ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Όλα όσα αλλάζουν από την Πέμπτη ενόψει Πρωτοχρονιάς - Καμία παρέμβαση για τα σχολεία

Νέα μέτρα
Μια ακόμα διαφορετική Πρωτοχρονιά, λόγω κορονοϊού, για τους Έλληνες.
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έφερε νωρίτερα την επιβολή νέων μέτρων. Τι αλλάζει σε εστίαση, διασκέδαση και μουσική, πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν την Πρωτοχρονιά. Παραμένει η ανησυχία για τα σχολεία. Σκέψεις να μην ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.

Σε εφαρμογή θα τεθούν από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης (30.12), τα νέα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων να συγκληθεί, για να αποτυπώσει τα δεδομένα από την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον» στη χώρα μας, προκειμένου να τεθούν νωρίτερα σε εφαρμογή τα μέτρα, που είχαν αποφασιστεί για τις 3 Ιανουαρίου.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ότι στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας κατά βάση νοσηλεύονται συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και επομένως αναφερόμαστε σε νοσηλείες, οι οποίες είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μεταφέρονται σε σοβαρές νοσηλείες, αλλά και σε νοσηλείες εντατικής θεραπείας», ανέφερε ακολούθως ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Παράλληλα, στην κοινότητα φαίνεται ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πλέον η κυρίαρχη, τόσο αναφορικώς με τα κρούσματα τα οποία είδαμε χθες, αλλά και τα κρούσματα τα οποία θα δούμε σήμερα, τα οποία δείχνουν από την άνοδο την οποία παρατηρείται, ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» πλέον κυριαρχεί».

Όλα τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 6:00 της Πέμπτης

Διασκέδαση και εστίαση

  • Τα καταστήματα της εστίασης θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ, μόνο για καθήμενους. Στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως 6 άτομα, ενώ απαγορεύεται πλήρως η μουσική
  • Για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς (το βράδυ της 31 Δεκεμβρίου) το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων θα ισχύει έως τις 2 τα ξημερώματα, με όλες τις απαγορεύσεις (χωρίς μουσική, μόνο για καθήμενους και σε τραπέζια έως 6 άτομα)

Παράλληλα ο υπουργός απηύθυνε έκκληση προς όλους να κάνουν αυτοέλεγχο πριν το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, ενώ τόνισε πως απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς χώρους. Σε διευκρίνισή του το υπουργείο, ανέφερε πως η μουσική στα σπίτια θα επιτρέπεται, αν φυσικά δεν πρόκειται για διοργάνωση πάρτι και αφορά οικογενειακή και φιλική συνεστίαση.

Τι ισχύει για γήπεδα, μάσκες, τηλεργασία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

  • Τα γήπεδα θα λειτουργούν με πληρότητα 10%, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2 ή KΝ95) ή διπλής μάσκας στους εργαζομένους της εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας, όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Αύξηση της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο ποσοστό που είναι εφικτό
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επισκεπτήριο μόνο με PCR 48 ωρών. Ενώ για αυτό το διάστημα θα αυστηροποιηθούν και τα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία.

Ανησυχία για τα σχολεία – Στο τραπέζι πιθανή παράταση του ανοίγματος

Την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί έσπευσαν να πάρουν τα μέτρα για την εστίαση, τη διασκέδαση και τα γήπεδα, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση για τα σχολεία. Η ανησυχία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών μεγαλώνει, με το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, να επιμένει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή αλλαγής του πρωτόκολλου λειτουργίας που εφαρμόζεται.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο διάστημα 20 ως 26 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα σε παιδιά, ηλικίας 4 ως 18 ετών, τα οποία αποτελούν το 22% των συνολικών μολύνσεων στη χώρα. Η μέχρι τώρα θέση της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από υπουργούς και αξιωματούχους, είναι πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, πλην όμως η έξαρση κρουσμάτων και τα συνεχή «μαύρα» ρεκόρ των τελευταίων 24ωρων, βάζουν στο τραπέζι ενδεχόμενη παράταση στο άνοιγμά τους.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που προτείνουν την παράταση για τουλάχιστον μια εβδομάδα, να επιστρέψουν δηλαδή οι μαθητές στις αίθουσες στις 17 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που μίλησε στο Mega κι έκανε λόγο για μια δύσκολη «εξίσωση», τονίζοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr για τον νέο σεισμό στην Κρήτη: Δεν συνδέεται με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι

Κρούσματα σήμερα: «Μαύρη» Τετάρτη με 28.828 νέες μολύνσεις - 72 θάνατοι, 620 διασωληνωμένοι

Όλα τα νέα μέτρα: Τι θα ισχύει για εστίαση, διασκέδαση, μουσική και ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

Survivor Spoiler 29/12: Η πρώτη αποχώρηση από τον Άγιο Δομίνικο για φέτος - Ποιος παίκτης φεύγει