ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Υπό πίεση άλλες 3 εβδομάδες το ΕΣΥ – Επιστράτευση για τουλάχιστον 100 γιατρούς

Κρούσματα σήμερα: Υπό πίεση άλλες 3 εβδομάδες το ΕΣΥ – Επιστράτευση για τουλάχιστον 100 γιατρούς
Κρούσματα σήμερα: Στην πίεση που θα συνεχίσει να ασκείται στο ΕΣΥ αναφέρθηκαν Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ πλησιάζει η επιστράτευση γιατρών
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Κρούσματα σήμερα: Στην πίεση που θα συνεχίσει να ασκείται στο ΕΣΥ αναφέρθηκαν Μίνα Γκάγκα και Βάνα Παπαευαγγέλου

Με δραματικούς τόνους περιέγραψαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου την κατάσταση που υπάρχει στο ΕΣΥ μετά το νέο κύμα της πανδημίας και τα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών για να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα «γενικά το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή. Έχουμε 124 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, σχεδόν σε όλα λειτουργούν τμήματα Covid και λειτουργούν και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Τα τμήματα Covid που λειτουργούν σημαίνει διπλάσια, τριπλάσια και πολλές φορές τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που βρίσκονται μέσα σε αυτά. Δηλαδή ένα επαρχιακό νοσοκομείο, παραδείγματος χάρη, που έχει μία Παθολογική Κλινική με 30 κρεβάτια, τώρα ξαφνικά χρειάζεται να νοσηλεύει και άλλους 25 ασθενείς Covid ή άλλους 70 ασθενείς Covid, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές. Στο Βόλο, τα Covid περιστατικά φτάνουν τα 110. Είναι ένα πολύ μεγάλο φορτίο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, αλλά γιατί είναι πολύ βαρύτερα τα κρούσματα».

Για να τονίσει, δε, ακόμα περισσότερο τις πολύ δύσκολες στιγμές στα νοσοκομεία όλης της χώρας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε για τους ασθενείς ότι «χρειάζονται όλοι οξυγονοθεραπεία με αποτέλεσμα οι δεξαμενές των νοσοκομείων για το οξυγόνο να αδειάζουν μέσα σε μία ημέρα αντί σε μία ή σε δύο εβδομάδες που άδειαζαν παλαιότερα. Είναι μία πολύ μεγάλη πίεση».

«Η μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια είναι εμφανής και όλοι καταλαβαίνουμε ότι με τόσο μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, ό,τι και να κάνουμε, η πίεση του ΕΣΥ θα συνεχίσει για τουλάχιστον άλλες δυο- τρεις εβδομάδες» είπε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας τα δεδομένα της πανδημίας.

Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ «ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και έτσι ο νέος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έφτασε στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 36 έτη, όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μία μικρή αύξηση στα άτομα άνω των 65 ετών. Υπολογίζεται ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους με περίπου 1 στα 4 κρούσματα να βρίσκεται στην Αττική, πάνω από 7.500 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας».

Όσον φορά τη θετικότητα η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας όλων αυτών των εργαστηριακών τεστ που γίνονται είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα κλιμάκιά του σε όλη τη χώρα είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%».

Συνολικά στα νοσοκομεία της Ελλάδας νοσηλεύονται 3.633 ασθενείς με κορονοϊό με την πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια να έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97% με την Βάνα Παπευαγγέλου να σημειώνει ότι από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

«Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας. Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Επόμενο βήμα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών από τη Δευτέρα

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει από τη Δευτέρα το μέτρο της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών σε περίπτωση που δεν υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ μετά και τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείσα χθες, Πέμπτη, για τον αριθμό των ιδιωτών γιατρών και αν αυτός είναι τουλάχιστον 100 που αναζητά η κυβέρνηση η Μίνα Γκάγκα εξήγησε ότι «θέλουμε περισσότερους γιατρούς. Εξήγησα ήδη ότι σε όλα τα νοσοκομεία. Σκεφτείτε ότι είναι 124 νοσοκομεία, ότι όλα έχουν αυτή τη στιγμή τριπλάσιο περίπου φορτίο, διπλάσιο ή τριπλάσιο φορτίο στις Παθολογικές Κλινικές. Από έναν γιατρό να δώσουμε σε κάθε νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Σκεφτείτε ότι είναι 124 νοσοκομεία, ότι όλα έχουν αυτή τη στιγμή τριπλάσιο περίπου φορτίο, διπλάσιο ή τριπλάσιο φορτίο στις Παθολογικές Κλινικές. Από έναν γιατρό να δώσουμε σε κάθε νοσοκομείο είναι 124 γιατροί. Είναι ένα νούμερο που είναι όπως καταλαβαίνετε και είναι και κάποια μεγάλα νοσοκομεία, κάποια που πιέζονται περισσότερο που πιθανώς να θέλουν δυο γιατρούς. Άρα είναι ένα λογικό νούμερο αυτό που ακούτε, περίπου εκεί είμαστε. Δηλαδή χρειαζόμαστε για κάθε Παθολογική ή Πνευμονολογική Κλινική που βλέπει περιστατικά Covid- για το επόμενο δίμηνο, παραδείγματος χάρη και ελπίζω ότι δεν θα είναι παραπάνω- έξτρα βοήθεια από τους ιδιώτες συναδέλφους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάνδρι: Οι παρακολουθήσεις της εικαστικού και οι εμμονές – Ο γιατρός δίνει μάχη στη ΜΕΘ

Αποκλειστικό Newsbomb.gr: Αυτός είναι ο σκληρός κακοποιός που απέδρασε από τις φυλακές Κορίνθου

Χαλάνδρι: Το παρασκήνιο της δολοφονικής επίθεσης στον οφθαλμίατρο - Του έστηνε καρτέρι για μέρες