ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Τι περιλαμβάνει το εμβόλιο, τι ισχύει για ασθενείς με κορονοϊό

Αντιγριπικός εμβολιασμός
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Με την συνταγογράφηση από σήμερα του εμβολίου κατά της γρίπης ξεκινά η διαδικασία του αντιγριπικού εμβολιασμού

Τη δυνατότητα να ζητήσουν τη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου θα έχουν σήμερα οι πολίτες καθώς ξεκινά η διαδικασία μετά την παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων με τον στόχο του υπουργείου Υγείας να είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών φέτος, τα εμβόλια κατά της γρίπης τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, με αδενοποιημένο ιό.

«Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δύο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β» επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου εξηγώντας ότι όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Από τη δική μου πλευρά, θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί» τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.

Δεδομένης, δε, της ταυτόχρονης παρουσίας του κορονοϊού και του γεγονότος ότι λόγω των μέτρων υγιεινής που εφαρμόστηκαν το 2020, τον περιορισμό του συγχρωτισμού και την ελαχιστοποίηση των ταξιδιών η κινητικότητα της γρίπης ήταν ελάχιστη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «πρόβλημα για το οποίο δεν έχει δοθεί απάντηση» την συνύπαρξης γρίπης και Covid-19 στην κοινότητα.

Κορονοϊός και αντιγριπικός εμβολιασμός

Παρόλα αυτά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε ειδική αναφορά στη σχέση της Covid-19 με τον αντιγριπικό εμβολιασμό: «Άτομα ασυμπτωματικά, τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά, μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.

Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Επομένως η Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη. Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κίνηση ΤΩΡΑ: Κλειστή η άνοδος του Κηφισού λόγω τροχαίου με δύο τραυματίες στο ύψος της Πέτρου Ράλλη

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας: Ποιο είναι το χειμερινό ωράριο και τι απαγορεύεται να κάνουμε

Δίκη για βιτριόλι: Το τετ-α-τετ της Ιωάννας με τη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή -Tο πρόσωπο «κλειδί»