ΕΛΛΑΔΑ

Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr για ηπατίτιδα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Παυλοπούλου στο Newsbomb.gr για ηπατίτιδα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, σε ηλικίες έως 6 ετών.

Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, η επιστημονική κοινότητα αναφέρει πως δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να έρθει και στην Ελλάδα.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Ιωάννα Παυλοπούλου μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41.

Αναφορικά με το ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξουν οι γονείς η κ. Παυλοπούλου είπε πως, «οι γονείς θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν ένα παιδί δεν τους φαίνεται καλά, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Τα πιο σύνηθες συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά είναι αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων, κνησμός στο σώμα, πυρετός, ναυτία και πόνος στη κοιλιά».

Σχετικά με τον αδενοϊό η κ. Παυλοπούλου τόνισε, «δεν είμαστε βέβαιοι πως αυτό είναι το αίτιο διότι και αυτά τα 190 περιστατικά δεν εκλέχτηκαν για αδενοϊό όλα, σε ορισμένα βρέθηκε μαζί με κορονοϊό. Θέλει προσοχή κολλάνε και οι μεγάλοι, αλλά αυτή τη στιγμή περιορίζεται μέχρι την ηλικία 10 ετών».

Αγωνία στους γονείς για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα έξι συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ΗΠΑ κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά με τους ειδικούς να παρακολουθούν τις αναφορές αναζητώντας απαντήσεις.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Την ίδια ώρα εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ , σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, μολονότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κρούσμα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία καθώς, όπως σημείωσε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις η νόσηση οδήγησε σε μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Τα έξι συμπτώματα

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

  1. Ικτερο
  2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
  3. Κνησμό στο σώμα
  4. Πυρετό
  5. Ναυτία
  6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα