ΕΛΛΑΔΑ

Κάλαντα με... μάσκες, ρεβεγιόν με τεστ και από Γενάρη νέα μέτρα - Τι θα ισχύει από αύριο

Αναλυτικά τι αλλάζει από αύριο
Αναλυτικά τι αλλάζει από αύριο
Intimenews

Νέα μέτρα: Μάσκες παντού από αύριο στις 6 το πρωί - Όλα όσα ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης

Μια νέα πραγματικότητα θα βιώσουν από αύριο εμβολιασμένοι και μη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ανακοινώσει νέα μέτρα, στη σκιά της μετάλλαξης «Όμικρον» που αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινάει από το πρωί της Παρασκευής (24/12) και τη δεύτερη -εκτός απροόπτου- από τις 3 Ιανουαρίου. Και λέμε εκτός απροόπτου, διότι σύμφωνα με την απάντηση του Θάνου Πλεύρη σε ερώτηση του Newsbomb.gr υπάρχει το ενδεχόμενο η δεύτερη δεσμίδα μέτρων να «ενεργοποιηθεί» νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, ήρθαν να προστεθούν σε όλα όσα είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ότι αντί για rapid test που επιβαρύνουν την τσέπη των ασφαλισμένων, θα δοθούν self test σε όλους, ώστε να γιορτάσουν οι πολίτες με ασφάλεια την Πρωτοχρονιά

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα self test που θα διατεθούν δωρεάν από την κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν τα ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά αλλά και μετά την αλλαγή του χρόνου με στόχο οι αρχές αλλά και οι επιστήμονες να αποκτήσουν μια κατά το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο Παρασκευή

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει - μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία, όπως άλλωστε και στα θέατρα. Θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι στους ναούς για την πιστή τήρηση των μέτρων, όπως συνέβαινε και τις προηγούμενες ημέρες.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως είπε θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από τις 3 Ιανουαρίου

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Όπως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης οι έλεγχοι που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, θα είναι αναλογικά όσοι έχουν γίνει σε όλον τον προηγούμενο χρόνο. Εάν δούμε ότι δεν υπάρχει τήρηση των μέτρων, η επιτροπή προφανώς μπορεί να συστήσει επιπλέον μέτρα, προσέθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ σημαντική η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με νεότερα.

KN95: Ποια είναι η μάσκα που θα χρησιμοποιούμε από αύριο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ - Πόσο κοστίζει

Πρόκειται για τη μάσκα που φέρει πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιωγενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο, οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρουν προστασία 94 - 95%, είναι μίας χρήσης και δεν πρέπει να συνδυάζονται με δεύτερη μάσκα, αλλά να φοριούνται μόνες τους.

Θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν το πιστοποιητικό CE και να μην διαθέτουν βαλβίδα εκπνοής, η οποία επιτρέπει στα αναπνευστικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό να διαφύγουν.

Πρόκειται για μάσκα που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Ταυτόχρονα μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Ο τύπος μάσκας ΚΝ95 ή FFP2 προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από άλλες που κυκλοφορούν, ωστόσο είναι και ακριβότερη από τις υπόλοιπες. Στα φαρμακεία, η τιμή της κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως 1 ευρώ η μία.

Ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας - Τι γίνεται αν δεν το πληρώσετε

Τέλος, πρόστιμα ύψους 150 ευρώ θα πληρώνει όποιος δεν συμμορφώνεται με τις νέες οδηγίες προς τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά πλέον να φορούν προστατευτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Για κακούργημα η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του

Απίστευτο: Έπεσαν... μπουνιές στη «Φάρμα» - «Έβγαλες γλώσσα, παλιοαμόρφωτο πλάσμα»

Σάκης Τανιμανίδης: Τα νεότερα για την υγεία του - Η ανάρτηση μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο

KN95: Ποια είναι η μάσκα που θα χρησιμοποιούμε από αύριο σε ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ - Πόσο κοστίζει