ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Το Newsbomb.gr στο πλευρό των κατοίκων της Εύβοιας - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Το Newsbomb.gr στο πλευρό των κατοίκων της Εύβοιας

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Το μεγαλύτερο site της χώρας, το Newsbomb.gr, πάντα πρώτο στην ενημέρωση και στην καρδιά των γεγονότων - Η δημοσιογραφική ομάδα του site λεπτό προς λεπτό και μέσα από αποκλειστικά ρεπορτάζ και μαρτυρίες μετέδωσε όλα τα μεγάλα γεγονότα από την κακοκαιρία- Η δημοσιογράφος, Ευδοκία Μύτιλη, βρέθηκε στην Εύβοια και αποκαλύπτει τα όσα συνέβησαν στο νησί. 

Τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Εύβοια, και δεκάδες καταστροφές σε όλη τη χώρα, προκάλεσε η κακοκαιρία «Μπάλλος».

Από την πρώτη στιγμή το Newsbomb.gr βρέθηκε στην Εύβοια καθώς η κακοκαιρία μετά την καταστροφική φωτιά του Αυγούστου απειλούσε το νησί.

Η αγωνία των κατοίκων του νησιού «χτύπησε κόκκινο» μετά και την «Αθηνά» η οποία άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των ανθρώπων. Ακούσαμε πολλές ιστορίες καθώς οι πληγές από τις φωτιές είναι ακόμα ανοιχτές. «Δεν μας έφταναν οι πυρκαγιές του Αυγούστου, ήρθαν τώρα οι πλημμύρες να μας αποτελειώσουν» είπαν με θλίψη και πόνο στα μάτια.

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός να βλέπεις σπίτια κατεστραμμένα, γκρεμισμένα, τοίχους μαύρους από τη φωτιά και μπροστά οι αυλές τους να είναι γεμάτες νερό και λάσπη από τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το νησί. Η μία συμφορά μετά την άλλη... Τι ρεπορτάζ να κάνεις όταν άνθρωποι μέσα στην απελπισία βρίσκονται έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους και εσύ στέκεσαι μπροστά τους, τους κοιτάς και δεν έχεις λόγια; Απλά δεν βγαίνει λέξη... Από τη σκύλα στη χάρυβδη. Το παλεύουν, όμως, οι Ευβοιώτες. Δεν το βάζουν κάτω. Η σύμφορά, ωστόσο, που βρήκε το νησί είναι τεράστια. Μόλις είχαν «πάρει ανάσα» και προσπαθούσαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους, μετά τις φωτιές του Αυγούστου, ήρθαν οι πλημμύρες. Τις περίμεναν... Αυτό είπαν στο Newsbomb.gr.

«Ναι, το ξέραμε, το φοβόμασταν αλλά ελπίζαμε. Πόση καταστροφή; Τι θα κάνουμε τώρα;» λένε με θλίψη. Και εσύ στέκεσαι μπροστά τους και δεν μπορείς να πεις ούτε το όνομά σου. «Όπως βλέπετε δεν έχει μείνει ούτε ένας κορμός δέντρου που να μην έχει καεί, όλα αυτά τα νερά που θα σταματήσουν;» λένε οι κάτοικοι. «Και το χειρότερο είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας», λένε. «Φοβόμαστε τα χειρότερα».

Ballos.jpg

Ενημέρωση και προληπτική εκκένωση

Πυροσβεστική, αστυνομία , η 7η ΕΜΑΚ και όλος ο κρατικός μηχανισμός από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη Βόρεια Εύβοια και στην περιοχή της Αγίας Άννας.

Υπήρξε μάλιστα και προληπτική εκκένωση σε τρία σημεία της Βόρειας Εύβοιας, στα χωριά: Κοτσικιά, στο παραλιακό μέτωπο της Αγίας Άννας και στο Αχλάδι.

Οι κάτοικοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, απομακρύνθηκαν μετά τις συστάσεις από τις αρμόδιες τοπικές Αρχές να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ξενοδόχοι της περιοχής δέχτηκαν κλήσεις από ηλικιωμένους για να διανυκτερεύσουν σε κάποιο από τα ξενοδοχεία τους, μιας και φοβόντουσαν να πάνε στα σπίτια τους.

Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν πρόλαβαν να γίνουν. Οι έντονες βροχοπτώσεις ήρθαν γρηγορότερα από ότι τις περιμέναν. «Ο Δήμαρχος, Γιώργος Τσαπουρνίωτης έκανε ό,τι μπορούσε. Άνοιξε φρεάτια, έγιναν κάποια έργα. Δεν σταματάει όμως η ορμή του νερού» είπαν οι κάτοικοι.

Με το που ενημερώθηκαν για την κακοκαιρία από τους μετεωρολόγους, οι κάτοικοι του νησιού οχύρωσαν τα σπίτια τους για να μην «πνιγούν» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Τοποθέτησαν μπροστά στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους σάκους με χώμα και πέτρες, έβαλαν πλακάτ και αλουμίνια. Ό,τι διέθετε ο καθένας. Η μανία της φύσης, όμως, χτύπησε για δεύτερη φορά το νησί.

Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τον Βορρά μέχρι τον Νότο υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία. Άλλες μικρότερες και αντιμετωπίσιμες, άλλες πολύ μεγάλες. Δρόμοι κόπηκαν στα δύο, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες. Σπίτια και επιχειρήσεις με τόνους λάσπης.

Η Θεομηνία δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αγία Άννα από τη λάσπη και τα νερά άνθρωποι «εγκλωβίστηκαν» μέσα στα σπίτια τους αφού δεν μπορούσαν να βγουν από αυτά λόγω λάσπης και υψηλής στάθμης του νερού.

Στην παραλία Λιμνιώνα της Νότιας Εύβοιας οι ζημιές ανυπολόγιστες. Ο χείμαρρος παρέσυρε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Σπίτια και μαγαζιά καταστράφηκαν ή έμειναν ...μισά με αποτέλεσμα να βγαίνουν οι ιδιοκτήτες από μία πόρτα που υπήρχε δρόμος και να βρίσκονται στο ...κενό!

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ένας νεκρός στην Εύβοια

Η νότια Εύβοια χτυπήθηκε περισσότερο από τον Μπάλλο. Το χειρότερο είναι ότι είχαμε και έναν νεκρό.

Στο χωρίο Τσακαίοι ένα βοσκός έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να φτάσει στο μαντρί του. Συγκεκριμένα, ένας 69χρονος κτηνοτρόφος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης, εντοπίστηκε νεκρός από σωστικά συνεργεία εντός κοίτης ρέματος στην περιοχή Τσακαίοι.

Ας ελπίσουμε πως η πολύπαθη Εύβοια θα ανασυγκροτηθεί, θα αποκτήσει πάλι την παλιά της αίγλη και οι κάτοικοι δεν θα ξανάρθουν αντιμέτωποι με την μανία της φύσης. Το πιστεύουμε, γιατί οι Ευβοιώτες δεν το βάζουν κάτω!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.