ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: To 10% των Αθηναίων καπνίζει κάνναβη και είναι χαμηλής ποιότητας

αθήνα κάνναβη
Τι δείχνουν τα λύματα
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι δείχνει η ανάλυση λυμάτων για την χρήση κάνναβης από τους κατοίκους της Αθήνας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, 1 στους 10 κατοίκους της Αθήνας καπνίζει κάνναβη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καλή ποιότητα, όπως προκύπτει και από την ανάλυση των λυμάτων.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στα στοιχεία της ανάλυσης των λυμάτων της Αττικής, τονίζοντας ότι η χρήση της αυξάνεται τον χειμώνα και μειώνεται το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «Από τον Μάρτιο του 2020 σκεφτήκαμε να αναλύουμε τα λύματα κάθε μήνα για να δούμε αν σε συνθήκες πανδημίας έχουμε κάποια μεταβολή στην χρήση ουσιών».

Και πρόσθεσε ότι «Διαπιστώσαμε πως από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάρτιο έχουμε μία αύξηση της κάνναβης, ενώ από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έχουμε μία μείωση».

Ερωτηθείς για τα τελευταία στοιχεία, ο Νίκος Θωμαΐδης αποκάλυψε: «Δείχνουν ότι είμαστε σε μία κατανάλωση του 10% του πληθυσμού της Αθήνας», ενώ αναφορικά με την ποιότητα της κάνναβης, τόνισε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι είναι αντίστοιχα με αυτά του ευρωπαϊκού κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών. Τα τελευταία χρόνια η κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ευρώπη είναι χαμηλότερης ποιότητας από τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στον λόγο που γίνεται αυτό, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε πως «Φαίνεται ότι η καλλιέργεια και η διακίνηση της κάνναβης έχει κάποια προβλήματα. Η κάνναβη είναι η ουσία που καταναλώνεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μία σημαντική αύξηση της κοκαΐνης που φτάνει το 1% του πληθυσμού».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.