ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: «Δεν αποκλείεται να έχουμε διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον μέσα στις γιορτές»

Τζανάκης Χριστούγεννα μετάλλαξη Όμικρον
Ο κ. Τζανάκης μίλησε για τη μετάλλαξη Όμικρον.
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Νίκος Τζανάκης έκρουσε «καμπανάκι» για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως αυτή η εβδομάδα και η επόμενη θα είναι κρίσιμη σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν ενδιαφέροντα στοιχεία από την γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε.

«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης», επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σήμερα η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Στη συνέχεια, ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς των παιδιών, λέγοντας πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

«Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν απρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

Τζανάκης: Δεν υπάρχει εκδικητικότητα στους άνω των 60

Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της ΝΔ, αποκάλυψε τα στοιχεία των εμβολιασμών για τις τελευταίες 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παραπάνω από 1 εκατ. ραντεβού κλείστηκαν για την τρίτη δόση και 180.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 58.000 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

«Αυτό δείχνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αποδίδει. Όλοι συμφωνούν τελικά ότι ήταν μία σωστή απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτό που θα πω είναι ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιες τολμηρές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα. Όλα γίνονται μετά από μελέτες και σχετικά με τις επαγγελματικές ομάδες, σε σχέση με την δραστηριότητα, τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες. Δεν υπάρχει κάποια εκδικητικότητα στους άνω των 60, απεδείχθη ότι ήταν η πιο ευάλωτη ομάδα».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: «Θέλει μία οργάνωση για να μην πέσουν όλοι μαζί στην πλατφόρμα», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην στάση της εκκλησίας στο ζήτημα του εμβολιασμού: «Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είναι να ζει στην κοινωνία, να είναι ενεργό μέλος της. Υπάρχει κόσμος που περιμένει να δει την στάση της εκκλησίας. Η στάση της κυβέρνησης είναι δυναμική σε σχέση με την εκκλησία. Ο Πρωθυπουργός πήγε να συζητήσει, για να παρθούν αποφάσεις με πιο γρήγορους ρυθμούς για να πειστεί ο κόσμος».

Ως προς τα σώματα ασφαλείας, στα οποία δεν υπάρχει κάποια υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως δεν έχει κριθεί αναγκαίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών. Ιδιαίτερα τόνισε πως για τους υγειονομικούς κρίθηκε αναγκαίο γιατί έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες και ασθενείς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άσχημα παιχνίδια με τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά

Ράδιο Αρβύλα: Η απάντηση του Αντώνη Κανάκη στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Είστε ηθικοί αυτουργοί»