ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία - Οι επίσημες ανακοινώσεις

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έκτακτα μέτρα από την Πολιτική Προστασία - Οι επίσημες ανακοινώσεις

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων στη χώρα μας. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, λίγες ώρες νωρίτερα, σημείωσε άλλωστε, πως «το επόμενο διήμερο θα είναι δύσκολο» και πως όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, με έμφαση στις πυρόπληκτες περιοχές. 

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων από την κακοκαιρία «Μπάλλος», που πλήττει τη χώρα από την Τετάρτη, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές και αναμένεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο τα ξημερώματα της Παρασκευής, 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το καιρικό φαινόμενο αναμένεται να πλήξει σφοδρότερα μεταξύ 3 και 6 τα ξημερώματα της Παρασκευής την Αττική. Η κακοκαιρία θα συνεχίσει την πορεία της επηρεάζοντας την Εύβοια, σε δεύτερο χρόνο τη Χαλκιδική, καθώς επίσης και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως τη Σάμο και την Ικαρία.

Ως εκ τούτου, στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε διακοπή της κυκλοφορίας για τα ΙΧ οχήματα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στον Κηφισό από τη 1 το βράδυ έως τις 8 το πρωί της Παρασκευής. Το ίδιο θα ισχύσει και για την παραλιακή λεωφόρο.

Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις, σε συνεννόηση με την Τροχαία. Οδηγίες θα δίνονται σε όλα τα σημεία εισόδου στην Αττική.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε. οχημάτων και οχημάτων μεταφοράς επιβατών (λεωφορεία: Δ.Χ. και Ι.Χ., ΚΤΕΛ, δημοτικής συγκοινωνίας, αστικής συγκοινωνίας) κατά τις ώρες 01.00 έως 08.00 της 15-10-2021 και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας των παρακάτω οδικών αξόνων:

α) Λ. Κηφισού, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Παραλιακής Λεωφόρου (χ/θ 0,000) έως το ύψος του Α/Κ Μεταμόρφωσης (χ/θ 15,571) και,

β) Παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Λ. Κηφισού έως το ύψος της συμβολής της με τη Λ. Βουλιαγμένης.

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, αναλόγως των επικρατουσών καιρικών συνθηκών.

Του περιορισμού εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα κρατικών και λοιπών υπηρεσιών.

Κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες - Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων στην Αττική, ενώ ενθαρρύνεται η τηλεργασία, στην Αττική, σε όλον τον ιδιωτικό τομέα. Με την εφαρμογή της τηλεργασίας, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δρόμων, ώστε να μπορούν οι αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε επιπλέον, ότι θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «όλα αυτά τα μέτρα είναι προληπτικά, δεν υπάρχει οτιδήποτε που θα δημιουργήσει πανικό. Αλλά όπως πάντα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».

Κλειστά σχολεία, βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κλειστοί θα παραμείνουν την Παρασκευή 15/10/2021, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, όλοι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής), Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας), Ιονίων Νήσων (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), καθώς και στη Σάμο και την Ικαρία.

Ακόμη, αύριο θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική, την Εύβοια και τη Χαλκιδική, καθώς και σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.

Σημειώνεται ακόμη, πως με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο. Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Δείτε τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Στυλιανίδη:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Κέρκυρα: Επιχείρηση Super Puma για απεγκλωβισμούς - Καταφθάνουν δυνάμεις ΕΜΑΚ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: «Βούλιαξε» όλη η Αττική – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα - Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Αθήνα