ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Όλοι οι περιορισμοί που έρχονται από 3 Ιανουαρίου - «Έκρηξη» κρουσμάτων τα επόμενα 24ωρα

νέα μέτρα κρούσματα
Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου.
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε χθες τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις Ιανουαρίου.

Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο για μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική. Όπως είπε, οι νέοι περιορισμοί θα ισχύσουν από 3 έως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβουν παράταση, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Υπογράμμισε δε πως οι ειδικοί και η κυβέρνηση πήραν την απόφαση να μην εφαρμόσουν από τώρα τα νέα μέτρα καθώς η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων δεν δείχνει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα υπήρξε ο φόβος πως τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις θα μεταφερθούν σε κλειστούς χώρους και σπίτια.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε παράλληλα έκκληση ιδιαίτερα στους νέους να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες επαφή με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. «Να είμαστε προσεκτικοί όλο αυτό το διάστημα. Να τηρούμε τα μέτρα, να διασκεδάσουμε αλλά την επόμενη ημέρα να κάνουν κι έναν έλεγχο ειδικά αν έρθουμε σε επαφή με άτομα άνω των 60 ετών», είπε.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου

  • Οι επιχειρήσεις σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι ανοιχτές έως τα μεσάνυχτα και μόνο με καθήμενους. Αν παρατηρηθούν παραβιάσεις θα σταματήσει και η μουσική. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

«Βόμβα» Μαγιορκίνη: Ίσως και αύριο να δούμε 12.000 κρούσματα - Τι είπε για τα νέα μέτρα

Ο κ. Μαγιορκίνης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, με ενδεικτικό νούμερο τις 12.000, αριθμός που – όπως είπε- «μπορεί να καταγραφεί ακόμα και αύριο».

«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, το μέλος της Επιτροπής Εμειρογνωμόνων εξήγησε ότι η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη , όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.

Αναφορικά με την σημασία της τρίτη δόσης για την προστασία από την Όμικρον, δήλωσε ότι η αποστηρωτική ανοσία μειώνεται στο 60-70%, όμως πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση το νούμερο αυτό, καθώς οι περισσότεροι που νόσησαν με τρίτη δόση εμφάνισαν πολύ ελαφρά συμπτώματα».

Ακόμη, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά όπως εξήγησε.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίασης επεσήμανε τα εξής: «Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο.

Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα. Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η Όμικρον ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων».

Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. «Πάνω από 95% η πιθανότητα να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τα νέα μέτρα

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα, όπως επίσης και στην απόφαση να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής και συνέχισε λέγοντας ότι «ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα».

Σημαντικός παράγοντας , όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δήλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».

«Μαύρο» ρεκόρ τη Δευτέρα με πάνω από 9.000 κρούσματα

Χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.284 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ανήλθαν στους 66, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.496 θάνατοι. 1 Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 629 (58.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 533 (84.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.721 ασθενείς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.