ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Συναγερμός από τα πρώτα 11 κρούσματα «Δέλτα+» στην Ελλάδα - «Θα έχουμε και 5ο κύμα»

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊός
Η καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων της νέα παραλλαγής της μετάλλαξης Δέλτα θέτει σε εγρήγορση του ειδικούς
INTIME

Η καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων της νέα παραλλαγής της μετάλλαξης Δέλτα θέτει σε εγρήγορση του ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η ανίχνευση των πρώτων 11 κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα+» του κορονοϊού στην Ελλάδα, για την οποία Βρετανοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να είναι έως και 15% μεταδοτικότερη από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα.

Ο εντοπισμό των 11 κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα+» έγινε στο πλαίσιο των αναδρομικών αναλύσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Παράλληλα εντοπίστηκαν τρεις ακόμα μολύνσεις στην Κρήτη από τη μετάλλαξη Mu ενός στελέχους που φαίνεται να είναι ανθεκτικό στα εμβόλια για τον κορονοϊο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος προσθέτοντας ότι «θα έχουμε και 4ο και 5ο κύμα, αλλά το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι». Γι’ αυτό και μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να πειστεί να εμβολιαστεί επικαλούμενος τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Βατόπουλος απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ».

Ανήσυχη για τις μεταλλάξεις εμφανίστηκε και η Ματίνα Παγώνη σημειώνοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα ενώ έκανε ειδική αναφορά στις παρελάσεις.

«Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πως θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω. Τώρα από εκεί και πέρα ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου δεν έχει εμβολιαστεί ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς» είπε η κυρία Παγώνη στο MEGA.

Αγωνία για 8 περιοχές

Ο εντοπισμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα+ έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία το επιδημολογικό φορτίο του κορονοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 28% ενώ κατά 1,35% έχει αυξηθεί και η θετικότητα σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε ξανά ειδική μνεία για τη βόρεια Ελλάδα στην οποία, όπως είπε, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα την ώρα που διατηρείται ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερα τα Γρεβενά, η Ημαθία και η Μαγνησία, προβληματίζουν εξαιτίας της αύξησης των νέων κρουσμάτων. Σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε και σε περιφέρειες ενότητες της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας όπως η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα ενώ «καμπανάκι» σήμανε και για την Αιτωλοακαρνανία.

Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Όλοι με μάσκες στις παρελάσεις

Επιπλέον η Βάνα Παπαευαγγέλου προχώρησε στην αυστηρή σύσταση να φοράνε όλοι μάσκα στις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας θα πρέπει να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και την ηλικία μας και να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση αποστάσεων και την υγιηνή των χεριών. Είναι σαφές ότι στις παρελάσεις θα πρέπει όλοι να φοράνε μάσκα…», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η ίδια τόνισε, τέλος, ότι φέτος η νοσηρότητα θα είναι πιο αυξημένη και κάλεσε τις ομάδες υψηλού κινδύνου ή μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν κατά της γρίπης αλλά και με την τρίτη δόση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού

Μίκης Θεοδωράκης: Άνοιξε η διαθήκη του - Πού αφήνει την περιουσία του, η τελευταία επιθυμία του

O Άλεκ Μπάλντουιν τραυμάτισε θανάσιμα μέλος του συνεργείου της νέας του ταινίας - Τα πρώτα στοιχεία