ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Γι’ αυτό έχει «κοκκινίσει» η Βόρεια Ελλάδα – Η εικόνα για νοσοκομεία και εμβολιασμούς

Νοσοκομεία Βόρεια Ελλάδα
Δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ολοταχώς για νέα μέτρα και σε άλλες περιοχές.
InTime

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η μικρή εμβολιαστική κάλυψη έχει αυξήσει το υγειονομικό αποτύπωμα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η 4η ΥΠΕ.

Έντονος είναι ο προβληματισμός κυβέρνησης και ειδικών για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο κορονοϊός επελαύνει και η επιδημιολογική εικόνα διαρκώς γίνεται ακόμα πιο άσχημη. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει καθημερινά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ενώ παράλληλα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν υψηλά επιδημιολογικά δεδομένα και ήδη τα νοσοκομεία «ασφυκτιούν».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, ο κορονοϊός «σαρώνει» τις περιοχές της. Τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε Δράμα, Ξάνθη και Κιλκίς και άλλες περιοχές, αναμένεται να επεκταθούν και στις Σέρρες, με τα 14 νοσοκομεία της εν λόγω ΥΠΕ να είναι ήδη σε κατάσταση «συναγερμού».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 237 πολίτες νοσηλεύονται σε απλές κλίνες λόγω κορονοϊού, εκ των οποίων το 81% ειναι ανεμβολίαστοι (192 πολίτες), ενώ 22 άτομα ειναι σε απλές κλίνες αλλά με μάσκα οξυγόνου. Διασωληνωμένοι είναι 56 ασθενείς, με το 96,4% εξ αυτών να ειναι ανεμβολίαστοι.

Η εικόνα στα 14 νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης4ype.gr

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον δεύτερο πίνακα που δημοσίευσε η 4η ΥΠΕ, είναι η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το ποσοστό είναι μικρότερο του 50% με 944.000 πολίτες να μην έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και τα στατιστικά για τις νοσηλείες στην 4η ΥΠΕ.4ype.gr

Δήμαρχος Σερρών: Έκκληση για άμεσα περιοριστικά μέτρα

«Είναι μια κατάσταση την οποία βιώνουμε πανομοιότυπα με πέρσι. Τέτοια εποχή είχαμε το ίδιο ακριβώς περιβάλλον. Οι Σέρρες ήταν στο «πράσινο», οι γύρω περιοχές ήταν στο «κόκκινο» και είχαμε αυξημένη ροή ανθρώπων που έρχονταν για διασκέδαση. Έτσι, είχαμε δυο πολύ δύσκολους μήνες πέρσι τον χειμώνα με πολλά κρούσματα, πολλά θύματα και τεράστια επίπτωση», ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω του κορονοϊού.

«Οι Σέρρες είναι στο επίπεδο 3 αυτή τη στιγμή, οι γύρω περιοχές είναι στο επίπεδο 4 με αποτέλεσμα να έχουμε πάλι την ίδια κατάσταση με πέρσι. Έχουμε μεγάλο προβληματισμό για το τι πρόκειται να γίνει. Την Παρασκευή είχαμε ευρεία συνάντηση με τους μαγαζάτορες, την αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε παραβατικές συμπεριφορές. Ο στόχος δεν είναι το κέρδος των λίγων εις βάρος της υγείας των πολλών», πρόσθεσε.

Ο κ. Χρυσάφης προχώρησε, μάλιστα, σε έκκληση για περαιτέρω μέτρα στις Σέρρες, τονίζοντας πως θα πρέπει να μπει πάνω από όλα η δημόσια υγεία. «Θα πρέπει να υπάρχει οριζοντιοποίηση των μέτρων. Είτε στην επαναφορά της κανονικότητας για τους εμβολιασμένους, είτε να υπάρξουν και στις Σέρρες οι περιορισμοί των άλλων περιοχών. Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, δεν είναι το θέμα αν θα βγάλουν λίγα μαγαζιά κέρδος για ένα ή δυο Σαββατοκύριακα. Θα πρέπει να κρατηθούν όλοι όρθιοι», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Είναι προτιμότερο να έχουν απώλεια μιας ή δυο εβδομάδων οι επιχειρηματίες παρά να υπάρχουν απώλειες ζωών. Θα πρέπει το δεύτερο να βαρύνει στη συνείδησή μας και στη λειτουργία μας και σε αυτά που εκπέμπουμε».

«Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης είναι χαμηλό, είναι στο 45% και μιλάμε για μια περιοχή στην οποία είχαμε πολλά θύματα, πολύ δύσκολες καταστάσεις πέρσι. Έχει γίνει προσπάθεια από όλους τους φορείς αλλά δυστυχώς υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο δήμαρχος Σερρών μετά από σχετική ερώτηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη - «Όχι νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους»

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Γλυκά Νερά: Βίντεο με την Καρολάιν ένα μήνα πριν τη δολοφονία – Τι βρήκαν στο κινητό του 32χρoνου