ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Η ανατριχιαστική ανάρτηση του ιατροδικαστή Λέων

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Η ανατριχιαστική ανάρτηση του ιατροδικαστή Λέων

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα με όλο και περισσότερα στοιχεία να έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων προχώρησε σε μία νέα ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter η οποία προκαλεί ανατριχίλα, σχετικά με μια υπόθεση που είχε σοκάρει τις ΗΠΑ με τη δολοφονία παιδιών από την μητέρα τους.

Όπως σημείωσε πρόκειται για ένα απόσπασμα από to βιβλίο «DiMaio's Forensic Pathology» που έχει γραφτεί από τον ιατροδικαστή Vincent DiMaio και που του έστειλε συνάδελφός του από το εξωτερικό.

Τι αναφέρει το απόσπασμα:

«Οι γονείς που είναι μάρτυρες αυτών των επεισοδίων είναι μόνοι τους με τα παιδιά στο δωμάτιο του νοσοκομείου την ώρα που συμβαίνουν αυτά. Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο «τα επεισόδια» συνεχίζονται μέχρι είτε να βγει διάγνωση ή τα παιδιά να τα σκοτώσουν. Ήταν οι πρώτοι που περιέγραψαν επαναλαμβανόμενη καρδιοαναπνευστική ανακοπή, οφειλόμενη σε απόφραξη από τη μητέρα. Η πράξη καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολουθήσης.

Το πρώτο παιδί ήταν 5 μηνών κοριτσάκι και εισήχθη στο νοσοκομείο για καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Ο 4 ετών αδελφός της είχε παρόμοιο ιατρικό ιστορικό. Η μητέρα έδωσε το ιστορικό, αναφέροντας ότι υπήρχαν σχεδόν καθημερινά επεισόδια άπνοιας, κυάνωσης, βραδυκαρδίας και απουσία αισθήσεων από την ηλικία της μιας εβδομάδας των παιδιών. Τα επεισόδια ήταν πολύ συχνά με τη μεγαλύτερη περίοδο ανάμεσα σε δυο περιστατικά να είναι 72 ώρες.

Αυτά τα επεισόδια συνέβαιναν είτε όταν το παιδί κοιμόταν ή μόλις ξυπνούσε. Το παιδί είχε ελεγχθεί αναλυτικά από μαγνητική τομογραφία και του είχε δοθεί πολύπλευρη φαρμακευτική θεραπεία. Είχε πολλαπλά επεισόδια άπνοιας στο νοσοκομείο και βρισκόταν σε άπνοια, με κυάνωση, βραδυκαρδία και χωρίς να αντιδρά. Με παροχή οξυγόνου και μαλάξεις πάντα γινόταν ανάνηψη στο παιδί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι γιατροί έγιναν καχύποπτοι και χρησιμοποιώντας βιντεοσκόπηση μπόρεσαν να καταγράψουν τη μητέρα να φιμώνει το παιδί τοποθετώντας την παλάμη του δεξιού της χεριού στο πρόσωπό του. Κρατούσε το χέρι στη θέση αυτή για 90 δευτερόλεπτα. Η καρδιά άρχιζε να ρίχνει σφυγμούς 30 δευτερόλεπτα μετά την απόφραξη της αεροφόρου οδού… Όταν αυτό το σύνδρομο έγινε γνωστό ανάμεσα στους παιδιάτρους και επειδή χρησιμοποιήθηκαν τα βίντεο, έγιναν και άλλες περιπτώσεις γνωστές».

Τα τρία πρόσωπα που έχει στο «κάδρο» η ΕΛΑΣ - «Δένουν» την υπόθεση και έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ακόμα να μην έχουν βρεθεί τα στοιχεία που να οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα περί εγκληματικής ενέργειας στην υπόθεση της Πάτρας, ωστόσο, ήδη οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών έχουν σχηματίσει «καθαρή εικόνα» για όλα όσα έχουν συμβεί.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει τρία άτομα, τα οποία φέρονται να συνδέονται με την υπόθεση. Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν κληθεί ακόμα για κατάθεση από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που αναμένεται να γίνει το προσεχές διάστημα. Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν κομβικές ημερομηνίες που αφορούν στις περιόδους των τριών θανάτων. Μάλιστα, εξετάζεται η σχέση της μητέρας και του πατέρα των παιδιών. Εάν η σχέση τους είχε διαρραγεί για κάποιο διάστημα και πότε. Και βέβαια εάν αυτή η διάρρηξη των σχέσεων μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχουν πάρει ήδη καταθέσεις από γιατρούς που συνδέονται με τους τρεις θανάτους, δηλαδή τους θεράποντες ιατρούς των παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες για «παράξενες» συμπεριφορές της μητέρας, η οποία ακόμα δεν έχει κληθεί για κατάθεση.

Η Αστυνομία περιμένει να πάρει στα χέρια της τα πορίσματα των ιατροδικαστών και ακολούθως να καλέσει τη μητέρα για κατάθεση, προκειμένου να δει εάν προκύπτουν αντιφάσεις ή κενά.

Αυτό που περιμένει η ΕΛ.ΑΣ. είναι το πόρισμα της άτυπης επιτροπής πραγματογνωμόνων που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, όπως και το πόρισμα των τοξικολογικών εξετάσεων για την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας. Το τελευταίο εκτιμάται ότι είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την έρευνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εάν δείξει εγκληματική ενέργεια, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τα επόμενα 24ωρα. Την ίδια ώρα ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν ότι «οι συλλήψεις είναι θέμα ωρών ή ημερών», προσθέτοντας ότι «η έρευνα είναι σε καλό δρόμο αλλά χρειάζεται ακόμα χρόνος και σίγουρα πρέπει πρώτα να πάρουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα από τα πορίσματα των ειδικών».

Την ίδια ώρα, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλά για ευρήματα που οδηγούν στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου, όπως προκύπτει από τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας.

Ο κ. Λέων σημειώνει ότι «στις δύο αυτές υποθέσεις υπάρχει μία σειρά ευρημάτων, δε μιλάμε για ένα εύρημα, που οδηγούν στο ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου. Εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι έχουμε να κάνουμε με ασφυκτικό θάνατο. Από εκεί και πέρα επιστημονικά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε υπόθεση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ή δεν έχουμε ασφυκτικό θάνατο. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι τα ευρήματα ταιριάζουν με τον ασφυκτικό θάνατο. Σας μιλώ για τα δύο παιδιά που έφυγαν χρονικά πρώτα από τη ζωή. Δεν αναφέρομαι στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, γιατί περιμένουμε τα αποτελέσματα».

Ο ασφυκτικός θάνατος συνεπάγεται εγκληματική ενέργεια; Η απάντηση είναι «όχι απαραίτητα». Ωστόσο, εάν αποκλειστούν όλα τα άλλα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την έλλειψη οξυγόνου, τότε μόνο ο εξωγενής παράγοντας απομένει ως εκδοχή. Παράλληλες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τους δύο πρώτους θανάτους, της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας. Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν «αξιοποιήσιμα» αποτελέσματα. Για την περίπτωση του θανάτου της Ίριδας η αρμόδια ιατροδικαστής που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή είχε εντοπίσει πνευμονικό οίδημα και μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου.

Στον αντίποδα πιο ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από την έρευνα που αφορά στην υπόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί –κατά την πιθανότερη εκδοχή- μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα καταλήξουν σε συμπέρασμα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης προσθέτουν ότι «το συμπέρασμα θα είναι σαφές». Τα αποτελέσματα θα διαβιβαστούν στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έχει την κεντρική εικόνα για την υπόθεση.

Όσον αφορά στις κρίσιμες τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν: «Ο ιατρικός φάκελος του παιδιού ανέφερε όλα τα φάρμακα που είχε λάβει το κορίτσι. Τη φαρμακευτική αγωγή δηλαδή που έπαιρνε, η οποία χαρακτηρίζεται βαριά λόγω των προβλημάτων υγείας που είχε η 9χρονη. Η εξέταση πήρε χρόνο γιατί έπρεπε να γίνει η επαλήθευση. Δηλαδή, να ελεγχθεί εάν τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν στον οργανισμό του κοριτσιού συνάδουν με την αγωγή που λάμβανε το παιδί ή εάν υπήρχαν ουσίες στον οργανισμό που δεν συνάδουν με τη φαρμακευτική αγωγή και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να ανιχνευτούν στον οργανισμό. Επίσης, έγινε και ποσοτική μέτρηση. Εάν δηλαδή τα φάρμακα που ανιχνεύτηκαν είχαν χορηγηθεί στο παιδί στις ποσότητες που έπρεπε ή εάν χορηγήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες που θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει το θάνατο».

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ιατροδικαστών και του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής μπαίνουν νέα δεδομένα που προκύπτουν για τις συνθήκες θανάτου των δύο παιδιών που έφυγαν χρονικά πρώτα από τη ζωή.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν «ανεξήγητη έλλειψη οξυγόνου». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου; Κάποιος εξωγενής παράγοντας ή κάποια άλλη αιτία; Σε μία από τις δύο αυτές περιπτώσεις υπήρχαν εκδορές στη μύτη, οι οποίες επίσης πρέπει να εξηγηθούν. Επίσης, το πρώτο παιδί, η Μαλένα, νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν πέθανε. Οι γιατροί δεν θα είχαν διαπιστώσει ότι συντρέχουν αιτίες που προκαλούν ασφυξία; Επίσης, να πούμε ότι η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει και μία σειρά από άλλες βλάβες που μπορεί να περιλαμβάνονται στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

Για την υπόθεση θανάτου της Μαλένας έχει συσταθεί μία άτυπη επιτροπή ιατροδικαστών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η λήψη καταθέσεων από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Οι αστυνομικοί έχουν μιλήσει κυρίως με γιατρούς και ιατροδικαστές, οι οποίοι χειρίστηκαν τις τρεις υποθέσεις. Η μητέρα και ο πατέρας των παιδιών δεν έχουν κληθεί για κατάθεση. Το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί για κατάθεση, τόσο καιρό μετά την έναρξη της έρευνας, η μητέρα των τριών παιδιών, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς αποτελεί το μοναδικό άνθρωπο που ήταν παρών την ώρα των θανάτων. Αποτελεί δηλαδή το βασικό μάρτυρα της υπόθεσης. Παρά ταύτα μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί για κατάθεση από την Αστυνομία.