ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πόλεμος κυβέρνησης – μετεωρολόγων και στη μέση Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης
Ο Χρήστος Στυλιανίδης
Intimenews

Η επόμενη μέρα της σφοδρής κακοκαιρίας ανοίγει πολλά μέτωπα στο πλαίσιο της απόδοσης ευθυνών που αναζητούν τα στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να αποσβέσουν σε δεύτερο χρόνο την οργή των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν από τις ακραίες συνθήκες του χιονιά, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος δεν βρέθηκε κοντά τους από την πρώτη στιγμή – Κόντρα κυβέρνησης και μετεωρολόγων για την σφοδρότητα της κακοκαιρίας και στη μέση ο Στυλιανίδης

Πάνω σε αυτό τον καμβά των ευθυνών ξέσπασε και μια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και μετεωρολόγων αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες Τρίτη άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΜΥ δεν εξήγησε επαρκώς ότι το κύμα της κακοκαιρίας θα είχε τη σφοδρότητα που είδαμε στο τέλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω ως προς την ώρα έναρξης και την ένταση του φαινομένου και γι’ αυτό δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην Αττική Οδό και στην Εθνική από το πρωί. «Η κυβέρνηση λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και σας λέω ότι δεν υπήρχε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και ταχύτητα. Δεν υπήρχε καμία πρόγνωση που θα μας επιβάλει την σκέψη μιας απόφασης καθολικής αργίας από Δευτέρα. Η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Η δήλωση του κ. Οικονόμου πυροδότησε αντιδράσεις από τους μετεωρολόγους. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΜΥ ο κ. Θοδωρής Κολυδάς έγραψε στο site του: «Η κακοκαιρία #Ελπίς χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο , δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια». Μάλιστα έκανε και σχετικές αναρτήσεις στα social media: «Ως επιστήμονας αλλά και Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, αισθάνομαι ότι έχω την ηθική υποχρέωση να σας δώσω κάποια δεδομένα που σχετίζονται άμεσα με την πρόσφατη κακοκαιρία. Η συγκεκριμένη κακοκαιρία με την ονομασία “Ελπίς” χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια. Αναλυτικότερα για τον λόγο της Επικινδυνότητας του φαινομένου εκδόθηκε αντίστοιχο Δελτίο Προειδοποίησης πολλές μέρες πριν, περιλαμβάνοντας και τα δύο κύματα, όπου διευκρινίζονταν ότι το δεύτερο κύμα θα είναι το εντονότερο».

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο κ. Κολυδάς αφήνει και αυτός αιχμές για κανόνες της επιστήμης και όχι της επικοινωνίας όπως αναφέρει με νόημα:

«Καθίσταται σαφές, ότι πέραν των μετρήσιμων μεγεθών η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει ποιοτική ερμηνεία των καιρικών καταστάσεων, εργασία για την οποία θα πρέπει να τεθούν κάποια κοινά και αποδεκτά κριτήρια και κανόνες της επιστήμης της Μετεωρολογίας και όχι της “επικοινωνίας”». Ενδεικτικό της κόντρας αυτής είναι ότι αμέσως μετά τον κ. Γιάννη Οικονόμου παρενέβη στο Mega ο πολιτευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος του καναλιού Γιάννης Καλλιάνος ο οποίος υποστήριξε τους συναδέλφους του μετεωρολόγους λέγοντας ότι και στην ώρα και στην ένταση των φαινομένων έπεσαν μέσα.

Κακοκαιρία Ελπίδα - Κακλαμάνης: Να πάρει κεφάλια ο Μητσοτάκης

Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη δυσφορία για ορισμένους υπουργούς μεταξύ των οποίων και για τον Χρήστο Στυλιανίδη υπάρχει και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας έχει βρεθεί τις τελευταίες ώρες στο στόχαστρο όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και αρκετών γαλάζιων στελεχών. Ο πρώτος που εξέφρασε δημόσια την δυσφορία του είναι ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. «Ζητάω προσωπικά συγνώμη για το χάος. Πρέπει να πέσουν κεφάλια υπουργών» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 αναφορικά με το χάος που δημιουργήθηκε από τη χιονόπτωση.

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε προσωπικά συγγνώμη επειδή μετέχει στο πολιτικό σύστημα. «Μετέχω στο πολιτικό σύστημα, ως το 1/300 και αυτό με κάνει να νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγγνώμη σε προσωπικό επίπεδο για το χάος που είδαμε χθες», τόνισε και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ντροπή για όσα είδα χθες. Ζητάω προσωπικά συγνώμη για το χάος. Πρέπει να πέσουν κεφάλια υπουργών. Θα περιμένω την έρευνα του Εισαγγελέα. Θα περιμένω μια νηφάλια και πλήρη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία και μετά θα πω την άποψη μου».

Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος καθόλου ευτυχής δεν αισθάνεται, διότι είναι εύκολο να στοχοποιούμε τον έναν, αλλά οι από κάτω από τον πρωθυπουργό δεν μπορούν να τραβούν την ουρά τους απέξω, ότι θα λάβει εκείνα τα μέτρα που πρέπει. Όχι για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα, αλλά γιατί αυτό θα ήταν το σωστό και το δίκαιο για να μη επαναληφθούν». Σε ερώτηση αν καλύφθηκε από τη δημόσια παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, δήλωσε ότι η χθεσινή ενημέρωση που έκανε, «ήταν μία ενημέρωση απλή την οποία είχα ακούσει προηγουμένως από τα κανάλια».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κολυδάς: «Η κακοκαιρία χαρακτηρίστηκε έγκαιρα επικίνδυνο φαινόμενο - Δόθηκε κόκκινος συναγερμός»

Ποια Πολιτική Προστασία; Κινδύνευσαν πολίτες – Καμία υπευθυνότητα, καμία σοβαρότητα, καμία ντροπή…