ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος Ουκρανία: Σε εξέλιξη η προσπάθεια απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη

Πόλεμος Ουκρανία: Σε εξέλιξη η προσπάθεια απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη
Ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης
Facebook

Το γνωστοποίησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η προσπάθεια απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται η προσπάθεια εκκένωσης και του Έλληνα προξένου από την Μαριούπολη μαζί με το προσωπικό του ΟΑΣΕ», είπε για την επιχείρηση ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην Βουλή.

«Εάν οι πληροφορίες είναι ακριβείς βρίσκονται ήδη στην κατεύθυνση προς Ζαπορίζια. Έχω την ελπίδα ότι θα μπορέσει να επιστρέψει ασφαλής στην πατρίδα μας. Ούτως ή άλλως μαζί με τις ευχές όλων μας που τον συνοδεύουν θέλω να πω ξεκάθαρα πως η παρουσία του στην Μαριούπολη και η προσπάθεια να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ομογενείς μας, όπως και η προσπάθεια του πρέσβη Φραγκίσκου Κωσταντέλου, του Δημήτρη Δόχτση τιμούν την πατρίδα μας και τους απευθύνω και πάλι τα θερμότερα συγχαρητήριά μου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Γενικού Προξένου στην Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης (15/03).

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά. Για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν ήδη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε νωρίτερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

Θυμίζουμε πως χθες, Δευτέρα 14 Μαρτίου ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία συζητήθηκε η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο, αλλά και την πρόσβαση του ανθρωπιστικού υλικού.

Ο πρωθυπουργός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την ασφαλή μετακίνηση του Έλληνα Γενικού Προξένου στη Μαριούπολη και των λοιπών εγκλωβισμένων στο κτίριο του ΟΑΣΕ.

Εδώ και μέρες ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη βρίσκεται σε καταφύγιο με λιγοστά τρόφιμα και αποθέματα νερού.

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με ομογενείς που βρίσκονται στη Μαριούπολη δίνοντάς τους κατευθύνσεις για το πώς θα προστατευθούν σε πρώτη φάση από την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων και πώς θα απεγκλωβιστούν σε δεύτερο χρόνο από την ουκρανική πόλη στην οποία διέμεναν πάνω από 120.000 Έλληνες.

Παράλληλα ασκούν συνεχείς πιέσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών οδών ώστε να εγκαταλείψουν την πόλη με ασφάλεια οι άμαχοι.

Σχετικές ειδήσεις