ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα: Έως και 60.000 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου - Το «ήσυχο» ρεβεγιόν και τα νέα μέτρα

Κρούσματα σήμερα: Έως και 60.000 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου - Το «ήσυχο» ρεβεγιόν και τα νέα μέτρα
Ήσυχο ρεβεγιόν και... 60.000 κρούσματα
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Κορονοϊός: «Ανάχωμα» απέναντι στην σφοδρή, όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, επέλαση του κορονοϊού έφτιαξε η κυβέρνηση λαμβάνοντας νέα μέτρα, τα οποία έχουν ισχύ από σήμερα το πρωί και στοχεύουν στην διασκέδαση. Όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θέλει τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 10 ημερών για να δούμε απτά αποτελέσματα και αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Είναι δεδομένο ότι είμαστε σε μια αυξητική τάση της εξέλιξης της Όμικρον», τόνισε μιλώντας σήμερα στο MEGA, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των μέτρων που ξεκινούν σήμερα, θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες. Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως μέχρι να είναι ορατή η βελτίωση θα έχουμε «μια συνεχώς αυξητική πορεία τις επόμενες 10 μέρες».

Αυτή η αυξητική πορεία ωστόσο, αναμένεται να δώσει ρεκόρ κρουσμάτων, με τον καθηγητή να προβλέπει έως και 60.000 κρούσματα σε μία ημέρα. «Ο μέσος όρος σήμερα είναι περίπου στο 12.100. Αυτή η τιμή, σε βάθος χρόνου, μπορεί να φτάσει σε αριθμούς 50.000 – 60.000 κρουσμάτων μέσο όρο. Τις επόμενες 10 μέρες μπορούμε να φτάσουμε στις 30.000 – 40.000 κρούσματα μέσο όρο. Δε θα εκπλαγώ, δεν θα μου φανεί περίεργο, αν δούμε 50.000 κρούσματα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου». «Ο ιός έχει έντονη δυναμική. Θα πάρουν χρόνο τα μέτρα αυτά για να έχουν αποτέλεσμα», συμπληρώνει και επισημαίνει ότι «γύρω στις 23 Γενάρη θα έχουμε πιθανή κορύφωση μετά την οποία θα μιλάμε για αποκλιμάκωση».

Αναφερόμενος στα σχολεία και τη συζήτηση γύρω από το άνοιγμά τους ή μη, ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνει: «Τα σχολεία έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία».

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Σε ισχύ τα νέα μέτρα - Χωρίς μουσική και ορθίους εστίαση και διασκέδαση - Ρεβεγιόν έως τις 2 τα ξημερώματα

Από σήμερα το πρωί, στις 06:00, τέθηκαν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της υπερ-μεταδοτικής παραλλαγής «Όμικρον» του SARS-CoV-2. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης:

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα. Εξαίρεση η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2:00 τα ξημερώματα, με όλες όμως τις παραπάνω απαγορεύσεις. Μέσα στις απαγορεύσεις είναι και η απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε την Τετάρτη και εισηγήθηκε τα μέτρα περιορισμού να τεθούν σε εφαρμογή από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου, και όχι από 3 Ιανουαρίου όπως είχε ανακοινωθεί.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από σήμερα έως και 17 Ιανουαρίου.

Περαιτέρω, κατά την εξειδίκευση των μέτρων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι στο ΕΣΥ κατά βάση νοσηλεύονται ασθενείς με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και βρίσκεται σε πίεση, και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, όπως την υπερ-μετάδοση της «Όμικρον» έχει επέλθει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να στηρίξει το σύστημα αν χρειαστεί. Στην κοινότητα η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι κυρίαρχη, σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη «Όμικορν» και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%. Ο υπουργός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Συνέστησε ότι όποιος έχει το παραμικρό σύμπτωμα ή έχει εκτεθεί σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, θα πρέπει να συμπεριφέρεται ως φορέας. Στα οικογενειακά τραπέζια θα πρέπει να γίνονται τεστ.

Ακόμη ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο και ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τον χρόνο που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά.

Καταληκτικά, ο υπουργός σημείωσε ότι τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα για ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, εστίαση, διασκέδαση και μουσική

Παγώνη στο Newsbomb.gr: Ποια είναι η κάλυψη κατά της Όμικρον μετά τη 2η δόση του εμβολίου

Survivor: Απασφάλισε ο Βαλάντης - Υπάρχει… φλερτ στο παιχνίδι (video)