ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Tο καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για την πανδημία το επόμενο 6μηνο

Σαρηγιάννης πανδημία σενάρια
Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πανδημία.
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ποια είναι η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την πορεία της πανδημίας τους επόμενους έξι μήνες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε στο Newsbomb.gr, προχωρόντας στη δική του εκτίμηση για το ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Αρχικά, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρξει κορύφωση της πανδημίας, φτάνοντας έως και τα 53.000 κρούσματα, ενώ στη συνέχεια θα σημειωθεί αποκλιμάκωση». Ωστόσο, όπως είπε, «τις τελευταίες πέντε ημέρες παρατηρούμε μια μείωση της ταχείας αύξησης, με μια σταθεροποίηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων».

Μάλιστα, ο καθηγητής του ΑΠΘ υπογράμμισε ότι αυτή η μείωση τον κάνει να αισιοδοξεί ότι «βρισκόμαστε και πιο κοντά από την αρχική πρόβλεψη στην κορύφωση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «αναμένουμε τα δεδομένα, καθώς τα τεστ λόγω των εορτών ήταν λιγότερα, γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε αν όντως έχει επιταχυνθεί η διαδικασία της κορύφωσης».

Σαρηγιάννης: Μεγάλη πτώση των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο

Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί επιδημιολογικά ο Φεβρουάριος, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα καταγραφεί μεγάλη πτώση των κρουσμάτων τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι 20 Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα πέσουν στις 2-3.000».

Σαρηγιάννης: Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για την πανδημία

Σε ερώτηση αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αν έχουμε μια καλή εμβολιαστική κάλυψη τους επόμενους μήνες και δεν υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις μετά την Όμικρον που να είναι πιο μεταδοτικές και πιο θανατηφόρες, τότε θα δούμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων».

Ωστόσο, «έκρουσε καμπανάκι», λέγοντας πως «αν εμφανιστεί μια παραλλαγή υπερμεταδοτική, με συνέχιση της επιδημιολογικής κατάστασης και δεν τηρηθούν τα μέτρα εν μέσω τουριστικής περιόδου», τότε θα τα πράγματα θα δυσκολέψουν.

Ακόμη, σημείωσε πως «ανεξάρτητα από την Όμικρον βλέπαμε μια αποκλιμάκωση» το τελευταίο διάστημα. Όμως, «η Όμικρον πίεσε τους ξενιστές της Δέλτα» είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανάκαμψης της Δέλτα αλλά και στην ανοσία, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υπογράμμισε «απ’όσο ξέρω η ανοσία που προκαλεί η Όμικρον καλύπτει και τη Δέλτα» συνεπώς δεν βλέπει κανένα δεδομένο που να ενισχύει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Τα σχολεία θα συμβάλλουν κατά 10% στην αύξηση των κρουσμάτων Covid-19

Ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε και το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το πόσο θα μπορούσαν αυτά να συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερωτηθείς ο κ. Σαρηγιάννης για τη συνεισφορά τωνσχολείων στην «έκρηξη» των κρουσμάτων, απάντησε ότι «προφανώς και θα συμβάλλουν τα σχολεία στην εξάπλωση του ιού», εκτιμώντας ότι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέλθει στο 10% ή ίσως και κάτι παραπάνω, όπως είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων

Αναφορικά με τα υφιστάμενα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για τη σχολική κοινότητα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι «αν δεν εφαρμοστούν όπως πρέπει τα μέτρα, με αποστάσεις και μάσκες, τότε θα υπάρξει μεγάλη διασπορά» κάτι όπως ανέφερε «θα επιφέρει αλλαγές στα μέτρα».

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι «αν η έκρηξη των κρουσμάτων δημιουργήσει κενά σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας» τότε θα πρέπει να υπάρξει επανεξέταση των υφιστάμενων μέτρων, φέρνοντας κι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε «αν για παράδειγμα δούμε οδηγούς λεωφορείων να νοσούν και αυτό με τη σειρά του επιφέρει σύμπτυξη των δρομολογίων, τότε τα μειωμένα δρομολόγια θα φέρουν συνωστισμός άρα και μεγαλύτερη διασπορά του ιού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.