ΕΛΛΑΔΑ

Αττική Οδός: Έρχονται αυστηρές κυρώσεις εκτός από τις αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους οδηγούς

Αττική Οδός: Έρχονται αυστηρές κυρώσεις εκτός από τις αποζημιώσεις στους εγκλωβισμένους οδηγούς
Αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις αναμένεται να βρεθεί η Αττική Οδός καθώς συγκροτείται ειδική επιτροπή διερεύνησης από το υπουργείο Μεταφορών
Νίκος Χριστοφάκης

Αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις αναμένεται να βρεθεί η Αττική Οδός καθώς συγκροτείται ειδική επιτροπή διερεύνησης από το υπουργείο Μεταφορών για την τεράστια ταλαιπωρία των πολιτών

Ακόμα και με αυστηρές κυρώσεις μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Αττική Οδός για την τεράστια ταλαιπωρία των χιλιάδων εγκλωβισμένων οδηγών ορισμένοι εκ των οποίων μετέφεραν την οργή τους και στο Newsbomb.gr καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών συγκροτείται Επιτροπή Διερεύνησης «για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό».

Όπως διευκρινίζεται, μάλιστα, οι κυρώσεις αυτές, αν τελικά επιβληθούν, είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ που θα δώσει η εταιρεία σε κάθε έναν από τους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων κατόπιν αιτήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών η έρευνα θα διεξαχθεί βάσει του νομικού πλαισίου που θεσπίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση το 2020 για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι «προκειμένου να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν».

«Πλέον, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας. Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται» τονίζει το υπουργείο Μεταφορών.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει από την πλευρά του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής

Η οργή των εγκλωβισμένων που μίλησαν στο Newsbomb.gr για την Αττική Οδό

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Μιχάλης περιέγραψε την κατάσταση ταλαιπωρίας που βιώνει εδώ και 20 ώρες. Είναι εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό από χθες το μεσημέρι και όπως είπε «δεν ξέρουμε τίποτα, δεν μας έχει ενημερώσει κανείς». Σημείωσε ότι δεν έχουν δει κανένα εκχιονιστικό μηχάνημα, ενώ την μόνη βοήθεια που έλαβαν ήταν από τον στρατό, δίνοντας τους νερό και κουβέρτες.

Την ίδια ώρα, άφησε αιχμές για την απόλυτη απουσία συντονισμού των Αρχών, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν εγκαίρως αν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους και να μεταφερθούν με άλλο μέσο σε ασφαλές σημείο, σημειώνοντας με έμφαση ότι οι υπεύθυνοι «έχουν χάσει τον έλεγχο».

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος εξήγησε ότι εγκατέλειψε χθες το αυτοκίνητο του στη Μεσογείων, όντας σχετικά κοντά στην οικία του, βλέποντας πως δεν υπήρχε καμία κινητικότητα του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να τους απεγκλωβίσει.

Νωρίς το πρωι της Τρίτης στο Newsbomb.gr μίλησαν άλλοι τρεις εγκλωβισμένοι οδηγοί μίλησαν για την ταλαιπωρία που βιώνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας, τονίζοντας την απουσία της όποιας βοήθειας από τις Αρχές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λάμπρος είπε ότι εισήλθε από τις 12:30 το μεσημέρι στην Αττική Οδό από την Μεταμόρφωση. Γύρω στις 8 το βράδυ κατάφερε να πάρει την έξοδο προς Πεντέλη και εκεί παραμένει εγκλωβισμένος μέχρι αυτή την ώρα.

Ερωτηθείς για την παρουσία κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «υπάρχει αστυνομία, πυροσβεστική και στρατός που πηγαίνουν κι έρχονται», αλλά «μία -δύο φορές είδαν να περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα». Ο ίδιος, όπως είπε, εξετάζει δύο λύσεις προκειμένου να απεγκλωβιστεί: είτε να εγκαταλείψει το όχημα του και να φύγει με τον Προαστιακό αφού βρίσκεται στην είσοδο του σταθμού ή αν ανοίξει κάποιο από τα πρατήρια καυσίμων - που βρίσκονται σε κοντινό σημείο - να προμηθευτεί αντιολισθητικές αλυσίδες και να μπορέσει να συνεχίσει τη διαδρομή του.

Στη συνέχεια, ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χάρης, μίλησε στο Newsbomb.gr λέγοντας ότι λίγο μετά τις 7 το πρωί απεγκλωβίστηκε, έχοντας αντιολισθητικές αλυσίδες. Όπως είπε, βρισκόταν από τη 1 το μεσημέρι στο σημείο και συγκεκριμένα στο τούνελ, ενώ υπογράμμισε ότι σε όλο αυτό το διάστημα μόνο στις 4 το πρωί δέχθηκαν βοήθεια από τον στρατό δίνοντας τροφή και νερό.

Τέλος, για το θέμα μίλησε στο Newsbomb.gr και ο κ. Μάρκος, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στη Μεσογείων στο ρεύμα προς Νομισματοκοπείο, αλλά όπως τους είχαν ενημερώσει από το Νομισματοκοπείο κι έπειτα δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει τίποτα. Σημείωσε δε ότι εγκλωβίστηκε στη Μεσογείων από τις 13:15 το μεσημέρι και παρέμεινε εκί μέχρι τις 1:30 τα ξημερώματα, όταν και αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο του, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπήρξε μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο καμία παρουσία του κρατικού μηχανισμού.

Η κραυγή του 79χρονου που εγκλωβίστηκε στην Αττική Οδό

Άλλη μια περίπτωση ο 79χρονος κ. Χρήστος που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τα λόγια του ήταν γροθιά στο στομάχι. Έχει εγκλωβιστεί μόλις 80 μέτρα πριν από την έξοδο της Κάντζας, μαζί με τον 75χρονο φίλο του, τον κ. Λεωνίδα, ο οποίος έχει άσθμα.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, με την απόγνωση στη φωνή του να τσακίζει κόκκαλα και πολλές φορές να «σπάει» από την αγωνία και την οργή, είπε πως μόνο ένας άνθρωπος του έδωσε λίγο νερό να πιεί τα χάπια του, ενώ το πετρέλαιο στο αυτοκίνητό του να έχει τελειώσει και άρα να μη μπορεί να ζεσταθεί άλλο!

«Δεν μπορώ, τρέμω, θα μείνω!» είπε ο άνδρας με τη φωνή του να «λυγίζει» και να παρακαλεί «να δείξουν έλεος. Δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν υπάρχουμε εμείς γι’ αυτούς; Που θα πάμε τουαλέτα; Σώστε μας! Τρέμουμε!».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Στυλιανίδης: Παρατείνεται η γενική αργία και την Τετάρτη (26/01)

Πλεύρης: Αναβολή των εμβολιασμών και την Τετάρτη (26/1)

Αττική Οδός: Έτσι θα έπρεπε να είχαν κάνει τον αποχιονισμό – Το παράδειγμα στην παραλιακή λεωφόρο