ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Με ενστάσεις των ειδικών η ελευθερία για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία

Μέτρα για εμβολιασμένους
Ενστάσεις διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την απόφαση να αρθούν τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ενστάσεις διατύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την απόφαση να αρθούν τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

Δεν ήταν ανέφελη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άρση των περισσότερων από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους σε εστίαση και ψυχαγωγία καθώς δημοσιεύματα θέλουν μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας να εκφράζουν ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης όπου έδωσε το παρών και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράστηκαν επιφυλάξεις από μέλη της επιτροπής ως προς την άρση των μέτρων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου ακόμα η πανδημία δεν έχει ακόμα τιθασευθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες εκφράστηκαν φόβοι ότι δίνεται το μήνυμα της ελεύθερης διασκέδασης όταν μάλιστα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί εάν στους κλειστούς χώρους εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Κατά τα ίδια μέλη ο διαχωρισμός του χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως «κόκκινης» από τη λήψη μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση στον έλεγχο της πανδημίας.

Από την πλευρά του ο Ελεύθερος Τύπος αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη η απόφαση αλλά και οι αναφορές του κ. Πλεύρη στην αρχή των ανακοινώσεών του ότι «η Επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. Αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα» δείχνει την αλλαγή φιλοσοφίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεν κλήθηκαν οι ειδικοί να εισηγηθούν επί των μέτρων αλλά τους παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης που ήταν αποφασισμένο να ανακοινωθεί. Μερίδα ειδικών, προστίθεται στο δημοσίευμα, εξακολουθεί να έχει την προσωπική άποψη ότι χρειάζονται μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές για ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοινώθηκε μπαίνει τέλος στα lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη δε θα συνοδεύονται από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις», διευκρίνισε.

Ποιες ελευθερίες έρχονται για τους εμβολιασμένους

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορονοϊού.Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε ο υπουργός υγείας.

Όσον αφορά τους μικτούς χώρους διασκέδασης θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο υπουργός,ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.

«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο κ. Πλεύρης, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.

Γκάγκα: Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι «στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον».

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα τους προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε «όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ. Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο "κόκκινο", λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι».

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά. Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνονττας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ξεκίνησε με σφοδρότητα από το Ιόνιο - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Ξανθή Τζερεφού: Αγνώριστη η πρώην παίκτρια του GNTM - Έπαθε πλάκα η Καινούργιου (video)

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν