ΕΛΛΑΔΑ

Προσπεράστε με ασφάλεια...

Προσπεράστε με ασφάλεια...

Μετά το πασχαλινό γλέντι, χρήσιμες οδηγίες για όσους παίρνουν το δρόμο για το σπίτι…

Όλοι γνωρίζουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν οδηγούμε, αλλά αρκετοί παραβιάζουν τους κανόνες στην πράξη.

Η τροχαία, ως συνήθως, λαμβάνει μέτρα για την διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων.

Δεν αρκεί μόνο ότι και τη Δευτέρα του Πάσχα -από τις 15:00 έως τις 22:00- απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών σε τμήματα των Εθνικών Οδών.

Η πρόληψη και η ευθύνη αφορά σε όσους είναι στο τιμόνι του αυτοκινήτου.

Ας τηρήσουμε όλοι, λοιπόν, τους βασικούς κανόνες, ώστε να ολοκληρωθεί για όλους η επιστροφή με ασφάλεια:

- Μην οδηγήσετε εάν έχετε καταναλώσει λίγο ποτό. Αφήστε το για την ώρα, που θα φτάσετε στο σπίτι ή ας οδηγήσει το αυτοκίνητο κάποιος άλλος.

- Μην το «γκαζώνετε» στα όρια και ακόμα καλύτερα τηρήστε τα όρια και κρατήστε τις αποστάσεις. Όσο κι αν τα σύγχρονα αυτοκίνητα εμπνέουν μια αίσθηση ασφάλειας στο δρόμο, θυμηθείτε ότι οι νόμοι της φυσικής υπερισχύουν σε κάθε περίπτωση.

- Αν σας πιάσει βροχή στο δρόμο μειώστε ακόμη περισσότερο την ταχύτητά σας. Οι ελληνικοί δρόμοι ουδέποτε φημίζονταν για την ποιότητα του αντιολισθητικού τάπητα…

- Χρησιμοποιείστε τη ζώνη ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος. Καλό θα ήταν το ίδιο να κάνουν και οι επιβάτες στα πίσω καθίσματα.

- Φροντίστε για το παιδί σας. Πάντα να είναι στο ειδικό καθισματάκι και πάντοτε δεμένο με τη ζώνη.

- Σκεφτείτε δυο φορές το προσπέρασμα, ακόμη κι αν ο μπροστινός πηγαίνει πιο αργά κι από χελώνα: Ειδικά σε τμήματα «εθνικών» οδών, που δεν καλύπτουν προδιαγραφές ασφαλείας ούτε επαρχιακών δρόμων.

- Θέλετε να μιλήσετε στο κινητό; Κάντε μια στάση στο επόμενο πάρκινγκ. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε σύστημα ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth), που παρότι επιτρέπεται από τον Κ.Ο.Κ., μην ξεχνάτε ότι πάντα το τηλέφωνο μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από το δρόμο. Και μάλιστα χωρίς να το καταλάβετε!

- Οδηγείτε εντός της πόλης; Να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί! Τα περισσότερα τροχαία σε πόλεις καταγράφονται, παρά στις Εθνικές Οδούς.

Καλή επιστροφή!