ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτική Προστασία: Ευθύνες στην Αττική Οδό για την ακινητοποίηση των οδηγών

«Χάος» στην Αττική Οδό
«Χάος» στην Αττική Οδό
Intimenews

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική. 

Σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι αρμόδιες Αρχές. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης έκανε λόγο για «αντίξοες συνθήκες μέχρι αύριο» και επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την ταλαιπωρία των οδηγών.

Τόσο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης, όσο και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης παρότρυναν τους πολίτες να περιορίσουν ή αν γίνεται να μηδενίσουν τις μετακινήσεις τους τις επόμενες ώρες.

«Από αύριο το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι ο παγετός τις βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα εντοπίζεται στην Αττική Οδό. Δυστυχώς η εταιρεία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν στις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών. Θα αναζητηθούν ευθύνες, αυτή θα είναι η εισήγησή μου προς τον Πρωθυπουργό. Όλες οι δυνάμεις είναι επί ποδός και επεμβαίνουν άμεσα όπου χρειάζεται. Η κατάσταση βελτιώνεται στην Αττική Οδό, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε λιγοστά προβλήμα τα ηλεκτροδότησης».

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από Τροχαία και Πυροσβεστική από την Αττική Οδό.
Είπε ακόμα ότι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης είναι λιγοστά και αντιμετωπίστηκαν κυρίως στην Εύβοια. Τόνισε ακόμα ότι ήταν εξαιρετικά μείζον να διατηρηθεί η παροχή ρεύματος σε όλη τη χώρα. Παραλληλα, κάλεσε τους πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνούν με το 112 το οποίο έχει σύστημα γεωεντοπισμού.

«Καταβάλλεται προσπάθεια να μείνουν ανοικτοί όλοι οι οδικοί άξονες, ειδικά ο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και δεν επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν αλυσίδες. Στο εθνικό δίκτυο με την προετοιμασία που έγινε σημειώθηκαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην γέφυρα Καλυφτάκη αλλά αντιμετωπίστηκαν και κρατήσαμε την χώρα ανοικτή», επεσήμανε.

«Αύριο θα είναι μια δύσκολη ημέρα, η Περιφέρεια Αττικής θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα απόψε το βράδυ. Μειώστε ή μηδενίστε τις μετακινήσεις σας. Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες να μπορέσουμε να δώσουμε στην κυκλοφορία την Αττικη Οδό», πρόσθεσε.

Οικονόμου: Μάχη υπό αντίξοες συνθήκες για να ανοίξει η Αττική Οδός

Έκκληση στους οδηγούς να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες έκανε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Λευτέρης Οικονόμου.
Όπως είπε από το πρωϊ η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός και επιχειρούν 3.900 αστυνομικοί και 833 περιπολικά. Συνολικά μέχρι τώρα η αστυνομία έχει δεχτεί 400 κλήσεις για βοήθεια.

Σε ότι αφορά την Αττική Οδό ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επειχείρηση για τον απεγκλωβισμό των οδηγών αλλά η επιχείρηση είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών.

Τόνισε επίσης ότι στα περισσότερα σημεία που εντοπίστηκαν προβλήματα οι οδηγοί δεν είχαν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Για την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας ανέφερε ότι στήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση προκειμένουν να μην κλείσει και για το λόγο αυτό απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα φορτηγά αλλά και στα ΙΧ χωρίς αλυσίδες.

Τέλος ο κ Οικονόμου τόνισε ότι δίνεται μάχη έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη κίνηση προς τα νοσοκομεία και έκανε έκκληση σε όσους χρειάζεται να μεταβούν σε νοσοκομείο να επικοινωνούν με αστυνομία ή πυροσβεστική.

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Γιώργος Πατούλης: Δύσκολη μέρα και νύχτα

«Η προσπάθεια εντείνεται ώστε να είναι ανοιχτά τα νοσοκομεία και οι δρόμοι, συνεργαζόμαστε και με το ΕΚΑΒ. Αυτή τη στιγμή συντονισμένα θα μπορέσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν», επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην ενημέρωση για την κακοκαιρία υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για «μια δύσκολη μέρα και νύχτα», ενώ πρόσθεσε:

«Από την Περιφέρεια 250 άτομα βρίσκονται στο δρόμο για προσπάθειες απεγκλωβισμού και άλλα προβλήματα. Όπως και μετά σχολεία που πήραμε τη σωστή απόφαση να μην λειτουργήσουν, έτσι θα πρέπει να προσεχθεί η κυκλοφορία να γίνεται μόνο για επείγουσες ανάγκες».

Αναφορικά με τα συνεργεία διάνοιξης δρόμων, σημείωσε: «Σε πολλούς δημοτικούς δρόμους λόγω απουσίας αλυσίδων στα αυτοκίνητα υπήρξε στασιμότητα και τα μηχανήματα δυσκολεύονταν στο να ανοίγουν το δρόμο. Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα θα επιχειρούν».

Ο κ. Πατούλης, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων την Τετάρτη, έκανε γνωστό ότι το άνοιγμά τους ή μη θα αποφασιστεί και ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Κακοκαιρία «Ελπίς» - Σε ποιες περιοχές της Αττικής αναμένεται το μεγαλύτερο ύψος χιονιού

Οι πυκνές χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου / Meteo.gr, θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις επόμενες ώρες, αυξάνοντας το ύψος χιονιού σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την περιοχή της Αττικής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τρίτης 25/01/2022, παρουσιάζεται στον παρακάτω Χάρτη. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης εκτιμώνται κυρίως για τα βόρεια τμήματα της Αττικής.

Το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τρίτης 25/01/2022, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr

Οικονόμου

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις με την κακοκαιρία «Ελπίς» - Σε κλοιό χιονιά η χώρα

Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί γενική αργία αύριο, Τρίτη, λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χάος στην Αττική Οδό - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από εγκλωβισμένους οδηγούς