ΕΛΛΑΔΑ

Αυτό είναι το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που επιτρέπει τις βόλτες στο Αιγαίο των Τούρκων ψαράδων

Τούρκοι αλιείς
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που καθιστούσε ποινικό αδίκημα την παράνομη αλιεία και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκρινε ότι θα πρέπει αυτό να διορθωθεί
archipelagos.gr/Th.Tsimpidis

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που καθιστούσε ποινικό αδίκημα την παράνομη αλιεία και η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκρινε ότι θα πρέπει αυτό να διορθωθεί

Σάλο προκάλεσε η καταγγελία των ψαράδων από τη Μυτιλήνη για τα «παράθυρα» που στην πραγματικότητα αφήνουν ορθάνοιχτη την… πόρτα στους Τούρκους ψαράδες να αλωνίζουν στο Αιγαίο και να λειτουργούν προκλητικά και αυθαίρετα σε βάρος των Ελλήνων συναδέλφων τους, πλέοντας ορισμένες φορές ακόμα και σε εξόφθαλμα μικρές αποστάσεις από τις ελληνικές ακτές.

Όπως είπαν οι ψαράδες από τη Μυτιλήνη προσθέτοντας τις καταγγελίες και τις μαρτυρίες τους στη – δυστυχώς – μακρά λίστα των συναδέλφων τους κατά μήκος των ελληνικών ακτών που «βλέπουν» προς την Τουρκία, οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα στο ελληνικό ποινικό δίκαιο επιτρέπουν στους Τούρκους αλιείς να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο με μοναδική ποινή - ουσιαστικά ένα «χάδι» - το διοικητικό πρόστιμο.

Η αλλαγή αυτή, που όπως αντιλαμβάνεται κανείς εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα, ήταν μια από τις πολλές που έγινε στον Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και – ατυχέστατα – πέρασε στα ψιλά καθώς φαίνεται ότι δεν κρίθηκε απαραίτητο να αλλάξει στο πλαίσιο των διορθώσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατιας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 401 του παλαιού Ποινικού Κώδικα το οποίο ανέφερε ρητά: Αλλοδαπός που ψαρεύει χωρίς δικαίωμα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του ελληνικού κράτους τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών. Τον Ιούλιο του 2019, όμως, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, όπως κωδικοποιήθηκε με τον Ν. 4619/2019, με ημερομηνία ισχύος την 1η Ιουλίου 2019 το εν λόγω άρθρο καταργήθηκε.

Η εθνικά επικίνδυνη αλλαγή αυτή θα περνούσε, μάλιστα, απαρατήρητη αν δεν την εντόπιζαν σε απάντηση του σημερινού υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη σε απάντησή του μετά από ερώτηση των βουλευτών Λογιάδη και Αβδελά της Ελληνικής Λύσης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την απάντηση του Γιάννη Πλακιωτάκη

Την ίδια ώρα, βέβαια, όπως κατήγγειλαν οι Έλληνες ψαράδες της Μυτιλήνης σε περίπτωση που κάποιος εξ αυτών μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινδυνεύει με φυλάκιση και κατάσχεση του σκάφους του.

«Μέχρι χθες απορούσαμε πώς συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά φαίνεται ότι ήδη γνώριζαν τη διάταξη αυτή του ποινικού κώδικα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μέσης αλιείας της Μυτιλήνης, Μιχάλης Καραντώνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε από κορονοϊό η Λιολιώ Κολυπέρα - Η προφητική ατάκα που είχε πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής

Big Brother: Απίστευτη αποκάλυψη - «Το κρεβάτι γιατί κουνιέται; 2-3 φορές τη μέρα το κάνουν σίγουρα»