ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Συγκίνηση αλλά και ένταση στη Μητρόπολη - Παρατάθηκε το λαϊκό προσκύνημα

Ένταση στη Μητρόπολη
Η πολύωρη αναμονή έφερε εντάσεις σε μια στιγμή όπου κυριαρχούσε η συγκίνηση.
InTime

Τεράστια η προσέλευση του κόσμου στη Μητρόπολη για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στο ωράριο για το λαϊκό προσκύνημα. Υψηλές προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων είπαν το τελευταίο αντίο στον παγκόσμιο Έλληνα μουσουργό.

Πλήθος κόσμου συρρέει για δεύτερη ημέρα στη Μητρόπολη της Αθήνας έτσι ώστε να πει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο τεράστιος Έλληνας μουσουργός έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη και η σορός του έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Χιλιάδες πολίτες αλλά και οι περισσότεροι εκπρόσωποι του χώρου της μουσικής και των τεχνών, έχουν περάσει από το σημείο για τον τελευταίο αποχαιρετισμό και για την «κατάθεση σεβασμού» προς τον μυθικό Μίκη Θεοδωράκη.

Η μεγάλη προσέλευση κόσμου και η αναμονή, ωστόσο, έφερε δυστυχώς και εντάσεις. Λίγη ώρα πριν τις 19:00 – ώρα κατά την οποία θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία για την Τρίτη – αστυνομικοί ενημέρωσαν τον κόσμο να απομακρυνθεί από το σημείο.

Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αποχώρησαν, αλλά επιχείρησαν να περάσουν κι από τα κιγκλιδώματα έτσι ώστε να πουν το δικό τους αντίο, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, στον Μίκη Θεοδωράκη.

Εν τέλει, για να αποφευχθούν σκηνές που δεν θα τιμούσαν κανέναν και θα αποτελούσαν προσβολή στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη, αποφασίστηκε άτυπα να δοθεί παράταση στο λαϊκό προσκύνημα για σήμερα (07.09) κατά περίπου μια ώρα.

Βασίλης Βασιλικός, Κώστας Γαβράς και πλήθος καλλιτεχνών στη Μητρόπολη

Με ένα λουλούδι στο χέρι, συνήθως κόκκινο τριαντάφυλλο ή γαρύφαλλο, και τηρώντας όλα τα μέτρα κατά του κορονοϊού, άνθρωποι όλων των ηλικιών παρέμεναν ήσυχοι έως ότου έρθει η σειρά τους για να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο δημιουργό.

Μεταξύ αυτών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς που ήρθαν στη Μητρόπολη λίγο μετά τις 15:30.

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τις 14:00, ενώ θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων.

Τραγούδια, λύπη και συγκίνηση

Άνθρωποι όλων των ηλικιών αποχαιρετούν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, εκφράζουν το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του και μιλούν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για τον μεγάλο δημιουργό. «Μεγάλη λύπη για όλους τους Έλληνες, ακόμα και για τους νέους, ειδικά για όσους τον ακούγαμε», αναφέρει ο 18χρονος Πέτρος προσθέτοντας: «Μακάρι να μπορούν να ξαναβγούν τέτοιοι άνθρωποι. Πραγματικά κινητοποίησε μια ολόκληρη γενιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια ολόκληρη Ελλάδα».

«Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός και ένας καλός άνθρωπος. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ. Ήρθαμε να τον αποχαιρετίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι», δήλωσε φανερά συγκινημένη η κ. Σοφία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλος πολιτιστικός, πολιτικός και μουσικός ηγέτης της Ελλάδας», «ο μεγαλύτερος Έλληνας και αγωνιστής», καθώς και «μια μυθική φιγούρα», όπως επισήμανε η νεαρή Ελένη και συμπλήρωσε: «Εμείς οι νεότεροι νομίζαμε ότι δεν θα πεθάνει ποτέ. Μελοποίησε ποίηση και μας έβαλε να την χορέψουμε, που αυτό είναι εξόχως ελληνικό. Έχουν τραγουδήσει οι πάντες τα τραγούδια του».

Για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο μουσικοσυνθέτης, ο κ. Γιάννης τονίζει: «Δεν υπάρχει σύγκριση. Θα μεταβιβάζουμε αιωνίως την ιστορία και το έργο του. Θα ακούμε τα τραγούδια του μέχρι να πεθάνουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε με το έργο του τον ελληνικό λαό. «Όλα αυτά που έχει πει είναι ανεξάντλητα. Η ζωή του ήταν μυθιστορηματική», αναφέρει η κ. Μαρία προσθέτοντας ότι «τράβηξε πολλά βασανιστήρια, πολέμησε για την ελευθερία, ανέδειξε την Ελλάδα διεθνώς με τα τραγούδια του. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;».

«Τιμούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα. Αν υπήρχαν άλλα δέκα άτομα σαν τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ήταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα», είπε ο κ. Θεόδωρος επισημαίνοντας το μεγαλείο του καλλιτέχνη.

Άλλοι είπαν «αντίο» στον μεγάλο μουσικό δίχως πολλούς χαρακτηρισμούς αφού «τα έχει πει όλα ο Μίκης. Ήρθαμε να τον αποχαιρετήσουμε».

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη ο φακός του Newsbomb.gr:

Το επίσημο πρόγραμμα της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη

Την Πέμπτη το πρωί τα Χανιά υποδέχονται τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία όπως εκείνος το επιθυμούσε.

Η επίσημη διαδικασία για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη έχει ως εξής:

  • Άφιξη της σορού το πρωί της Πέμπτης στις 7.30 στο λιμάνι της Σούδας
  • Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτική Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων όπου θα τεθεί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα.
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13.00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα από τον δήμαρχο Χανίων κατόπιν συνεννόησης με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον πληρεξούσιο πρόεδρο, Γιώργο Αγοραστάκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης για Κ.Υ Παλαμά: Και υγειονομικοί με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Πέτρος Φιλιππίδης: Ξεσπά ο Μπιμπίλας για την απόφαση «βόμβα» των καναλιών

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Μετά τους θυελλώδεις ανέμους έρχεται διήμερο κακοκαιρίας