ΕΛΛΑΔΑ

Οπαδική βία: Η μακάβρια λίστα των δολοφονημένων και τα στατιστικά στο Infographic του Newsbomb.gr

οπαδική βία infographic
Η δράση των χούλιγκανς κοστίζει ζωές.
Newsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

Οπαδική βία: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας παραμένει άλυτο για δεκαετίες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει μέσα από Infographic το Newsbomb.gr, δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ένα σοβαρότατο και, δυστυχώς, άλυτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη. Η οπαδική βία μαστίζει τη χώρα για σχεδόν 40 χρόνια, με τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά που το φαινόμενο είναι σε έξαρση να μην επαρκούν έτσι ώστε να δοθεί λύση μια και καλή. Ειδικότερα, όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο και σημειώνονται δολοφονίες, όπως αυτή του άτυχου Άλκη, οι υποσχέσεις για «ριζική λύση», για «μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο» και «μηδενική ανοχή» στους χούλιγκανς είναι στην ημερήσια διάταξη. Φευ…

Καμία λύση δεν έχει δοθεί, η θλιβερή λίστα των νεκρών της οπαδικής βίας – αλλά και των αλλεπάλληλων επεισοδίων που προκαλούν τραυματισμούς και φθορά περιουσιών αθώων πολιτών – μεγαλώνει και το πρόβλημα παραμένει εδώ. Και μάλιστα, κάθε φορά, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η λύση του αφού πλέον φαίνεται πως υπάρχει δράση εγκληματικών ομάδων και στοιχείων στους «κόλπους» των οπαδών. Με το πρόσχημα της απόλυτης αγάπης για έναν αθλητικό σύλλογο, κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου βρίσκουν την ευκαιρία να «κρυφτούν» στη μάζα και να ενεργήσουν εκτός νόμου, όπως συνηθίζουν.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε περιστατικά βίας, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Μόνο για τη χρονιά που έφυγε, το 2021, σημειώθηκαν 118 επεισόδια μεταξύ οπαδών. Στις 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα, υπήρξε ο παραπάνω αριθμός συμπλοκών είτε μέσα και έξω από τα γήπεδα, είτε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές αλλά πάντα με πρόσχημα την αθλητική αντιπαλότητα.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι σε αυτά τα περιστατικά, έγιναν συνολικά μόνο 66 συλλήψεις ενώ ο αριθμός όσων συνελήφθησαν και κρίθηκαν ένοχοι για παραβάσεις του νόμου δεν ξεπερνά τον αριθμό των δακτύλων του ενός χεριού. Με αυτού του τύπου την αντιμετώπιση, με την ανοχή πολιτείας και κοινωνίας σε ομάδες εγκληματιών που ντύνονται τον μανδύα του «οπαδού», η μακάβρια λίστα των δολοφονημένων στο όνομα του οπαδισμού αυξήθηκε και έφτασε δυστυχώς στα εννέα άτομα από το 1986 μέχρι σήμερα.

Τα στοιχεία στο Infographic του Newsbomb.gr είναι ενδεικτικά της κατάστασης, που έχει φτάσει στο απροχώρητο.

οπαδική βία Infographic
Τα στατιστικά στοιχεία της οπαδικής βίας στην ΕλλάδαNewsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη

Βρισκόμαστε, ωστόσο, στο 2022 και αν επιθυμούμε σαν Ελλάδα, σαν κοινωνία, να κάνουμε λόγο για μια χώρα που κάνει βήματα μπροστά σε όλα τα επίπεδα, που θέλει να λέγεται «σοβαρό, πολιτισμένο, κράτος του δυτικού κόσμου», είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται το ίδιο «βιολί» αναφορικά με την οπαδική βία.

Ο κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι. Δεν χρειάζονται άλλα ευχολόγια. Δεν χρειάζεται να θρηνήσουμε νέους «Άλκηδες», «Φιλόπουλους», «Μπλιώνες». Η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει, και δεν αντέχει, να θρηνήσει πια κανέναν εξαιτίας της εγκληματικής δράσης των χούλιγκαν. Ήδη, μερικές περιπτώσεις ακολουθούν παρακάτω, τα θύματα είναι πάρα πολλά και το αίμα που έχει χυθεί άδικα αρκετό, για να μπει ένα «φρένο» στην ασυδοσία κάποιων. Είναι η ώρα να ακουστεί βροντερά το «Ως εδώ»!

Η δολοφονία του Χαράλαμπου Μπλιώνα

Η δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στην Παιανία από οπαδούς του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Κατσούλης, φίλος του Εθνικού, δολοφονήθηκε σε αγώνα κόντρα στον Ηρόδοτο

Το πιο πρόσφατο, κι ελπίζουμε τελευταίο, θύμα της οπαδικής βίας ήταν ο 19χρονος Άλκης Καμπανός

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οπαδική βία: Βάλτε λουκέτο στους συνδέσμους και βγάλτε τις κουκούλες των χούλιγκανς