ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί την Πέμπτη - Έρχονται αυστηρότερα με το νέο έτος

νέα μέτρα όμικρον
Η κυβέρνηση θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις για τα νέα μέτρα.
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Νέα μέτρα: Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την Πέμπτη για τα νέα μέτρα που εισηγείται η επιτροπή λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας και ο φόβος ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον προβληματίζουν τις αρχές, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να εισηγείται το απόγευμα της Τετάρτης μια δέσμη νέων μέτρων.

Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί

Η εισήγηση των ειδικών προσανατολίζεται σε μέτρα άμεσης εφαρμογής, καθως και σε μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου του 2022.

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα παντού (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους)
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας KN-95/FFP2 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ
  • Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Μέτρα από 3 Ιανουαρίου 2022

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

Το πρωί της Πέμπτης θα «κλειδώσουν» τα νέα μέτρα

Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να παρθούν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα.

Στη συνέχεια, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ενώ στις 11 το πρωί θα γίνει η καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Στη αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Θάνος Πλεύρης, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης και όλη η επιτροπή των ειδικών.

Μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι αν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα

Υπενθυμίζεται ότι το Newsbomb.gr είχε μεταδώσει πως τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης. Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Σαρηγιάννης: Κυρίαρχη η Όμικρον μετά την Πρωτοχρονιά - Εναλλακτικά μέτρα αντί για lockdown

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε για τα νέα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κάνοντας τη δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είπε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε επιβεβαιωμένο», ενώ αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον είπε ότι «θα είναι κυρίαρχη μετά την Πρωτοχρονιά».

Τόνισε δε ότι «Όσο πιο γρήγορα δράσουμε με αποτελεσματικότητα τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι αυτή η δράση».

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως η εισήγηση της επιτροπής δεν είναι απαραίτητα για ένα lockdown. «Το lockdown έχει απόδοση», όπως είπε και προσέθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα μέτρο που να έχει απόδοση». Ωστόσο, η λύση είναι μια δέσμη μέτρων εναλλακτική απέναντι στο lockdown.

Ακόμη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής επισήμανε ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι και να πάρουμε μέτρα άμεσα για να συγκρατήσουμε τη διασπορά.

Θωμαΐδης: Απότομη αύξηση κρουσμάτων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι «Θα δούμε μια πολύ απότομη, δραματική θα έλεγα εγώ αύξηση των κρουσμάτων. Έχει ξεκινήσει αυτή η κατάσταση από τις βορειότερες χώρες και θα έρθει και στην Ελλάδα».

Τούντας: Πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, έκανε λόγο για έναν «δύσκολο χειμώνα», μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Όπως είπε «είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούμε και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, τρεις μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης. Είναι το πιο πιθανό σενάριο, ξεκίνησε η εφαρμογή του στο Ισραήλ, αλλά είναι κάτι που διερευνάται».

Στη συνέχεια, ο κ. Τούντας εξήγησε ότι «Βλέπουμε ότι η ανοσία αυτή τη στιγμή με την τρίτη δόση είναι πάρα πολύ ικανοποιητική, ειδικά έναντι της Όμικρον. Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε ότι τα εμβόλια έχουν μια διάρκεια και η αποτελεσματικότητά τους πέφτει σημαντικά μετά τους 3 μήνες».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν εμβόλια των οποίων η αποτελεσματικότητα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και έτσι δεν θα χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις μήνες, «αλλά είναι πιθανόν να χρειάζεται να εμβολιαζόμαστε μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη».

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη - Εντοπίστηκε στα λύματα το νέο στέλεχος

Η παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης.

Η ανίχνευση έγινε σε δείγμα της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021, μέσα από νέα πρωτοποριακή -υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο- μοριακή μέθοδο, που ανέπτυξε η Ομάδα του ΑΠΘ και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι ακριβείς εκτιμήσεις για την ποσοτικοποίηση και συχνότητα εμφάνισης του στελέχους Όμικρον σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, που ακόμα κυριαρχεί στην κοινότητα.

«Δε μας εκπλήσσει η παρουσία του στελέχους Όμικρον στη Θεσσαλονίκη, είναι μία αναμενόμενη εξέλιξη, όπως αναμενόμενη είναι και η επικράτησή του το επόμενο διάστημα. Αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι σήμερα, πριν ακόμη εντοπιστεί η μετάλλαξη σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη, ερχόμαστε να προσφέρουμε στην Πολιτεία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αξιόπιστης πρόβλεψης για την επιδημιολογική κατάσταση και πορεία της πανδημίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού

Ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» των κρουσμάτων της Covid-19 καθώς η Όμικρον εξαπλώνεται, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων.

Αφότου εμφανίστηκε, στα τέλη Νοεμβρίου, η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ. Ήδη έχει επικρατήσει σε πολλές από αυτές, όπως στη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ο Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα ανήκουν μεταξύ άλλων η Ρωσία, άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και η Τουρκία.

Τα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι η περιοχή αυτή τις τελευταίες εβδομάδες κατέγραφε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της, από οποιαδήποτε άλλη. Ακόμη και πριν εμφανιστεί η Όμικρον, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να θρηνούσαμε άλλους 700.000 νεκρούς.

Μέχρι στιγμής, το 89% των κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη παρουσιάζει συμπτώματα όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε πόλεις, μεταξύ νέων ενηλίκων (20-40 ετών) που προσβλήθηκαν σε κοινωνικές συναθροίσεις και στον χώρο εργασίας τους.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους. «Οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Υποχρεωτική μάσκα παντού, διπλή σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ - Αναβάλλονται όλες οι εκδηλώσεις

Σάκης Τανιμανίδης: Τα νεότερα για την υγεία του - Η ανάρτηση μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Στα κρατητήρια ο παρουσιαστής - Την Πέμπτη στον εισαγγελέα