ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση στον Βασιλακόπουλο: Αυτή είναι η επίσημη ανακοίνωση του προστίμου στην ταβέρνα

Θεόδωρος Βασιλακόπουλος
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας που δέχτηκε επίθεση σε ταβέρνα στην Καλαμπάκα
Screenshot

Με πρόστιμο τιμωρήθηκε το κατάστημα εστίασης στο οποίο διαδραματίστηκε το περιστατικό της επίθεσης στον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο και σε άλλους πνευμονολόγους. Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το πρόστιμο που επιβλήθηκε και δεν αφορούσε στον προπηλακισμό αλλά σε παράβαση των σχετικών κανονισμών.

Την αποτίμηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού δημοσίευσε, όπως κάθε ημέρα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μεταξύ αυτών των ελέγχων, ήταν και εκείνος που διεξήχθη σε κατάστημα εστίασης στην Καλαμπάκα στο οποίο έγινε το περιστατικό της επίθεσης στον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Όπως έγινε γνωστό, στο κατάστημα αμέσως μετά το συμβάν διενεργήθηκε σχετικός έλεγχος από αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο με δυο περιπολικά. Το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr αναφέρει ότι οι αστυνομικοί ήλεγξαν τους 16 θαμώνες και τους 5 εργαζόμενους και διαπίστωσαν ότι είχαν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα (εμβολιασμού και ασφάλισης).

Η μοναδική παράβαση που διαπίστωσαν ήταν ότι το μαγαζί δεν έφερε την ειδική ταμπέλα με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται στο εσωτερικό, κι έτσι τους βεβαιώθηκε πρόστιμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προχώρησε σε μήνυση.

«Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην οποία υπάγεται το κατάστημα.

Έγιναν 109.978 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 317 παραβάσεις σε όλη τη χώρα

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ε.Α.Δ., ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το Σάββατο 30.10.2021 συνολικά 107.978 ελέγχους και κατέγραψαν 317 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 103.600€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας σε είκοσι-δυο (22) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων, διενεργώντας 96.901.

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/ Μη τήρηση αποστάσεων
  2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  3. Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ ορίου πελατών εντός του καταστήματος
  4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19
  5. Απασχόληση εργαζομένων χωρίς την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών
  6. Εξυπηρέτηση ορθίων και υπεράριθμων πελατών

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Αθηναίων και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για μη τήρηση του κανόνα λειτουργίας/ ορίου πελατών. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση με βάση την άδεια λειτουργίας της μπορούσε να έχει μέγιστο αριθμό χωρητικότητας 81 φυσικά πρόσωπα, ενώ κατά τον έλεγχο καταμετρήθηκαν 183.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 10.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση τεσσάρων (4) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον κάθε πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για απασχόληση εργαζομένων χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x2.000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον κάθε πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση ορθίων και υπεράριθμων πελατών.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.200€ (4x300€) σε τέσσερα (4) καταστήματα για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο (2) εργαζόμενους σε καταστήματα για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 13.000€ (3x000€ + 1x5.000€ + 1x2.000€) σε συνολικά πέντε (5) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο κάθε ένα, για εξυπηρέτηση συνολικά ένδεκα (11) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον κάθε πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η Ε.Α.Δ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης, γιατί λειτουργούσε σε κλειστό χώρο (κατά δήλωση του υπευθύνου της επιχείρησης στο κλιμάκιο ελέγχου ως υπαίθριο) ως μικτό. Η δήλωση του υπευθύνου επιβεβαιώθηκε από τον επιτόπιο έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι είκοσι (20) πελάτες δεν διέθεταν πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ο εν λόγω χώρος ήταν περίκλειστος και επιβλήθηκε το ανωτέρω πρόστιμο.
  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε 300€ πρόστιμο στον πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε μια (1) σύλληψη και επέβαλε πρόστιμο 5.000€ σε άτομο για παραβίαση καραντίνας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο (2) καταστήματα για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δυο (2) συλλήψεις και επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών στο κάθε ένα, για εξυπηρέτηση δυο (2) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον κάθε πελάτη.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

  • Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών σε τραπέζι.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον πελάτη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 4.000€ (2x000€) σε δυο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας επτά (7) ημερών, για εξυπηρέτηση τεσσάρων (4) πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και επέβαλε πρόστιμο 300€ στον κάθε πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε άτομο για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ (2x300€) σε δυο (2) επιβάτες υπεραστικού λεωφορείου για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Περιφέρεια Κρήτης

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε κατάστημα για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού ατόμων.

Επικράτεια

  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε είκοσι-έξι (26) αντικείμενα, καταγράφηκαν δυο (2) παραβάσεις και επιβλήθηκαν δυο (2) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 4.000€ (2x2.000) και επτά (7) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε δυο (2) επιχειρήσεις. Τα κλιμάκια της ΕΑΔ έλεγξαν χίλια εκατόν δώδεκα (1112) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ελέγχτηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά οκτακοσίων εβδομήντα τεσσάρων (874) φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid Free Gr και δεν επιβλήθηκε κανένα διοικητικό πρόστιμο.
  • Το Λιμενικό πραγματοποίησε εννέα χιλιάδες εξήντα πέντε (9.065) ελέγχους, δεν διαπιστώθηκε παράβαση και δεν επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε δέκα (10) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ τέσσερις (4) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: 2.727 νέα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - 44 θάνατοι σε 24 ώρες, 421 οι διασωληνωμένοι

Καιρός - Καλλιάνος: Επιστρέφει η άνοιξη - Πού θα δείξει 28 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Επίθεση στον Βασιλακόπουλο: Τι λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας – Τι έδειξαν οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ