ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα - Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς για τις ΜΕΘ

Βόρεια Ελλάδα κορονοϊός ειδικοί ΜΕΘ
Κραυγή αγωνίας από τους ειδικούς για τη Βόρεια Ελλάδα
INTIME/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα με την πληρότητα στις ΜΕΘ να έχει ήδη εκτιναχθεί στο 90%, ενώ δύσκολος προμηνύεται ο χειμώνας για το σύστημα υγείας.

Ο εκπρόσωπος εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Παπαστεργίου, ανέφερε ότι «είναι στα όρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση εισαγωγών. Στη Θεσσαλονίκη γέμισε το Παπανικολάου εκεί που δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι κενό στην εντατική.» Μάλιστα, μίλησε και το γεγονός ότι «στη ΜΕΘ oι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.»

Με την σειρά του, ο συντονιστής του πνευμονολογικού τμήματος Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλαρός, δήλωσε ότι «100% η πληρότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σχεδόν το 90% της απλής κλινικής covid καλυμμένο.»

Καπραβέλος: Αυξάνονται οι νοσηλείες - Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες ο διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ωστόσο, σημείωνε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Μάλιστα, ο κ. Καπραβέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμό», επισήμανε.

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Διαφοροποίηση της πανδημίας σε Βορρά και Νότο – Πού οφείλεται

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, έκανε λόγο για διαφοροποίηση της πανδημίας, ανάλογα με την περιοχή της χώρας.

«Έχουμε διαφορές στην πανδημία στον βορρά σε σχέση με τον Νότο κάτι που φαίνεται από τα νούμερα των κρουσμάτων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, γεγονός που σίγουρα μεταξύ άλλων οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις περιοχές αυτές», σημείωσε.

Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας παρουσιάζει εικόνα αντίστοιχη με την ευρωπαϊκή όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Όπως ο ίδιος εξήγησε στο Newsbomb.gr, πλέον έχουν όπλα κατά της μάχης αυτής, τα εμβόλια, τα προσωπικά μέτρα προστασίας και τα τεστ, «όμως ο ιός είναι απρόβλεπτος και πάντα υπάρχει ο φόβος εμφάνισης μιας ακόμα μετάλλαξης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα».

Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος από την πολιτεία να εμβολιαστούν στην βόρεια Ελλάδα περισσότεροι συμπολίτες μας ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον η ίδια η κοινωνία έχει αρχίσει να ζητά στους κλειστούς χώρους να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή πολίτες που έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Βασιλακόπουλος: Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη – Εκεί άρχισε το πρόβλημα

Για τον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτέλεσε την εστία αναζωπύρωσης της πανδημίας, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με αφορμή το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται «στο κόκκινο».

«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δε θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει» σημείωσε.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Λάρισα

Σε καθεστώς μίνι lockdown πέρασε και η Λάρισα εκεί όπου 7 παιδιά νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην παιδιατρική κλινική.

Ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι έχουν «7 νοσηλείες βρεφών και παιδιών. Ένα νεογνό, τρία βρέφη και τα υπόλοιπα παιδιά.»

«Την ίδια ώρα μόλις 4 κλίνες ΜΕΘ μένουν κενές στα δύο νοσοκομεία της πόλης, κάτι που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή αυτά τα κρεβάτια μπορούν να καλυφθούν», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς έγινε το τροχαίο-σοκ στον Κηφισό: Το αυτοκίνητο... απογειώθηκε και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα

Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση: Φρεγάτες, Rafale και βάσεις