ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Γιατί θα «σαρώσει» τον πλανήτη - Μύθος η ελαφρύτερη νόσηση;

Μετάλλαξη «Όμικρον»: Γιατί θα «σαρώσει» τον πλανήτη - Μύθος η ελαφρύτερη νόσηση;
Σαρώνει η Όμικρον
AP IMAGES

Μετάλλαξη Όμικρον: Το Ινστιτούτο Σάνγκερ χρησιμοποίησε το Λονδίνο ως παράδειγμα για να δείξει την μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης.

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η παγκόσμια ανησυχία για την πανδημία του κορονοϊού, με το βρετανικό Ινστιτούτο Σάνγκερ να παρουσιάζει τα ευρήματά του σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού.

Όπως δείχνουν τα ευρήματα, η μετάλλαξη έχει τη δυνατότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά δυο με τρεις ημέρες, ενώ και οι εμβολιασμένοι νοσούν και συμμετέχουν στην μεταδοτικότητα.

Μάλιστα, ο Τέο Σάντερσον, ερευνητής στο Ινστιτούτο, παρουσίασε με γράφημα την καμπύλη μεταδοτικότητας που φανερώνει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στο Λονδίνο, εκ των οποίων το 83% ανήκει στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Μύθος η ελαφρύτερη νόσηση;

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα, εκείνη του Imperial College του Λονδίνου, συνέκρινε 11.329 περιστατικά ασθενών με τη μετάλλαξη Όμικρον με περίπου 200.00 κρούσματα άλλων παραλλαγών του κορονοϊού.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι «δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρά περιστατικά από τη Δέλτα, κρίνοντας από την αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται θετικοί και εμφανίζουν συμπτώματα ή από την αναλογία όσων νοσηλεύονται μετά τη μόλυνση».

Σημειώνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη και στις ΗΠΑ, ενώ η ταχύτητα μετάδοσης μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στα συστήματα Υγείας, όπως προειδοποίησε από πλευράς του ο ΠΟΥ και επισήμανε ότι θα μπορούσαν να ασθενήσουν από αυτήν τόσο πολλοί άνθρωποι που να «υπερφορτωθούν» τα συστήματα υγείας.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι, με τους αριθμούς που αυξάνονται οι μολύνσεις, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», εξήγησε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τα rapid test – Όλο το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση

ΥΤΟΝ και Lohan καταπατούν τα μέτρα και μετατρέπονται σε υγειονομικές βόμβες διασποράς κορονοϊού

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Γιατί κινδυνεύει με σύλληψη – Η αντίδραση της πρώην του για τη νέα έρευνα

Χαμός στην Πάτρα: Άνοιξε η διαθήκη 90χρονης και δεν άφησε τίποτα στους συγγενείς της