ΕΛΛΑΔΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η ενδεχόμενη κατάργησή προβληματίζει τους επιστήμονες

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η ενδεχόμενη κατάργησή προβληματίζει τους επιστήμονες
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Για την πορεία της πανδημίας, την μεταδοτικότητα του κορονοϊού αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού μίλησε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA «δεν θα πρέπει να ανησυχούμε στην παρούσα φάση, έχουμε διασπορά της νόσου, οι μολύνσεις μπορεί να είναι και περισσότερες, καθώς κάποιοι μπορεί να κάνουν απλώς ένα self test και να μην επισημοποιούν την μόλυνση με το να κάνουν rapid ή μοριακό. Η πλειοψηφία έχει ήπια νόσο ,που μπορεί να την αντιμετωπίσει μένοντας στο σπίτι».

Όπως είπε ο κ. Λουκίδης «έχουμε 250.000 ενεργά περιστατικά τις τελευταίες μέρες και οι εισαγωγές είναι 300-310 την ημέρα, ενώ πέρσι ήταν 800 εισαγωγές την ημέρα με 5000 περιστατικά την ημέρα. Από κλινικό επίπεδο, η βρετανική μετάλλαξη ήταν η χειρότερη».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέας μετάλλαξης ο καθηγητής Πνευμονολογίας απάντησε ότι «είναι αδύνατον να πει κάποιος ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα μετάλλαξη, το θέμα είναι να είναι ηπιότερη και να αντιμετωπίζεται όπως αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη όμικρον».

«Δύο χρόνια μετά για πρώτη φορά για τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο, έχουν φαρμακευτική αγωγή που χορηγούμε εκτός νοσοκομείου. Είχαμε τα μονοκλωνικά που δεν δούλεψαν στην παραλλαγή όμικρον, έχουμε δύο μορφές αντιικών χαπιών, η μία έχει χορηγηθεί ήδη σε πάνω από 10.500 ανθρώπους, και η δεύτερη, θα είναι διαθέσιμη σύντομα στους Έλληνες ασθενείς» συμπλήρωσε ο κ. Λουκίδης.

Όσον αφορά, τέλος, την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού εκτίμησε ότι «δεν θα είναι 100% το free pass για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά ίσως αυξηθούν οι ελευθερίες».

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Φουντώνει» η συζήτηση για κατάργηση – Γιατί διαφωνεί μερίδα ειδικών