ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πατούλης στο Newsbomb.gr –Με οχήματα του στρατού σε ξενοδοχεία οι εγκλωβισμένοι

Αττική Οδός: Επεμβαίνει ο στρατός για να σώσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς
Αττική Οδός: Επεμβαίνει ο στρατός για να σώσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς
Intimenews

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού με τη συμμετοχή του στρατού - Τι λέει για την επιχείρηση στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης - Εντολή από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών

Επεμβαίνει ο στρατός για να απεγκλωβίσει τους οδηγούς που βρίσκονται από το πρωί κολλημένοι στην Αττική Οδό. Η έξοδος των οχημάτων θα γίνει από Κηφισίας, Δουκ. Πλακεντίας, Μαραθώνος και Πεντέλης.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά στο Newsbomb.gr ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη (ξεκίνησε πριν τις 8 το βράδυ). «Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών από την Αττική Οδό εκτός από μηχανήματα και λεωφορεία του στρατού θα συμμετάσχουν και δυνάμεις της Περιφέρειας όπου θα οδηγήσουν τους οδηγούς σε ξενοδοχεία», δήλωσε ο κ. Πατούλής στο Newsbomb.gr.

«Είναι μια «δύσκολη μέρα και νύχτα» και από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής εντείνεται η προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία και οι δρόμοι, ενώ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, εάν παραστεί ανάγκη θα συνδράμουμε για την διακομιδή σε νοσοκομείο, νεφροπαθών ή άλλων ευπαθών συμπολιτών μας», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ενημέρωση μέσω της ΕΡΤ1, των συναρμόδιων εκπροσώπων της Πολιτείας για την κακοκαιρία υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας επιχειρεί από νωρίς το πρωί με 63 αποχιονιστικά μηχανήματα, 12 bcd, 12 φορτωτές, 3 γερανούς, φορτηγά, 12 διασωστικά 4X4 και ερπυστριοφόρα για περιπτώσεις εγκλωβισμών, όπως σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στο Διόνυσο «γεγονός το οποίο απευχόμαστε», όπως σημείωσε. Δήλωσε ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να δώσει τη μεγάλη μάχη και την δίνει με 250 άτομα, επίσης, τα οποία βρίσκονται αυτές τις ώρες το δρόμο κοντά στους πολίτες.

Ο περιφερειάρχης αναγνώρισε τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο ζήτημα της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κάποιους παράδρομους ή δημοτικούς δρόμους όπου δεν ήταν εύκολη η κίνηση με συνέπεια να επιβαρυνθούν οι κεντρικοί δρόμοι. Επικρότησε και επανέλαβε τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ Οικονόμου, ότι δηλαδή «θα πρέπει να προσεχθεί η κυκλοφορία να γίνεται μόνο για επείγουσες καταστάσεις ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να μην υπάρξουν περαιτέρω εγκλωβισμοί. «Εγκλωβισμοί και καθυστερήσεις εξαιτίας κάποιων οχημάτων που δεν διέθεταν αλυσίδες σε δημοτικούς αλλά και περιφερειακούς δρόμους με αποτέλεσμα παραμείνουν αφημένα στα σημεία εμποδίζοντας το έργο της διάνοιξης».

Υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται συνεχώς με εκχιονιστικά αλλά και με αλατιέρες τόσο τις πρωινές όσο και τις νυχτερινές ώρες, που θα υπάρχει παγετός σε μια ευρύτατη διαδικασία ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν διανοιγμένοι οι κεντρικοί άξονες. Πάντα, πρόσθεσε ο κ Πατούλης, συντονισμένα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την ένταση του καιρού για να πάμε στην επόμενη μέρα

Αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας για τη 2ημερη παύση των σχολείων επισήμανε ότι ήταν μια σωστή απόφαση γιατί διαφορετικά τα προβλήματα μόνο στην κυκλοφορία θα ήταν πολλαπλάσια. Για την περαιτέρω λειτουργία τους και με τις συνεκτιμήσεις των μετεωρολογικών στοιχείων ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση το απόγευμα της Τρίτης.

Νωρίτερα η Περιφέρεια σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ έθεσε σε ετοιμότητα 10 οχήματα τύπου 4Χ4 για τη μεταφορά ασθενών που χρήζουν άμεσης πρόσβασης σε Νοσοκομεία μετά από αίτημα τους στο 1110 ή στο ΕΚΑΒ. Το στόλο των οχημάτων επιθεώρησε στο Ζάππειο ο περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Γ. Κεχρή, επιισημαίνοντας ότι αυτά έρχονται να προστεθούν στις πέντε μονάδες που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία με τη συμβολή του στελεχιακού δυναμικού του Κέντρου Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της Περιφέρειας και του ΙΣΑ. Τόνισε δε ότι «σ΄αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για την Αττική μας απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε δομές υγείας. Θέλουμε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου κανένας πολίτης να μη νιώθει μόνος του. Αυτά τα ειδικά οχήματα τα θέτουμε, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία των πολιτών που πρέπει να μετακινηθούν οπωσδήποτε σε δομές Υγείας. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την κακοκαιρία».

Yπουργός Εθνικής Άμυνας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανταποκρινόμενος άμεσα στα αιτήματα του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έδωσε εντολή προκειμένου τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων από μονάδες της Αττικής και της Βοιωτίας, με προσωπικό και μέσα, να συνδράμουν τις συνεχείς προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έως τώρα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ενεργούν στις ακόλουθες εξόδους της Αττικής Οδού:

  • Έξοδος 11: Λεωφόρος Κηφισίας
  • Έξοδος 12: Λεωφόρος Πεντέλης
  • Έξοδος 13: Δουκίσσης Πλακεντίας
  • Έξοδος 15: Λεωφόρος Μαραθώνος
  • Έξοδος 17: Κάντζα
  • Έξοδος 18: Παιανία

Εκατοντάδες οδηγοί βρίσκονται στα όριά τους

Εκατοντάδες οδηγοί βρίσκονται στα όριά τους, καθώς βρίσκονται στο σημείο από το πρωί χωρίς νερό και φαγητό. Όσοι έχουν ανοικτές τις μηχανές τους για να ζεσταθούν αναμένεται πολύ σύντομα να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της... βενζίκης, κάτι που αν συμβεί θα τους αφήσει χωρίς θέρμανση σε συνθήκες πολικού ψύχους.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι άνευ προηγουμένου. Είμαστε με το βανάκι του ΑΝΤ-1 εδώ και τέσσερις ώρες μετά την Κάντζα, 200 μέτρα πριν τον περιφερειακό του Υμηττού. Πολλοί οδηγοί, οι νεότεροι σε ηλικία αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και πηδούν από τις μάντρες της Αττικής οδού προκειμένου να φύγουν από το σημείο. Ωστόσο οι μεγαλύτερης ηλικίας που δεν μπορούν είναι εγκλωβισμένοι εδώ και ώρες. Θα θρηνήσουμε θύμα, έρχεται βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Περρής.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε και με το γραφείο Τύπου της Αττικής Οδού όπου μας ανέφεραν ότι έχει δοθεί εντολή να μην μπαίνουν άλλα αυτοκίνητα στον οδικό άξονα ενώ προσπαθούν να ανοίξουν το τμήμα της Ανθούσας με εκχιονιστικά ώστε να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί. ‘Ήδη όπως μας είπαν έχει ανοίξει ο δρόμος προς το αεροδρόμιο και τις επόμενες ώρες θα ανοίξει και το απέναντι τμήμα.

Προκαταρκτική έρευνα για τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική οδό διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Ενδεχόμενες ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό με εκατοντάδες εγκλωβισμένα οχήματα θα αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού όπου παραμένουν επί πολλές ώρες εκατοντάδες οχήματα καθηλωμένα υπό συνθήκες συνεχούς χιονόπτωσης σε ουρές πολλών χιλιομέτρων στον κλειστό δρόμο.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο προϊστάμενος του τμήματος Ποινικής Δίωξης, εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος, με την εντολή να αναζητήσει ευθύνες για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της παρακώλυσης ή της διατάραξης συγκοινωνιών.

Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Από αύριο το μεσημέρι στην Αττική τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά θα υπάρχει πρόβλημα από τον παγετό, είπε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αττική Οδό όπου δυστυχώς η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό παρά τις συσκέψεις στις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα έχουν επάρκεια μέσων, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «πιστεύω ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες. Αυτή θα είναι η εισήγησή μου στον πρωθυπουργό».

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Πρόσθεσε ότι αν λειτουργούσε σωστά η εταιρεία διαχείρισης δεν θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτή την στιγμή. Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γενική αργία αύριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Αττική Οδός: Επεμβαίνει ο στρατός για να σώσει τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Πολιτική Προστασία: Ευθύνες στην Αττική Οδό για την ακινητοποίηση των οδηγών

Ραγδαίες εξελίξεις: Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό με τους εγκλωβισμένους οδηγούς

Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο