ΥΓΕΙΑ

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Μικρό το κύμα που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον 2

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Μικρό το κύμα που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον 2
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον 2

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Όμικρον 2

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον 2 αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Iατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας (21/03/2022).

«Έχουμε μικρή αύξηση κρουσμάτων, είναι ένα μικρό κύμα. Οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον 2, που υπερισχύει της μετάλλαξης Όμικρον» είπε ο κ. Ζαούτης, Σύμφωνα με τον ίδιο η μετάλλαξη Όμικρον 2 «είναι μεν πιο μεταδοτική αλλά τα δεδομένα δείχνουν χαμηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία, ΜΕΘ και θάνατο».

Ο κ. Ζαούτης είπε επίσης ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση, καθώς αλλάζει ο τρόπος που θα παρακολουθούμε την πανδημία στο εξής. «Θα φύγουμε από τον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος ελάχιστη σημασία θα έχει και θα εστιάσουμε την προσοχή μας και την επιτήρηση στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ, αλλά και οι θάνατοι», επισήμανε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουμε και στην Ελλάδα τις οδηγίες του ECDC ώστε σταδιακά να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς και σε όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε και η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, λέγοντας ότι «τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ελαφρά πτωτική τάση στα κρούσματα και το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι νοσηλείες».

«Όσο κυκλοφορεί ο ιός, θα έχουμε νέες παραλλαγές» συμπλήρωσε η κυρία Λάγιου σύμφωνα με την οποία «η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την πανδημία», ενώ η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κίνα προκαλεί ανησυχία λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Διαβάστε επίσης:

Μάσκες στα σχολεία: Πότε θα τις πετάξουν τα παιδιά - Τι αποκάλυψε η Μαρία Τσολιά