ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη: Ζημιές σε σπίτια και καταστήματα, αναφορές για εγκλωβισμένους - Εκκενώθηκαν σχολεία

σεισμός Κρήτη (27/9)
Ζημιές σε εκκλησίες, αναφορές για εγκλωβισμένους
cretalive

Σεισμός Κρήτη: Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης, ο ισχυρότατος σεισμός των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (27/9)

Αναστάτωση επικράτησε στην ανατολική Κρήτη, μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε περίπου ένα τέταρτο μετά τις εννέα το πρωί. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, κλείνουν όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί κλήσεις για απεγκλωβισμό τουλάχιστον δύο ατόμων. Όπως μεταδίδει το neakriti, o ένας εξ αυτών έχει εγκλωβιστεί στο ναό του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, τμήματα του οποίου κατέρρευσαν.

Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ αλλά και μικρότερες.

seismos-kriti-27-9c.jpg
Ζημιές σε κτήρια στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμόcretalive

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Λέκκας: «Κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός»

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακοκουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποιες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσκεκτικος αποφεύγοντας τα παλιά κτήρια». Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Ισχυρός σεισμός τώρα στην Κρήτη

Σεισμός στην Κρήτη: Ζημιές στο Αρκαλοχώρι – Οι πρώτες εικόνες

Σεισμός ΤΩΡΑ: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη - Δύο μετασεισμοί ταρακούνησαν την περιοχή