ΕΛΛΑΔΑ

Ποια Πολιτική Προστασία; Κινδύνευσαν πολίτες – Καμία υπευθυνότητα, καμία σοβαρότητα, καμία ντροπή…

Ποια Πολιτική Προστασία; Κινδύνευσαν πολίτες – Καμία υπευθυνότητα, καμία σοβαρότητα, καμία ντροπή…

«Πάγωσε» ο περίφημος κρατικός μηχανισμός – Θα θρηνούσαμε θύματα σήμερα και για τον Χρήστο Στυλιανίδη είναι απλά… Τρίτη.

Να εγκλωβιστεί κάποιος από τα χιόνια σε ένα ορεινό χωριό της χώρας, το καταλαβαίνουμε. Να εγκλωβιστεί σε κάποιο ακριτικό νησί, που ενδεχομένως να μην υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, επίσης να το καταλάβουμε. Ακόμα και στην Πάρνηθα, το μεγαλύτερο βουνό της Αθήνας, θα δείξουμε και εκεί κατανόηση.

Όμως, το να εγκλωβίζεται κάποιος σε έναν από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητόδρομους των Βαλκανίων, στην Αττική Οδό και στις κεντρικότερες λεωφόρους της Αθήνας δεν δικαιολογείται, δεν νοείται, δεν χωνεύεται, δεν συγχωρείται. Όχι γιατί είμαστε στο 2022, αλλά γιατί επιβεβαιώνει την αδιαφορία, την παντελή έλλειψη συντονισμού, την ανυπαρξία του περίφημου κρατικού μηχανισμού και κυρίως γιατί θέτει σε κίνδυνοι τις ζωές των πολιτών, τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Για να δούμε μόνο μερικά από όσα έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες:

• Χιλιάδες οδηγοί εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 20 ώρες στον πλέον κομβικό άξονα για την κυκλοφορία του Λεκανοπεδίου, την Αττική Οδό.
• Ακινητοποιημένοι οδηγοί επί ώρες στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.
• Κλειστές λόγω χιονιού και παγετού οι κεντρικότερες λεωφόροι της Αθήνας, Μεσογείων και Κατεχάκη.
• Εγκλωβισμένοι επιβάτες σε συρμούς τρένου για 20 και πλέον ώρες.
• Διακοπές στην κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
• Διακοπές στην ηλεκτροδότηση επί ώρες, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Τι δικαιολογία μπορεί να υπάρξει για αυτές τις εικόνες που αποτυπώθηκαν όχι μόνο στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά και στις φωνές απόγνωσης και αγανάκτησης πολιτών; Ποιος μπορεί να δώσει μια σαφή εξήγηση, μια σοβαρή αιτιολόγηση που ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε; Πραγματικά, αν δεν είχε επέμβει ο Στρατός για να δώσει νερό, ζεστά ρούχα και κουβέρτες, τρόφιμα και φυσικά να απεγκλωβίσει τους οδηγούς, σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα.

Κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, επιρρίπτουν τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου της Αττικής Οδού. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, γνωριζόμαστε! Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για να παραμείνει τουλάχιστον ανοιχτό το οδικό δίκτυο, απέτυχε παταγωδώς και επαναλαμβάνουμε, είμαστε τυχεροί σήμερα που μιλούμε μόνο για ζημιές σε υποδομές. Ο κρατικός μηχανισμός όχι απλά δεν δούλεψε, όχι απλά δεν συντονίστηκε επαρκώς, ήταν ανύπαρκτος! Σε κάθε σημείο, από την πιο ορεινό χωριό της Εύβοιας που θάφτηκε στο χιόνι και έμεινε χωρίς νερό, μέχρι τη λεωφόρο Κηφισίας, τη Μεσογείων και την Αττική Οδό.

Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, βγήκε το απόγευμα της Δευτέρας (24/01) να ενημερώσει τους πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί και να επιρρίψει ευθύνες στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό. Αλήθεια τώρα; Παίζουμε την κολοκυθιά; Δεν είναι δική μου η ευθύνη, αλλά του διπλανού μου; Είναι αυτό υπεύθυνη στάση; Είναι αυτό σοβαρή τοποθέτηση κ. Στυλιανίδη με το τόσο αυστηρό ύφος; Έχετε αντιληφθεί κ. Στυλιανίδη τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι στην Αττική οδό τόσες ώρες εγκλωβισμένοι; Έχετε συνειδητοποιήσει πώς είναι να κρυώνεις μέσα στο αυτοκίνητο και παράλληλα να κοιτάς τα καύσιμά σου που τελειώνουν; Νομίζετε πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Αττική οδό είχαν νερό μέσα στα αυτοκίνητά τους; Νομίζετε πως είχαν τρόφιμα; Νομίζετε πως άνθρωποι με προβλήματα υγείας είχαν πάρει μαζί τα χάπια τους; Ε, λοιπόν κάνετε λάθος. Οι άνθρωποι αυτοί έμεινα νηστικοί, χωρίς νερό και καύσιμα επί ώρες. Όχι σε κανένα ορεινό χωρίο, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Αν ορισμένοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι χθες έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε είναι διπλά ανεύθυνοι και διπλά επικίνδυνοι. Και ξέρετε κάτι, η συγγνώμη του κ. Στυλιανίδη όχι μόνο δεν φτάνει, αλλά καταντάει και κοροϊδία. Γιατί κ. Στυλιανίδη, αν είχατε αντιληφθεί σε κίνδυνο θέσατε χθες τους συμπολίτες μας, δίπλα από το συγγνώμη θα βάζατε ακόμα μία λέξη: «Παραιτούμαι»!

Δεν το κάνατε και αυτό λέει πολλά…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει το χάος στην Αττική Οδό: Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των οδηγών - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ελπίς» σήμερα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Καιρός - Αρναούτογλου: Πού θα χιονίσει περισσότερο τις επόμενες ώρες - Νέα ψυχρή μάζα από το Σάββατο