ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: H «έκρηξη» κρουσμάτων φέρνει νέες παρεμβάσεις – Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Το τρίπτυχο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού - Τι θα συζητήσουν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού και η πίεση στα νοσοκομεία με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα κινητοποιεί τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης με επίκεντρο τα έκτακτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να περιοριστεί η διασπορά και να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να αξιολογηθούν τα δεδομένα που έχουν προκύψει και ποιες παρεμβάσεις είναι αναγκαίο να τεθούν σε εφαρμογή.

Ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας που επικρατεί είναι οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα για να μπει φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορονοϊού.

Η κυβερνητική στρατηγική σε αυτό το στάδιο εδράζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμός, ενίσχυση και η θωράκιση του ΕΣΥ και αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο των περιορισμών. Υπό αυτές τις συνθήκες σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να κλειδώσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «αν κάτι πρόκειται να αλλάξει ή να προσαρμοστεί, το οποίο επαναλαμβάνω κατά βάση θα αφορά τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο για την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους, ή εν πάση περιπτώσει όποιες προσαρμογές αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους. Για τους ανοιχτούς χώρους στους οποίους κάθονται και ανεμβολίαστοι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στο εάν έχουν με πρόχειρες κατασκευές έχουν κλείσει τελείως και επομένως είναι ευκολότερη η μετάδοση του ιού.

Παράλληλα εξετάζεται η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.