ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τα ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τα ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές
Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων
Intime News

Πλημμύρισαν σπίτια - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σφυροκοπά τη χώρα από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (11/12), με προβλήματα να εντοπίζονται σε πολλές περιοχές, ποτάμια να βρίσκονται στα όρια της υπερχείλισης και δρόμους να έχουν κλείσει. Μήνυμα μέσω του τριψήφιου αριθμού 112 έστειλε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες. Το μήνυμα του 112 αναφέρει τα εξής: «Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Παραμείνετε σε ασφαλή σημεία».

Ειδικότερα, στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί. Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα. Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες. Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Υπερχείλισε ο Αχέροντας

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Στο μεταξύ, υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίς το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε. Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

Προσοχή στους πολίτες εφιστά ο Δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του. Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού. Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

«Δύσκολο βράδυ στην ΠΕ Τρικάλων»

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής.

«Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Προβλήματα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία: Εκκενώσεις σπιτιών

Την ίδια ώρα, μεγάλες καταστροφές έχει προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

patra-kakokairia-provlimata.jpg
Προβλήματα στην Αχαΐα από την κακοκαιρίαtempo24news

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση. Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Φθιώτιδα: Άγγιξε τις αυλές σπιτιών ο «φουσκωμένος» Σπερχειός

Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο Σπερχειός. Η στάθμη του νερού έχει ανέβει και τα πρώτα προβλήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Στο Παλιούρι, το νερό έχει φτάσει οριακά στο ύψος της νέας γέφυρας και δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ άγγιξε τις αυλές σπιτιών.

sperxeios-aules-spition.jpg
Άγγιξε τις αυλές σπιτιών ο «φουσκωμένος» Σπερχειόςlamianow

Ποιες περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά

Παράλληλα, σε ορεινές περιοχές της Ελλάδας σημειώνονται και χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, στα ορεινά της Κοζάνης κατάλευκο είναι το τοπίο στη Βασιλίτσα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα ορεινά της δυτικής Φθιώτιδας με την χιονόπτωση να ξεκινά στις 3:00 περίπου τα ξημερώματα και να συνεχίζεται μέχρι και τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (11/12) με το χιόνι σε πολλά σημεία του να φθάνει τους 30 πόντους περίπου, όπως μεταδίδει το ilamia. «Στα λευκά» ξύπνησαν και οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, σήμερα, Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.

Δείτε φωτογραφίες από τη Φθιώτιδα στη Gallery:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις και την Κυριακή

Την Κυριακή αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, στα βόρεια και στο Αιγαίο. Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία, με μικρή πτώση, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Η ελάχιστη θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ, όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Live η πορεία της κακοκαιρίας

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS.

Με πληροφορίες από: agriniotimes, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ilamia, meteo, tvstar

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Κύματα στον Φλοίσβο παρέσυραν ρεπόρτερ – Διέκοψε για διαφημίσεις ο Νίκος Μάνεσης (vid)

Ο κορονοϊός έφυγε, η παροσμία μένει: Πώς είναι να σου μυρίζουν όλα σαν χαλασμένο κρέας

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Έκλεισε η Α21 - Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση