ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ 35.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: «Κλειδώνει» η εφαρμογή τους πριν την Πρωτοχρονιά - «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr

Νέα μέτρα: «Κλειδώνει» η εφαρμογή τους πριν την Πρωτοχρονιά - «Καμπανάκι» Σαρηγιάννη στο Newsbomb.gr
«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την επιβράδυνση της πανδημίας, όμως η αποκλιμάκωση θα αργήσει», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
INTIME

Με ένα ακόμα black out κινδυνεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον - Πού θα φτάσει ο αριθμός των διασωληνωμένων - Τι λέει στο Newsbomb.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης - Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τα νέα μέτρα.

Για αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας το επόμενο διάστημα κάνει λόγο στο Newsbomb.gr, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι τα μέσα Γενάρη τα ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο θα κυμαίνονται στα 18.000 ενώ ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται θα φτάσουν και τα 30.000 - 35.000.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την επιβράδυνση της πανδημίας, όμως η αποκλιμάκωση θα αργήσει. Ο μόνος τρόπος για να δούμε αποκλιμάκωση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η διενέργεια πολλών τεστ, διότι αν βρίσκουμε όσους νοσούν τότε μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της διάδοσης», τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Και συμπληρώνει: «Όσον αφορά τους διασωληνωμένους που τις τελευταίες ημέρες κατέγραφαν μείωση θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα ξεπεράσουμε τους 800 γεγονός που θα σημάνει μεγάλο ο υγειονομικό κίνδυνο. Οι θάνατοι μετά την αποκλιμάκωση που βλέπουμε σήμερα θα επανέλθουν στους 100 μετά τις 20 Ιανουαρίου».

Όλα δείχνουν ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς στο σπίτι και κλείσιμο της εστίασης από τις 22:00

Aπό τις 6 το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ισχύσουν τα μέτρα που θα αποφασιστούν σήμερα. Η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι στη σκιά της έκρηξης των κρουσμάτων και θα υποβάλλει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα.

Το βέβαιο είναι πως τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και θα ίσχυαν αργότερα, θα έρθουν νωρίτερα και μένει να καταδειχθεί τι θα αποφασίσουν οι επιστήμονες. Σχετική επιβεβαίωση υπήρξε από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Το κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων θα είναι το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, καθώς τη συγκεκριμένη ημέρα η διασκέδαση κρατά μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που βρίσκεται πλέον στο τραπέζι είναι η εστίαση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς να κατεβάσει ρολά στις 10 το βράδυ, κάτι που θα σημαίνει πως δεν θα λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης.

Εν τω μεταξύ είναι πιθανό να αλλάξει και το καθεστώς λειτουργίας στις καφετέριες ακόμα και από την Τετάρτη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως έχουμε αυξημένα κρούσματα και η αύξηση της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον είναι φυσιολογικό να σοκάρει. Όπως είπε, η Ομικρον είναι μία μετάλλαξη που μεταδίδεται γρηγορότερα και κυρίως στους νέους, ενώ δεν φαίνεται να σημαίνει και έκρηξη νοσηλειών, περαιτέρω επιβάρυνση του συστήματος υγείας και έκρηξη των θανάτων.

Αναφερόμενος στα μέτρα άφησε ανοιχτό παράθυρο να εφαρμοστούν νωρίτερα «διότι πάντα χρειάζεται να προσαρμόζει κανείς την τακτική του στα μεγέθη της πανδημίας έτσι όπως εξελίσσεται». Ενδεχομένως η επιτροπή να εισηγηθεί να έρθουν τα μέτρα λίγο νωρίτερα, ανέφερε, τονίζοντας πως πρόκειται για αναγκαία παρέμβαση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.