Κάλυμνος βυθός
Βουτώντας στο βυθό της Καλύμνου
Πηγή: Ζηνοβία Εργά
ΕΛΛΑΔΑ

Κοράλλια, απέραντο γαλάζιο και ηρεμία... Μια κατάδυση στον «μαγικό» βυθό της Καλύμνου

Η ομάδα εκπαιδευτών του Diver's island Kalymnos, Μιχάλης Κουμπάρος και Ζηνοβία Εργά, μας «ξεναγούν» στα υποθαλάσσια μονοπάτια του νησιού τους

Κάλυμνος. Ένας επίγειος παράδεισος. Ένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας με σπάνια ομορφιά. Όμως η αληθινή γοητεία του νησιού κρύβεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι βυθοί της είναι πασίγνωστοι σε όλον τον κόσμο για τα σφουγγάρια τους. Και σίγουρα αποτέλεσαν και τα ησυχαστήρια του Ποσειδώνα, του θεού της θάλασσας.

Εξαιτίας της μακράς παράδοσης στην κατάδυση και στην σπογγαλιεία, οι Καλύμνιοι είναι ειδικοί στις καταδύσεις στη θάλασσα αφού από τότε που γεννήθηκαν εξερευνούν τα μυστικά της. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πρώτη σχολή κατάδυσης στην Ελλάδα ιδρύθηκε στο νησί της Καλύμνου. Η Κάλυμνος έχει το προνόμιο, λόγω της ασφάλειας των θαλασσών της, αλλά και της μεγάλης καταδυτικής της παράδοσης να έχει ένα τεράστιο ελεύθερο καταδυτικό πεδίο, σε μια εντελώς αποδεσμευμένη περιοχή 12 χιλιομέτρων ακτογραμμής, όπου μπορεί κάποιος να κάνει ελεύθερη κατάδυση.

Κοράλλια υπέροχα συναντά ο δύτηςΖηνοβία Εργά

Το υποβρύχιο περιβάλλον είναι πολύ πλούσιο και επιπλέον εκτός από τα πολλά θαλάσσια είδη που θα συναντήσετε, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε απομεινάρια αρχαίων αλλά και πιο σύγχρονων ναυαγίων.

Σε αυτό το weekend στο Newsbomb.gr θα αγγίξουμε το βυθό του ακριτικού νησιού, θα κολυμπήσουμε στα γεμάτα ζωή κρυστάλλινα και διαυγή νερά συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές δυτών Μιχάλη Κουμπάρο και η Ζηνοβία Εργά.

Οι δύο δύτες μιλάνε στο Newsbomb.gr για την έλξη που ασκεί ο τόπος τους και τα μυστικά που κρύβονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κάνετε καταδύσεις τους τουρίστες στο βυθό της Καλύμνου, πως και γιατί ξεκινήσατε αυτό το εγχείρημα;

Μ.Κ: «Μεγάλωσα στην θάλασσα ο πατέρας μου ήταν ψαράς όπως οι περισσότεροι στην Κάλυμνο έτσι κι εγώ έχω προγόνους σφουγγαράδες. Τα τελευταία 22 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με τον βυθό και ήθελα να δώσω την δυνατότητα στον κόσμο να δει τις ομορφιές του βυθού να μοιραστώ την τόσο όμορφη εμπειρία της αυτό νόμος κατάδυσης κι έτσι έγινα και εκπαιδευτής καταδύσεων άνοιξα και καταδυτικό κέντρο».

Ποια είναι τα πιο εντυπωσιακά σημεία που μπορεί να δει κάποιος κατά την κατάδυση;

Μ.Κ -Ζ.Ε: «Έχουμε πολλά εντυπωσιακά καταδυτικά σημεία τα οποία καλύπτουν κάθε προσδοκία όλων των ειδών αυτοδυτών είτε είναι αρχάριους είτε είναι πιστοποιημένη. Ένα απ τα ομορφότερα σημεία για κατάδυση είναι στο νησί της Τέλενδου που βρίσκεται απέναντι από το Μασούρι και επίσης νοτιοδυτικά τής Καλύμνου».

Ένα παλιό κανόνιΖηνοβία Εργά

Η θάλασσα της Καλύμνου είναι μια από τις πιο καθαρές θάλασσες της χώρας μας;

Μ.Κ -Ζ.Ε:Οι θάλασσες της Καλύμνου έχουν κρυστάλλινα νερά έχουν πλούσια ζωή και ασφάλεια».

Ο καταδυτικός τουρισμός κερδίζει έδαφος;

Μ.Κ -Ζ.Ε: «Η κατάδυση στην Κάλυμνο κάθε χρόνο έχει περισσότερη προσέλευση και εξελίσσεται».

Σε μια υποθαλάσσια σπηλιάΖηνοβία Εργά

Η Κάλυμνος είναι ένας τόπος ευλογημένος, είναι εμπειρία ζωής να την επισκεφθεί κάποιος;

Μ.Κ -Ζ.Ε: «Η Κάλυμνος την τελευταία εικοσαετία έχει αναδειχθεί σαν παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός. Τα απόκρημνα και άγονα βουνά της Καλύμνου, που κάποτε αποτελούσαν τον κύριο λόγο που οι Καλύμνιοι στρέφονταν βιοποριστικά στην θάλασσα και ανέπτυξαν την τεράστια ναυτική και καταδυτική παράδοση, αναγνωρίστηκαν ως αρίστης ποιότητας αναρριχητικά πεδία με επισκέπτες από όλον τον πλανήτη. Υποθαλάσσια, οι επισκέπτες δύτες μπορούν να θαυμάσουν την εντυπωσιακή γεωμορφολογία και να καταδυθούν σε υφάλους, φαράγγια, σπηλιές και καταβόθρες. Παράλληλα στις βουτιές μπορούν να συναντήσουν εμβληματικά θαλάσσια ζώα όπως δελφίνια, τόνοι, θαλάσσιες χελώνες, φώκιες. Να γνωρίσουν μεσογειακά οικοσυστήματα και τα σφουγγάρια για τα οποία η Κάλυμνος είναι διάσημη».

Ένα χταπόδι στο...βασίλειο τουΖηνοβία Εργά

Τι πρέπει να δει;

Μ.Κ -Ζ.Ε: «Η ναυτική και καταδυτική ιστορία της Καλύμνου γίνεται γνωστή στον επισκέπτη και μέσα από το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο υπάρχουν ευρήματα από τον βυθό όπως αμφορείς, αγάλματα και την εντυπωσιακή κόρη της Καλύμνου. Στο ναυτικό μουσείο της, με εκθέματα από την ιστορία και ζωή των σφουγγαράδων και την ναυπηγική παράδοση. Στο «καλυμνικο σπίτι» με παραδοσιακά έπιπλα και καθημερινά αντικείμενα. Επίσης αξίζει να επισκεφθούν το μοναστήρι του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, το εντυπωσιακό όρμο του βαθύ, τα μεσαιωνικά κάστρα, το νησί της Τελένδου με τα παραδοσιακά εστιατόρια και να γευτούν φρέσκα θαλασσινά πλάι στο κύμα».

info

  • Τα 12 χλμ. ακτογραμμής μεταξύ Θέρμα και Πιθάρι.
  • Το Καταδυτικό πάρκο το οποίο είναι το πρώτο στην Ελλάδα.
  • Τα δύο αγροκτήματα σφουγγαριών, ένα στο Καστέλλι και το άλλο στο Καμπί.
  • Η περιοχή Διαπόρι, στο νησί της Λέρου, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμη από την Κάλυμνο

Δείτε και αυτά από το Weekend Edition:

Διακοπές στη φύση: Οι Έλληνες γυρνάνε την πλάτη στα Airbnb και στήνουν σκηνές στην άμμο

Στην Ελλάδα το ομορφότερο χωριό της Ευρώπης, σύμφωνα με τις αναρτήσεις στα social media

Απόδραση στην Ελαφόνησο: Τα σμαραγδένια νερά και η κατάλευκη άμμος της

Οι τέσσερις κορυφαίοι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα για solo travelling

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ