ΕΛΛΑΔΑ

Euroferry Olympia: Διασωληνώθηκε ο ένας εκ των διασωθέντων του φλεγόμενου πλοίου

διασωληνωμένος πλοίο
Διασωληνώθηκε ένας διασωθέντας
corfutv

Διασωληνώθηκε διασωθέντας του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia

Διασωληνώθηκε ο ένας από τους δύο διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου ‘’Euroferry Olympia’’.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον 65χρονο Βούλγαρο οδηγό που είχε εγκλωβιστεί στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου Κέρκυρας έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του, καθώς είχε πολύ χαμηλό ph στο αίμα.

Νύχτα αγωνίας στο Ιόνιο - Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους

Νωρίτερα, ζωντανοί εντοπίστηκαν δυο από τους αγνοούμενους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Euroferry Olympia στην Κέρκυρα, ενώ συνολικά αγνοούνται έντεκα ακόμα άτομα.

Πρόκειται για έναν Τούρκο κι έναν Βούλγαρο ενώ νωρίτερα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ είχαν φτάσει στο πλοίο με ελικόπτερο. Μετά από μεγάλη επιχείρηση, η ΕΜΑΚ κατάφερε να φτάσει στο γκαράζ του Euroferry Olympia και να απεγκλωβίσει τον Βούλγαρο και τον Τούρκο, που είχαν παγιδευτεί στις φλόγες στο γκαράζ του πλοίου.

Παράλληλα, παρά το γεγονός πως οι πληροφορίες ανέφεραν πως υπάρχει ο απεγκλωβισμός άλλων τριών ατόμων, κάτι τέτοιο δεν ισχύει μέχρι αυτή την ώρα με τον αριθμό των αγνοούμενων να ανέρχεται στους 11.

Στο σημείο βρίσκεται ένα πλοίο με πυροσβεστικά οχήματα που κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού στο πλοίο αλλά και ένα ρυμουλκό που επιχειρεί και αυτό στην κατάσβεση της φωτιάς. Επίσης επιχειρούν τρία ελικόπτερα.

Καρέ- Καρέ ο απεγκλωβισμός των δύο οδηγών από το φλεγόμενο πλοίο

Συγκλονίζουν τα πλάνα της επιχείρησης διάσωσης των δύο οδηγών που παρέμεναν για ώρες εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του φλεγόμενου Euroferry Olympia.

Άνδρες της ΕΜΑΚ εντόπισαν σώους τους δύο οδηγούς. Πρόκειται για έναν Τούρκο κι έναν Βούλγαρο που

Αφού οι δύο διασωθέντες έμειναν για λίγη ώρα στο κατάστρωμα προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, απομακρύνθηκαν από το πλοίο.

Όπως αποτυπώνεται στο βίντεο της δραματικής διάσωσης, το ελικόπτερο πετά πάνω από το κατάστρωμα του πλοίου, που η πυρκαγιά έχει μετατρέψει σε άμορφη σιδερένια μάζα. Εν συνεχεία, αφήνει με σχοινί έναν άνδρα της ΕΜΑΚ.

Η ανακοίνωση της Grimaldi για τη φωτιά στο πλοίο της

Ανακοίνωση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά στο Euroferry Olympia εξέδωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi.

Όπως αναφέρει η πυρκαγιά ξέσπασε στο γκαράζ νούμερο τρία και το προσωπικό της κινητοποιήθηκε άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ο κυβερνήτης πληροφόρησε τις αρμόδιες ελληνικές και ιταλικές Αρχές και αποφάσισε την εγκατάλειψη του πλοίου.

Τα μέλη του πληρώματος είναι ελληνικής και ιταλικής υπηκοότητας και στο γκαράζ υπήρχαν 32 οχήματα. Το πλοίο φέρει σημαία Ιταλίας και καθελκύστηκε το 1995.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει επηρεαστεί η συνολική σταθερότητα του σκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη.

Η στιγμή που φτάνουν στο λιμάνι οι διασωθέντες επιβάτες

Δραματικές εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου κατέφθασαν τα πρώτα σκάφη με τους επιβαίνοντες στο πλοίο Euroferry Olympiα. Σημειώνεται ότι το Λιμενικό έχει καθορίσει τέσσερα σημεία καταμέτρησης όπου θα γίνει και ταυτοπροσωπία, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τους αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει για το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, αντιρρυπαντικό σκάφος από την Πάτρα, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους. Επίσης υπάρχουν και παραπλέοντα πλοία καθώς και της ιταλικής ακτοφυλακής.

Σε επικοινωνία του Newsbomb.gr με το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνεται πως η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί και πως η όλη διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Θα έχουμε επίσημη ενημέρωση μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα και η περισυλλογή», ανέφεραν στο Newsbomb.gr υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας.

Η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, η οποία βρίσκεται στο σημείο της καταμέτρησης των ατόμων στο λιμάνι της Κέρκυρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως, «ο καπετάνιος και το Λιμενικό μας ενημέρωσαν πως όλοι οι επιβάτες επιβιβάστηκαν με λέμβους, ωστόσο η Περιφέρεια θα να γίνει πλήρης έλεγχος των επιβατών που φτάνουν στο λιμάνι της Κέρκυρας με ονοματεπώνυμο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Μέχρι τώρα γνωρίσουμε για έναν τραυματία».

Βίντεο-ντοκουμέντο: Καρέ-καρέ η διάσωση επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia από το ιταλικό σκάφος

Στη φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia αναφέρεται και δημοσίευμα του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων ANSA στο οποίο αναφέρεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του ελληνικού νησιού της Κέρκυρας, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, περίπου 9 μίλια από την ακτή, στην καρδιά της ελληνικής περιοχής SAR.

Η Ελληνική Ακτοφυλακή επικοινώνησε αμέσως με τη Γενική Διοίκηση των Λιμενικών Αρχών στη Ρώμη, για να συντονίσει την επέμβαση: η ιταλική ακτοφυλακή διέθεσε ναυτικά και αεροσκάφη, τα οποία όμως δεν χρειάστηκαν. Εκτός από τα περιπολικά της ελληνικής ακτοφυλακής, επί τόπου επενέβη και κλιμάκιο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας που βρισκόταν σε αυτό το θαλάσσιο τμήμα, προστίθεται στο τηλεγράφημα του ANSA.

Κατά την ίδια πηγή ήταν οι ελληνικές αρχές που ζήτησαν την επέμβαση του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone» της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας καθώς γύρω στις 4 τα ξημερώματα αυτό βρισκόταν περίπου 11 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κέρκυρας.

Το ANSA μεταφέρει, επίσης, ανακοίνωση του Ομίλου Grimaldi στο οποίο ανήκει το υπό ιταλική σημαία πλοίο στο οποίο εκδηλώθηκε η φωτιά, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν διαρροές καυσίμων στη θάλασσα, ούτε φαίνεται να διακυβεύεται η σταθερότητα του πλοίου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση στις 4:12 τα ξημερώματα της Παρασκευής ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με το αρχηγείο του Ομίλου Grimaldi ενημερώνοντας ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στο γκαράζ νούμερο 3. Το πλήρωμα του πλοίου επενέβη άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς με τα εποχούμενα οχήματα ενώ ο κυβερνήτης και το προσωπικό του Ομίλου, μέσω της «ομάδας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών», «ειδοποίησε έγκαιρα για το περιστατικό στις αρμόδιες εθνικές και ελληνικές αρχές και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση του ατυχήματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τηλεφώνησε το πρωί της Παρασκευής στον Διοικητή της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, στρατηγό Τζιουζέπε Ζαφαράνα, για να τον συγχαρεί για τη διάσωση των επιβατών του πλοίου ζητώντας του να εκφράσει εκ μέρους του την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη του στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους «Monte Sperone»,.

Το πλοίο Euroferry Olympia υπό ιταλική σημαία (έτος ναυπήγησης 1995), το οποίο εκτελεί την καθημερινή σύνδεση Μπρίντιζι-Ηγουμενίτσα από την Grimaldi Euromed S.p.A. (εταιρεία Grimaldi Group), είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη 01:20 (τοπική ώρα) και επρόκειτο να φτάσει στο Μπρίντιζι στις 9 το πρωί.

Οι ιταλικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου Euroferry Olympia μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε αυτό τα ξημερώματα.

Traghetto incendiato, le immagini della nave in fiamme

«Παγώνουν» οι μαρτυρίες

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia, περιγράφει στο Newsbomb.gr, μέλος του πληρώματος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympiα «είμαστε σε ένα αλιευτικό σκάφος όλοι οι επιβάτες, φτάνουμε στο λιμάνι της Κέρκυρας. Ζήσαμε δραματικές στιγμές είμαι 26 χρόνια μέσα στα πλοία αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ακούγαμε αλλεπάλληλες εκρήξεις τρέχαμε στους διαδρόμους να σωθούμε. Στο πλοίο υπήρχαν 6 μικρά μωρά που ουρλίαζανε, δεν ξέραμε τι να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Ηλίας Οικονομόπουλος στο Newsbomb.gr. Συνέχισε λέγοντας πως, «η φωτιά ξεκίνησε από φορτηγό στο κατάστρωμα 4. Από ότι άκουσα η φωτιά ξεκίνησε από την θέρμανση ενός φορτηγού και ήταν σταθμευμένα κοντά κοντά τα αυτοκίνητα και έγιναν και εκρήξεις».

Ο Ανδροκλής Χαλκιάς, οδηγός φορτηγού, που το όχημά του βρισκόταν στο φλεγόμενο γκαράζ μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01:50 και στις 04:30 τα ξημερώματα τον ξύπνησαν οι καμαρώτοι και τον ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. «Η φωτιά ξεκίνησε από το 2ο κατάστρωμα. Κοιμόμασταν στις καμπίνες και μας ξύπνησαν οι καμαρώτοι. Κάποια στιγμή έγινε και black out», είπε αρχικά και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν άνθρωποι που κοιμόντουσαν μέσα στα φορτηγά, αν και «πολλές φορές συμβαίνει να κοιμούνται μέσα αν και απαγορεύεται».

Ο ψαράς Νίκος Μπαρδής, ειδοποιήθηκε από το λιμεναρχείο της Παλαιοκαστρίτσας στις 6.00 το πρωί και έσπευσε με τη βάρκα του, από τους πρώτους, γύρω στις 8.00, κοντά στο φλεγόμενο πλοίο. Ο κ. Μπαρδής μιλώντας στο Newsbomb.gr περιέγραψε τα όσα έβλεπε στα ανοιχτά της Ερεικούσας. «Δεν πλησιάσαμε το πλοίο που φλέγεται. Κάνουμε έρευνα στην περιοχή. Έχουν έρθει και άλλα σκάφη από το λιμεναρχείο Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, ενώ έχουν έρθει και ιταλικά καράβια».

Τέσσερις επιβάτες του πλοίου στο νοσοκομείο - Μεταφέρεται και ένα μωρό

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων και η μεταφορά τους στο λιμάνι του νησιού είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ορισμένους να μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί τέσσερις επιβάτες στο νοσοκομείο Κέρκυρας, με καρδιολογικά, ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ενδέχεται να μεταφερθεί και ένα μωράκι.

Να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του περιστατικού

«Απαιτούμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν εξονυχιστικά το όλο περιστατικό, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως, ώστε να μη χρειασθεί στο μέλλον να σημειωθούν ανάλογα περιστατικά» τονίζει σε σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο υπό ιταλική σημαία και ιταλική πλοιοκτησία επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Euroferry Olympia" ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Πρίντεζι.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «με επανειλημμένα διαβήματα της και με πληθώρα σχετικών εγγράφων και με ανάλογα δελτία τύπου και καταγγελίες έχει τονίσει και υπογραμμίσει, ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι υπεράνω κάθε πνεύματος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και δεν πρέπει για κανένα λόγο να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε σκοπιμότητας».

Εκφράζει «την πλήρη συμπαράστασή της στη ψυχική και σωματική ταλαιπωρία των επιβαινόντων και στα μέλη του πληρώματος στο φλεγόμενο πλοίο».

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φωτιά στο πλοίο

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή» είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος. Σύμφωνα με τον ίδιο ο καπετάνιος του πλοίου είπε ότι η φωτιά ήταν μεγάλη.

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ για την κατάσβεση της φωτιάς αναχώρησαν από λιμάνι της Ηγουμενίτσας πυροσβέστες με ειδικά οχήματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη φωτιά στο πλοίο στην Ηγουμενίτσα – Η πρώτη μαρτυρία επιβάτη

Πλοίο με 237 επιβάτες έπιασε φωτιά ανοιχτά της Ηγουμενίτσας – Εκκένωση ζήτησε ο πλοίαρχος