Σήφης Βαλυράκης: Να συνεχιστεί η έρευνα και να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ζητά η οικογένεια του

«Ύβρις στη μνήμη του να κλείσει επιπόλαια η υπόθεση», αναφέρει η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη

Να συνεχιστεί η έρευνα επιθυμεί η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη
Intime News
6'

«Θα πάμε την υπόθεση μέχρι τέλους» ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην «ΚΡΗΤΗ TV», ο Μανόλης Φωτάκης, εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός, τον Ιανουάριο του 2021, στην Ερέτρια Ευβοίας.

Ο κ. Φωτάκης, μαζί με τον συνάδελφό του κι επίσης συνήγορο της οικογένειας Βαλυράκη, Κώστα Παπαδάκη, ζητούν να συνεχιστεί η έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην υπουργός και σημαντική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς θεωρούν ότι έχει δολοφονηθεί. Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των δικηγόρων της οικογένειας γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για «ελλιπείς (...) έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές Αρχές».

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας αναφορικά με την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο κ. Φωτάκης, ασκήθηκε «προσφυγή κατά της διάταξης του κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδος, με την οποία αρχειοθετείτο η υπόθεση, κι έτσι θα έχουμε μια δεύτερη κλήση από τον εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη έχει τεράστιες απορίες, οι οποίες «πηγάζουν από το γεγονός ότι, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα - ο θάνατος του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή του νομού Χανίων προήλθε από εγκληματική ενέργεια (μάλιστα, ένα από τα στοιχεία αυτά προέκυψε μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης πρωτοδίκως), παρ’ όλα αυτά η υπόθεση αυτή λιμνάζει!».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Φωτάκη, η οικογένεια Βαλυράκη θα πάει «την υπόθεση μέχρι τέλους. Η υπόθεση θα αναδειχθεί ή έτσι ή αλλιώς. Θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντέλει κι εκεί τα πράγματα θα κριθούν».

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου από τους νομικούς παραστάτες της οικογένειας Βαλυράκη επισημαίνεται ότι η έρευνα των Αρχών πρέπει να συνεχιστεί για τους εξής λόγους:

«1. Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο-ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δεκαπέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κ.λπ., έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.

Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στη θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.
Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στη δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες Αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.
Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι:
α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,

β) ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους τού ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στη θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

Η παρά τα παραπάνω στοιχεία έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές Αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή τη συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης».
«Ύβρις στη μνήμη του να κλείσει επιπόλαια η υπόθεση»

Σύμφωνα με τον Μανόλη Φωτάκη, η οικογένεια Βαλυράκη ευελπιστεί ότι θα γίνει το «αυτονόητο, δηλαδή να πάει η υπόθεση τουλάχιστον για περαιτέρω έρευνα. Και λέω «τουλάχιστον», γιατί για εμάς θα έπρεπε να έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη. Είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατά υπόπτων που έπρεπε πραγματικά η προκαταρκτική έρευνα να τους έχει βρει».

«Η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε, ως είχε δικαίωμα, προσφυγή στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής-ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς τη δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας τής αντίστασης ενάντια στη δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία», αναφέρουν, ακόμη, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας Βαλυράκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Νίκος Παλαιοκώστας: Τα καράβια, τα πεντοχίλιαρα στον αέρα και το «φάντασμα» του αδερφού του

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή