ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2022: Το ρεκόρ στην έξοδο φέρνει ανησυχία για την επιστροφή – Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Πάσχα 2022: Το ρεκόρ στην έξοδο φέρνει ανησυχία για την επιστροφή – Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας
Αυξημένη κίνηση αναμένεται στην επιστροφή των εκδρομέων.
INTIME / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πάσχα 2022: Ξεκινάει η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα. Ρεκόρ πενταετίας στην έξοδο από την πρωτεύουσα και έκτακτα μέτρα από την Τροχαία για την κίνηση στους δρόμους.

Στην επαρχία, τα νησιά και τα χωριά ξεχύθηκαν οι Αθηναίοι αλλά και οι κάτοικοι των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, για να περάσουν τις γιορτινές ημέρες. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη χρονιά μετά από τρία χρόνια όπου τα μέτρα κατά του κορονοϊού χαλάρωσαν κι έτσι έφυγαν οι Αθηναίοι στα χωριά τους για Πάσχα. Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που θα εκμεταλλευτούν το ερχόμενο τριήμερο. Οι εκτιμήσεις της Τροχαίας είναι πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μοιραστεί η επιστροφή στις ημέρες της εβδομάδας ή να υπάρξει συμφόρηση την επόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έγινε ρεκόρ πενταετίας σε ό,τι αφορά την έξοδο από την Αθήνα για τις γιορτές του Πάσχα. Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα, έτσι ώστε να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία ήταν γεμάτα και αναχωρούσαν πλήρεις επιβατών για την επαρχία.

Περισσότερα από 325.000 οχήματα έφυγαν από την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό πως προ κορονοϊού το 2019 είχαν φύγει 217.000 οχήματα. Αυτό έχει κάνει την Τροχαία να είναι σε εγρήγορση και να διατηρεί τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί για τις ημέρες των γιορτών, έτσι ώστε να βοηθήσει στην ομαλή επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας που παραμένουν σε ισχύ

Ο σχεδιασμός των μέτρων της ΕΛ.ΑΣ σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, περιλαμβάνει ειδικότερα:

  • Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής
  • Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
  • Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
  • Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
  • Παρουσία τροχονόμων στα διόδια για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
  • Ενημέρωση των πολιτών, μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που θα είναι αναγκαία η ευρεία πληροφόρησή τους για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Συμβουλές για ασφαλές ταξίδι

«Η συνετή οδήγηση αποτελεί το "διαβατήριο" για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή των πολιτών από τον τόπο προορισμού τους για την εορταστική περίοδο. Η Τροχαία θα είναι συνεχώς δίπλα στους εκδρομείς υλοποιώντας, από την περασμένη Παρασκευή, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενόψει του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής Σπύρος Λάσκος.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις δράσεις της Τροχαίας Αττικής, επισημαίνει: «Λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα στο εθνικό δίκτυο, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς και στους σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, Κηφισού και Λιοσίων, για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας που εγκαταλείπουν την Αττική, αλλά και όσων κινούνται στο αστικό οδικό δίκτυο. Για τον σκοπό αυτό, περιπολικά και αστυνομικές μηχανές περιπολούν συνεχώς, προκειμένου να καταστεί ασφαλές το οδικό περιβάλλον. Παράλληλα, διενεργούνται και τροχονομικοί έλεγχοι για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με έμφαση στις επικίνδυνες παραβάσεις όπως αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας και κίνηση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης».

Οι συμβουλές του έμπειρου διοικητή της Τροχαίας Αττικής προς τους οδηγούς, είναι οι εξής: «Να οδηγούν ιδιαίτερα προσεκτικά, να ελέγχουν την κατάσταση των οχημάτων τους πριν να ταξιδέψουν, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο σεβασμό και στους άλλους οδηγούς. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, με το Άγιο Φως να φωτίζει τις διαδρομές μας».

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα 2022: Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια