ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά - Τι λέει ο ΕCDC

Ηπατίτιδα: Κρούσματα άγνωστης προέλευσης εντοπίσθηκαν σε παιδιά πέντε ευρωπαϊκών χωρών
Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο
Unsplash

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης ηπατίτιδας που εκδηλώνεται σε βρέφη και νήπια.

Κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας, που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). «Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας» στις αρχές Απριλίου, «επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ECDC. «Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», γράφει το ECDC, όμως οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει «λιγότερα από πέντε» κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία. Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις στη Βρετανία χρειάσθηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. «Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα», σύμφωνα με το ECDC.

Σε μια πρώτη φάση το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανακοινώσει στις 5 Απριλίου στον ΠΟΥ 10 κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας στη Σκωτία, πριν ανακοινώσει τρεις ημέρες αεγότερα συνολικά 74 κρούσματα, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ. Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, «πολλά είχαν σημάδια ίκτερου».

«Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το ECDC.

Πρόεδρος παιδιατρικής εταιρείας: «Θα δούμε κρούσματα και στην Ελλάδα»

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην παρούσα χρονική στιγμή, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης της συγκεκριμένης ηπατίτιδας και στη χώρα μας.

«Πράγματι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτή την ασθένεια η οποία δεν σχετίζεται με κανέναν από τους πέντε γνωστούς τύπους ηπατίτιδας που γνωρίζουμε. Από την άλλη ξέρουμε πως άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα, όπως οι κυτταρομεγαλοϊοί. Επίσης γνωρίζουμε πως η ασθένεια αυτή δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του covid, αλλά δεν έχει σχέση ούτε με τον κορονοϊό καθώς θα είχαμε προφανώς έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Πιθανότατα, από προσωπική μου άποψη, πρόκειται για κάποιον τοπικό αδενοϊό, μια ίωση, η οποία έχει προκαλέσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν αποκλείω να δούμε τέτοια περιστατικά και στη χώρα μας ή σε άλλα μέρη του πλανήτη», ανέφερε ο κύριος Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα, ο κύριος Κωνσταντόπουλος, πρόσθεσε πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διαπιστώσουν γρήγορα πως το παιδί τους νοσεί με ηπατίτιδα: «Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν ένα παιδί νοσεί. Το σύμπτωμα του ίκτερου είναι το συνηθέστερο, ωστόσο όταν διαπιστωθεί είναι αργά. Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν το ασπράδι των ματιών των παιδιών σε φυσικό φως για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια κιτρινωπή όψη. Τότε θα πρέπει να θορυβηθούν. Η αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο φυσικό φως και όχι κάτω από λάμπα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και όλα τα στοιχεία εξετάζονται ενδελεχώς από τους ειδικούς.

Τσολιά: Είμαστε σε επιφυλακή – Δεν ξέρουμε τι την προκαλεί

Για το θέμα που έχει προκύψει το Newsbomb.gr μίλησε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Μαρία Τσολιά.

Σύμφωνα με την ίδια: «στη χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα. Ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή και οργανωνόμαστε. Παρόλα αυτά ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες σε τι οφείλεται αυτή η ηπατίτιδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία σε κάποια από τα παιδιά που νόσησαν παλαιότερα είχαν νοσήσει είτε από κορονοϊό είτε από αδενοϊό».

Και πρόσθεσε: «στα συμπτώματα της ασθένειας συγκαταλέγονται οι εμετός και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος). Να σημειωθεί ότι σε κάποια βαριά περιστατικά χρειάστηκε ακόμα και μεταμόσχευση ήπατος».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: «Ανησυχoύμε για την έξαρση ηπατίτιδας» - Τα έξι συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων