ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη: Ακατάλληλο το νερό σε τουλάχιστον επτά οικισμούς του δήμου Οροπεδίου στο Λασίθι

Μολυσμένο νερό στην Κρήτη μετά τον σεισμό
Ακατάλληλο το νερό σε χωριά της Κρήτης μετά τον σεισμό

Εκτιμάται ότι μετά τον σεισμό  έγινε εισροή χωμάτων στο δίκτυο της ύδρευσης

Χωρίς πόσιμο νερό έχουν μείνει εδώ και περίπου δέκα ημέρες σχεδόν τα μισά χωριά του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου καθώς ο ισχυρός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο πεπαλαιωμένο δίκτυο, με αποτέλεσμα την εισροή χώματος που οδήγησε την δημοτική αρχή στην διακοπή της υδροδότησης των οικισμών αυτών.

Από τις δειγματοληψίες που έγιναν από τη Διεύθυνση Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης σε οκτώ οικισμούς της περιοχής, στους επτά το νερό διαπιστώθηκε ότι ήταν ακατάλληλο.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και επόπτης Υγείας Αντώνης Παπαδάκης, οι δειγματοληψίες έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό και αφού ο δήμος είχε ήδη διακόψει την υδροδότηση. Ελήφθησαν και ελέγχθηκαν οκτώ δείγματα από τις βρύσες σπιτιών στα χωριά Λαγού, Πινακιανό, Κάτω Μετόχι, Πλάτη, Ψυχρό, Καμινάκι, Αβρακόντε και Άγιος Γεώργιος. Όπως προέκυψε, με εξαίρεση το δείγμα από τον Άγιο Γεώργιο, όλα τα υπόλοιπα ήταν εκτός προδιαγραφών καθώς βρέθηκαν σε αυτά εντερόκοκκοι, e-coli και ολικά κολοβακτηριοειδή. Αυτό συνάδει με τη μη καλή κατάσταση του δικτύου και την εισροή χωμάτων, πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης.

Για τα αποτελέσματα, όπως είπε, έχει ήδη ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή και αναμένονται οι παρεμβάσεις της πριν επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες ο έλεγχος. Οι ανάγκες των κατοίκων στο μεταξύ καλύπτονται με εμφιαλωμένο νερό και αν χρειαστεί θα “επιστρατευθούν” υδροφόρες.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να “τρέξει” γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στις υποδομές ο Εγκέλαδος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»

Ρoή Ειδήσεων