ΕΛΛΑΔΑ

Ακρίβεια: Περιορισμένες αγορές, ανησυχία για το μέλλον – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr στο κέντρο της Αθήνας

ακρίβεια αγορά αθήνα
Ρεπορτάζ του Newsbomb.gr στο κέντρο της Αθήνας για την ακρίβεια.
InTime / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ακρίβεια: Ανησυχούν οι πολίτες για το κύμα ανατιμήσεων, έχοντας περιορίσει τις αγορές τους για να τα «φέρουν βόλτα». Σε απόγνωση καταστηματάρχες που βλέπουν την εμπορική κίνηση να «εξαφανίζεται» μέρα με την ημέρα. Το Newsbomb.gr συνομίλησε με τους πολίτες στο κέντρο της Αθήνας.

Οι συνεχόμενες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στην αγορά της ενέργειας και κατ’ επέκταση στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό και έχουν φέρει ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας και στην Ελλάδα. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί λόγω της αύξησης του πληθωρισμού με τους πολίτες να περιορίζουν τις αγορές τους και να προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Το Newsbomb.gr βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας και συνομίλησε τόσο με καταναλωτές όσο και με καταστηματάρχες οι οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον.

Οι περισσότεροι ανέφεραν πως ναι μεν πραγματοποιούν κάποιες αγορές, ωστόσο έχουν μειώσει τη συχνότητα και την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζουν. Την ίδια ώρα, οι έμποροι αναφέρουν πως η κατάσταση μετά από δυο χρόνια πανδημίας παραμένει δραματική, με την κίνηση στις επιχειρήσεις τους να είναι από μειωμένη έως και ανύπαρκτη, γεγονός που προφανώς δημιουργεί και στους ίδιους σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι περισσότεροι πολίτες αναφέρουν πως παρά το γεγονός ότι πραγματοποιούν κάποιες αγορές, η κατάσταση παραμένει δύσκολη για όλους. Η ακρίβεια έχει φέρει περισσότερο έλεγχο στο τι επιλέγουν να αγοράσουν και έτσι μειώνεται η κίνηση στα καταστήματα.

«Μπορώ να πω ότι έχουμε περιορίσει τις αγορές μας», ανέφερε η παραπάνω κυρία στο Newsbomb.gr παρά το γεγονός ότι όπως είπε τα βγάζει πέρα. «Δυστυχώς θα χειροτερέψει η κατάσταση όσο κρατάει ο πόλεμος», σχολίασε.

Αρκετοί ήταν αυτοί που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για δουλειές και το συνδύασαν με μια βόλτα, ωστόσο, τα ψώνια πλέον είναι… απαγορευμένα λόγω έλλειψης χρημάτων. «Ούτε εμείς τα βγάζουμε πέρα με την ακρίβεια, ούτε εκείνη μαζί μας. Δυστυχώς τα πράγματα είναι σκούρα», σχολίασε χαρακτηριστικά πολίτης στο Newsbomb.gr. «Δυστυχώς πάνε και χειρότερα τα πράγματα», πρόσθεσε.

Πολλοί από τους καταναλωτές, στάθηκαν κυρίως στις αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας. Όπως εξήγησαν, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων τους καταλήγει στην πληρωμή των λογαριασμών για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, δεν επιτρέπει μεγάλα «ανοίγματα» για αγορές και ψώνια.

Οι περισσότεροι συνηγορούν πως έχουν περιορίσει τις αγορές τους, ενώ η απάντηση «έτσι κι έτσι», είναι μια από τις πιο συνηθισμένες στην ερώτηση «τα βγάζετε πέρα με την ακρίβεια;». «Εμείς είμαστε και πιο μεγάλοι, οι νέοι που έχουν οικογένεια τι θα κάνουν…», αναρωτήθηκε μια κυρία ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει άγνοια για το μέλλον.

Για ακινησία στα καταστήματα και κόσμο που πλέον δεν μπαίνει στα εμπορικά, έκανε λόγο ιδιοκτήτης καταστήματος στην Αγίου Μάρκου. «Είμαστε έμποροι της δόξας. Μπαίνουμε μέσα κάθε μέρα. Τα μισά μαγαζιά είναι κλειστά», σχολίασε. «Η κατάσταση είναι τραγική», πρόσθεσε περιγράφοντας με μελανά χρώματα το μέλλον του λιανεμπορίου.

«Ο κόσμος δεν ψωνίζει, είναι ό,τι χειρότερο έχουμε περάσει», σχολιάζει άλλος καταστηματάρχης. «Είναι αλήθεια το κάθε πέρσι και καλύτερα», πρόσθεσε. «Το μέλλον θα είναι καλύτερο, είμαστε αισιόδοξοι. Τώρα, όμως, με τον κορονοϊό, τον πόλεμο, την ακρίβεια στο ρεύμα ο κόσμος μένει μέσα», επεσήμανε.