ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: «Ανησυχoύμε για την έξαρση ηπατίτιδας» - Τα έξι συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Πλεύρης: «Ανησυχoύμε για την έξαρση ηπατίτιδας» - Τα έξι συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κρούσμα ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Την προσοχή των κλινικών γιατρών για τον έγκαιρο εντοπισμό παιδιών που παρουσιάζουν ηπατίτιδα χωρίς σαφή αιτιολογία εφιστά ο ΕΟΔΥ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Σκαι, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.

Κωνσταντόπουλος στο Newsbomb.gr: «Θα δούμε τη νέα παιδική ηπατίτιδα και στην Ελλάδα»

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην παρούσα χρονική στιγμή, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης της συγκεκριμένης ηπατίτιδας και στη χώρα μας.

«Πράγματι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτή την ασθένεια η οποία δεν σχετίζεται με κανέναν από τους πέντε γνωστούς τύπους ηπατίτιδας που γνωρίζουμε. Από την άλλη ξέρουμε πως άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα, όπως οι κυτταρομεγαλοϊοί. Επίσης γνωρίζουμε πως η ασθένεια αυτή δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του covid, αλλά δεν έχει σχέση ούτε με τον κορονοϊό καθώς θα είχαμε προφανώς έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Πιθανότατα, από προσωπική μου άποψη, πρόκειται για κάποιον τοπικό αδενοϊό, μια ίωση, η οποία έχει προκαλέσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν αποκλείω να δούμε τέτοια περιστατικά και στη χώρα μας ή σε άλλα μέρη του πλανήτη», ανέφερε ο κύριος Κωνσταντόπουλος.

Παράλληλα, ο κύριος Κωνσταντόπουλος, πρόσθεσε πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διαπιστώσουν γρήγορα πως το παιδί τους νοσεί με ηπατίτιδα: «Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν ένα παιδί νοσεί. Το σύμπτωμα του ίκτερου είναι το συνηθέστερο, ωστόσο όταν διαπιστωθεί είναι αργά. Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν το ασπράδι των ματιών των παιδιών σε φυσικό φως για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια κιτρινωπή όψη. Τότε θα πρέπει να θορυβηθούν. Η αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο φυσικό φως και όχι κάτω από λάμπα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και όλα τα στοιχεία εξετάζονται ενδελεχώς από τους ειδικούς.

Τα έξι συμπτώματα

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει από τις 14 Απριλίου εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών από το φθινόπωρο του 2021.

Δύο από τα εννέα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, όπως αναφέρει το Science. Στο μεταξύ στην Ισπανία ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Καστίλλης και της Αραγονίας. Ενα από τα παιδιά χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με το Science.

Επίσης στην Ολλανδία τρία από τα τέσσερα παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα έκαναν μεταμόσχευση. Σε όλες τις χώρες οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και υγιή παιδιά εμφάνισαν πρόβλημα στο ήπαρ.

Περισσότερα στοιχεία για τα περιστατικά

Τα μέχρι τώρα δεδομένα κάνουν λόγο για 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία ενώ έλεγχοι γίνονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Για ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα φλεγμονής του συκωτιού σε παιδιά κάτω των 5 κάνουν επίσης λόγο γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία που μίλησαν στο δικτυακό τόπο του Science.

Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Στις 12 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε προειδοποίηση για τα κρούσματα στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος) είναι συνήθη συμπτώματα.

Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανέρρωσαν από μόνα τους. Ωστόσο 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, όπως συνέβη και με δύο παιδιά στην Αλαμπάμα σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο Δημόσιας Υγείας.

Κανένα παιδί δεν βρέθηκε θετικό στους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα Α, Β, C, ή E, ωστόσο τα μισά ήταν θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τα περισσότερα κρούσματα στη Βρετανία αφορούν βρέφη και νήπια 2-5 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων