ΕΛΛΑΔΑ

Οι αριθμοί δείχνουν... lockdown: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων

Οι αριθμοί δείχνουν... lockdown: Δραματική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων
INTIME NEWS / Φωτογραφία αρχείου

«Μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα με τις προβλέψεις των λοιμωξιολόγων να είναι άκρως ανησυχητικές για το επόμενο διάστημα. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη επιβολής lockdown παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί παράγοντες το αρνούνται κατηγορηματικά.

Η κατάσταση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, αφού το κράτος δεν μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά ένα νέο γενικό lockdown. Από την άλλη μεριά δεν φαίνεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχείς συσκέψεις με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την αξιολόγηση και τη δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές με μεγάλη έξαρση.

Χθες, εξάλλου σε σχετική σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη, τέθηκαν επί τάπητος η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Όμως, το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 5.449 νέες μολύνσεις Covid-19, είναι πολύ δύσκολο να εμποδιστεί με μέτρα μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ αρχίζει να πιέζεται συστηματικά με τις νέες νοσηλείες να ξεπερνούν χθες τις 200 και τους διασωληνωμένους να ανεβαίνουν σταθερά.

Την κρισιμότητα της κατάστασης, άλλωστε, ενισχύει και ο μικρός αριθμός των τεστ που διεξήχθησαν χθες. Τα σχεδόν 5.500 κρούσματα προέκυψαν μετά από 82.593 τεστ, (PCR: 6.090, Rapid: 76.503), ενώ το ποσοστό θετικότητας είναι κατά πολύ πάνω από το όριο συναγερμού, καθώς ανέρχεται σε 6,6%.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι με αυτούς τους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει πολύ σύντομα, όπως θα καταρρεύσουν και τα σχολεία. Τα κρούσματα και η μετάδοση του ιού είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά στις εκπαιδευτικές μονάδες. Η κρατική μηχανή δείχνει αδύναμη να ελέγξει την μετάδοση του ιού καθώς αυτό το κύμα έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα από τα προηγούμενα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.