ΕΛΛΑΔΑ

Παπαϊωάννου στο Newsbomb.gr: Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς - Ύστατο μέτρο το lockdown

Παπαϊωάννου εμβολιασμοί lockdown
Ο Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στο Newsbomb.gr
INTIME/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο καρδιολόγος Σπύρος Παπαϊωάννου κλήθηκε να σχολιάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τονίζοντας ότι οι εμβολιασμοί κατα του κορονοϊού πρέπει να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα και όχι ένα νέο lockdown.

Ο επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής της Β΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Σπύρος Παπαϊωάννου, μίλησε στο Newsbomb.gr, σχολιάζοντας την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ενώ κρούει το «καμπανάκι» για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

O κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, με τους θανάτους και τους διασωληνωμένους να είναι σε υψηλά επίπεδα. Όπως ανέφερε «οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως υπερμεταδότες», ενώ είπε ότι «το 86-88% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι».

Παράλληλα, μιλώντας για τα μέτρα στους μη εμβολιασμένους πολίτες, ο καρδιολόγος σημείωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις, «να αποφεύγουν δραστηριότητες τέτοιες που υπάρχει ο κίνδυνος συνωστισμού».

Eρωτηθείς για το αν οδεύει η χώρα προς νέο καθολικό lockdown, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι «η (επιδημιολογική) κατάσταση επαναξιολογείται ανά εβδομάδα, ανάλογα με τον αριθμό των διασωληνωμένων και τη θνητότητα», επισημαίνοντας ότι «εάν ακόμη και τώρα προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς και τηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, τότε θα αποφύγουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις».

Ωστόσο, όπως είπε, «αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ανεξέλεγκτα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ενταθεί το πρόβλημα και θα κριθεί αναγκαίο να ληφθούν μέτρα».

Για την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εμβολιασμών, καθώς και της υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης μετά και την εισήγηση του ECDC, ο κ. Παπαϊωάννου σχολίασε πως «Τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ μας δείχνουν ότι με τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, σχεδόν εκμηδενίζεται ο κίνδυνος μόλυνσης βαριάς νόσησης».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σε δείγμα 8.300 εμβολιασμένων στη Μεγάλη Βρετανία, κάτω από το 0,36% μολύνθηκε», ενώ σημείωσε ότι «η Τρίτη δόση θα μας δώσει το ‘’τείχος ανοσίας’’ έναντι του ιού» διευκρινίζοντας ότι πρέπει να γίνει καταστεί υποχρεωτική σε ομάδες υψηλού κινδύνου και κατόπιν να γίνει στον γενικό πληθυσμό.

Για κρούσματα σε παιδιά και τα σχολεία

Όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού στους μαθητές, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας στις σχολικές αίθουσες», ενώ εμφανίστηκε αρνητικός με το ενδεχόμενο επαναφοράς της τηλεκπαίδευσης, καθώς όπως είπε η αποχή από το σχολικό περιβάλλον «δημιουργεί άλλα προβλήματα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ταγίπ Ερντογάν: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση! Λαϊκός ξεσηκωμός – Εκλογές και προσφυγή στο ΔΝΤ

Καλύβια: Ιερέας διατηρούσε στο σπίτι του παράνομο νεκροταφείο βρεφών

Τραγική κατάληξη στην εξαφάνιση της 23χρονης εγκύου Φωτεινής Μπακογιώργου - Την βρήκαν νεκρή