ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξανεμίζει και τον «15ο μισθό» η ακρίβεια – Μεγαλύτερη η απώλεια της αγοραστικής δύναμης

Εξανεμίζει και τον «15ο μισθό» η ακρίβεια – Μεγαλύτερη η απώλεια της αγοραστικής δύναμης
INTIME

Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανέλθει σε 906 ευρώ. Δηλαδή θα ισοδυναμεί με ένα 15ο μισθό. 

Ωστόσο, λόγω του κύματος της ακρίβειας και των ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα η απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι ήδη μεγαλύτερη από τα προαναφερόμενα 906 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Ιανουάριο 2022 σε 12,1%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%.

Οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021.

Καθώς ο πληθωρισμός είναι πλέον στο 8,9% (Μάρτιος) η αθροιστική απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Στο σύνολό τους οι αυξήσεις δημιουργούν συνθήκες σοβαρής υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ειδικότερα εκείνων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εκείνων που εργάζονται σε καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης. Και παρά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,5% από την αρχή του έτους, το κόστος διαβίωσης σχεδόν εξανεμίζει την αύξηση των 50 ευρώ μηνιαίως που θα θεσπίσει από την αρχή του Μαΐου η κυβέρνηση.

Και μπορεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η επιδότηση καυσίμων, η έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες και η καταβολή διπλής δόσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να είναι μέτρα προς την θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν αλλάζουν κάτι, καθώς στο τέλος του μήνα τα νοικοκυριά δεν είναι καν σε θέση να αποταμιεύσουν.