ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία

Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε παιδιά - Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τα σχολεία

Πάνω από 3.500 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών μέσα σε μία εβδομάδα - Ανησυχία στους γονείς, αγωνία στους εκπαιδευτικούς και προβληματισμός στην κυβέρνηση - Πώς θα βάλουν «φρένο»; 

Πριν από μερικές ημέρες, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, το Newsbomb.gr με άρθρο – παρέμβαση εξηγούσε τους λόγους που είναι επικίνδυνο να ανοίξουν τα σχολεία με τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες.

Με τίτλο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω», εξηγούσαμε τους λόγους που η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων, μόνο όταν νοσήσει το 50% συν 1 των μαθητών, έθετε σε κίνδυνο την πλειοψηφία των μαθητών, τη στιγμή μάλιστα που τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσίαζαν επιδείνωση και η μετάλλαξη «Δέλτα» κύκλωνε την Ελλάδα. Μάλιστα, σε σχετικό γκάλοπ που πραγματοποίησε το Newsbomb.gr το 80% των αναγνωστών δήλωνε σαφώς την αντίθεσή του με την «λογική» του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα, κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, όπως η κυρία Αθηνά Λινού προειδοποιούσε πως τα μέτρα στα σχολεία είναι ανεπαρκή, εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Δυστυχώς, οι φόβοι γονέων και εκπαιδευτικών για μετατροπή των σχολικών μονάδων σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν. Την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα σε παιδιά, οι αριθμοί αποκάλυψαν την τραγική πραγματικότητα. Συνολικά 3.559 κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή την πρώτη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 24% του συνόλου των κρουσμάτων, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 14% σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Σημειώνεται επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς:

- Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ' εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

- Έχουμε κατακόρυφη αύξηση εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Δηλαδή, ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη, τέθηκαν σε αναστολή τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες τάξεις. Συγκεκριμένα, από την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου ανεστάλη η λειτουργία τμήματος της Δευτέρας Τάξης (Β2) του σχολείου καθώς εντοπίστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει το τμήμα ενώ σήμερα τμήμα της Τρίτης Τάξης (Γ2) του ίδιου σχολείου προχώρησε και αυτό σε αναστολή της λειτουργίας του καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα από τα 23 άτομα του τμήματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Δολοφονία Ρόδος: «Φοβόμασταν, είχαμε κακό προαίσθημα» - Μιλούν οι γονείς και η αδερφή της 31χρονης

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου