ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Η αύξηση των κρουσμάτων πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα

Άρση μέτρων: Η αύξηση των κρουσμάτων πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα
Άρση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία θα συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Άρση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η οποία θα συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα

Προβληματισμό δημιουργεί στις τάξεις των μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία 24ωρα καθώς από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας είχε σημειωθεί άνοδος 39% στις μεταδόσεις του ιού.

Την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία μολονότι αυτό δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε ανησυχητική πίεση για το ΕΣΥ όπως αυτή που σημειώθηκε στα προηγούμενα σφοδρά κύματα της πανδημίας.

Τα μέλη της Επιτροπής, λοιπόν, στη σημερινή τους συνεδρίαση θα προσπαθήσουν να βρουν την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα λειτουργούσε ως «ασφαλής γέφυρα» για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, με την 18η Απριλίου που είχε οριστεί ως ημερομηνία ορόσημο να «θολώνει».

Συγκεκριμένα οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας πρέπει να τοποθετηθούν για το πότε θια καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού – σε πρώτη φάση για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης – αλλά και για το πότε θα καταργηθεί η χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται τα ΝΕΑ τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν κάνει τα μέλη της επιτροπής να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσουν πίστωση χρόνου έως ότου λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση στον αριθμό των λοιμώξεων αφενός στις συναθροίσεις της Αποκριάς, τη χαλάρωση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ενώ προβληματίζονται για τον αντίκτυπο που θα έχει στην πορεία της πανδημίας το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Την ίδια ώρα αυξητικές τάσεις καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο στα λύματα σε οχτώ από τις 13 περιοχές που εξετάζονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 21 έως 27 Μαρτίου 2022 σε σχέση με την εβδομάδα 14 έως 20 Μαρτίου 2022

Συγκεκριμένα καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής (+41%), στα Ιωάννινα (+108%), στον Άγιο Νικόλαο (+233%) και στο Ηράκλειο (+291%). Οριακή ήταν η αύξηση στην Πάτρα (+20%), στο Ρέθυμνο (+13%), στα Χανιά (+29%) και στη Θεσσαλονίκη (+29%).

Αντίθετα καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (-36%) και στην Ξάνθη (-31%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στη Λάρισα (-11%) και στο Βόλο (-10%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Κέρκυρα (-5%)

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Κίνδυνος για πισωγύρισμα και νέους περιορισμούς