Διακοπές στη φύση: Οι Έλληνες γυρνάνε την πλάτη στα Airbnb και στήνουν σκηνές στην άμμο
Τα στοιχεία για το κάμπινγκ στην Ελλάδα
Πηγή: Newsbomb.gr / Ζωή Κατσιγιάννη
ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στη φύση: Οι Έλληνες γυρνάνε την πλάτη στα Airbnb και στήνουν σκηνές στην άμμο

Το Newsbomb.gr «χαρτογραφεί» τα camping της χώρας

Ήταν το μακρινό 1992 όταν ο Κώστας Μπίγαλης σε ένα του τραγούδι «Το παρεάκι μου κι εγώ» εξυμνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές με σκηνή στην εξοχή.

Φαίνεται πως η ακρίβεια θα οδηγήσει πολλούς Έλληνες, 30 χρόνια μετά το συγκεκριμένο τραγούδι, να αναζητήσουν διακοπές στη φύση αφού τα τουριστικά καταλύματα είναι απλησίαστα και οι τιμές τους θυμίζουν

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 300 οργανωμένα camping τα οποία και αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη επιλογή για ημέρες χαλάρωσης μέσα στη φύση.

Και μπορεί οι τσέπες των Ελλήνων να είναι άδειες, αλλά η διάθεση είναι ρομαντική, όλοι ονειρεύονται φωτιά στην άμμο, πρωινά μπάνια στη θάλασσα και φυσικά λίγες ημέρες που θα ζήσουν ως ναυαγοί.

Επιστροφή στη φύση για τους Έλληνες λόγω ακρίβειας

Πολλοί είναι οι Έλληνες που θα στήσουν φέτος σκηνή

«Το 13% του τουρισμού επιλέγει διακοπές στη φύση, σε camping», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Camping Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος στην συνέχεια αναφέρει, «Μέχρι στιγμής φέτος περιμένουμε να υπάρχει αυξητική τάση στις διακοπές στη φύση. Από την μία είναι οι εισροές των ξένων στην Ελλάδα που θα είναι περισσότερες. Βλέπετε θέλουν να γευτούν εδώ αυτό που δεν έχουν στην χώρα τους την επαφή με την φύση. Ωστόσο λαμβάνουμε μηνύματα πως πολλοί Έλληνες θα στήσουν αντίσκηνο. Ο ήλιος και η θάλασσα είναι προνόμιο όλων. Πολλοί δυσκολεύονται με τις τιμές των καταλυμάτων και έτσι σκέφτονται να απολαύσουν τις φετινές τους διακοπές σε σκηνή ή ακόμη σε τροχόσπιτο».

Οι τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο κάποιος με έναν εξοπλισμό αξίας 40€ (ο οποίος περιλαμβάνει σκηνή, sleeping bags και ένα θερμός) μπορεί να κάνει τις διακοπές του δίπλα στο κύμα. «Βέβαια όσο πιο μεγάλος ο εξοπλισμός αυξάνεται και το κόστος. Από την άλλη υπάρχει και η επιλογή του τροχόσπιτου. «Με 25-30€ την ημέρα μπορούν να νοικιάσουν ένα τροχόσπιτο στη φύση, σε κάποιο οργανωμένο camping. Τι κερδίζουν με αυτό; Άνεση μέσα στη φύση, με τουαλέτες, ζεστά νερά για ντουζ ακόμη και εστιατόρια.

Στην αγκαλιά της φύσης με το καλημέρα

Η εμπειρία μια κατασκηνώτριας

Η Κική Τσακαλδήμη κάνει χρόνια κατασκηνώσεις. Η ίδια μιλάει στο Newsbomb.gr για τις εμπειρίες της στη φύση. Μάλιστα από μικρό παιδί κάνει διακοπές σε camping στην Αλεξανδρούπολη. Πλέον διοργανώνει τέτοιες διακοπές για να μπορεί ο κόσμος να αποκτήσει αυτή την επαφή με το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα λέει η ίδια στο Newsbomb.gr: «Η κατασκήνωση στην φύση ήταν και είναι μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες. Κάθε φορά που ταξιδεύω ή ορειβατώ δεν παραλείπω να κουβαλήσω ο αντίσκηνο στο σακίδιο πλάτης μου. Η αίσθηση της ελευθέριας που σου δίνει η επιλογή του να διανυκτερεύεις έξω στην φύση είναι ανεπανάληπτη και συναρπαστική. Φυσικά δεν χρειάζεται κανείς να ανεβαίνει ψηλές κορυφές όπως εγώ για να απολαύσει κάτι τόσο απλό και όμορφο. Αρκεί μια απλή εξόρμηση στην φύση. Μοναδική προϋπόθεση για να καταλήξει ευχάριστα η απόδραση είναι το πνεύμα της περιπέτειας. Η πολυτέλεια του να ξυπνήσεις και να απολαύσεις τον πρωινό καφέ σου στο ομορφότερο «μπαλκόνι» του κόσμου και μάλιστα εντελώς δωρεάν είναι ανεπανάληπτη εμπειρία.

Εδώ εναπόκειται και η μαγεία του κάμπινγκ, στην πολυτέλεια της ελεύθερης βούλησης, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως φαντάζει. Αρκεί να το κάνεις με κάποιον που γνωρίζει ώστε η πρώτη εμπειρία να είναι θετική και εποικοδομητική. Αυτό κάνουμε και με την HigherThanEverest στις εξορμήσεις μας. Ανοίγουμε νέους ορίζοντες και δημιουργούμε το υπόβαθρο για μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που έχει τη ικανότητα να σου αλλάξει την κοσμοθεωρία σε πολλαπλά επίπεδα. Η επαφή με τη φύση είναι ένα από αυτά.

Η Κική Τσακαλδήμη σε μια εξόρμηση της

Θυμάμαι από παιδί ακόμη που περνούσαμε οικογενειακώς τις καλοκαιρινές μας διακοπές σε κάμπινγκ και για εμάς τα πιτσιρίκια ήταν ο παράδεισός μας. Απολυτή ελευθέρια και επαφή με την φύση, το στοιχείο που τόσο ευκολά βγάλαμε από την καθημερινότητα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Μόνιμη ενδυμασία μας το μαγιό και ίσως μια βερμούδα, πόδια μόνιμα σκονισμένα από το ατελείωτο παιχνίδι και η μόνη μας έγνοια πότε θα ξαναμπούμε στη θάλασσα. Τί άλλο να ζητήσει ένα παιδί, πέραν του σνακ μετά από μια βουτιά στα καταγάλανα ελληνικά νερά!

Στην πόλη μου την Αλεξανδρούπολη, κάποια καλοκαίρια διαμέναμε με την παρέα μου, για ένα και δυο μήνες στο δημοτικό κάμπινγκ της πόλης, ενώ τα πρωινά πήγαινα κανονικά στην εργασία μου. Αυτό από μόνο του ελάφρυνε την οποία πίεση της καθημερινότητας περνούσαμε στην εργασία μας.

Το κάμπινγκ είναι για μένα ένας οικονομικός και υπέροχος τρόπος να ταξιδέψεις στον κόσμο και αν έρθεις πιο κοντά με την ίδια σου την φύση». Στην συνέχεια παραθέτει μερικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν το camping στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα λέει, «Μερικά στατιστικά στοιχεία από την Δημοτική επιχείρηση τουρισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης

(ΤΙΕΔΑ) είναι ότι σε μια σεζόν πραγματοποιούνται περίπου 40000 διανυκτερεύσεις (σε διανυκτερεύσεις καταμετράται η κίνηση στο κάμπινγκ).

Η χρέωση ανά άτομο είναι μόλις 5,30€ ενώ η σκηνή ανά μέρα είναι μόλις 5,30€, τα παιδιά έως 4 ετών έχουν ελεύθερη είσοδο και από 4-10 ετών η χρέωση είναι 3,50€. Αυτό σημαίνει πως μια οικογένεια μπορεί άνετα και πολύ οικονομικά να απολαύσει τις διακοπές της σε παραθαλάσσια περιοχή πολύ, πολύ οικονομικά μιας που σήμερα όλα τα κάμπινγκ διαθέτουν σύγχρονες παροχές».

Η Χαρτογραφία των camping

Στην Πελοπόννησο υπάρχουν 87 capming, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αργολίδα.

Πρωταθλητής σε camping ο νομός Χαλκιδικής ο οποίος έχει 46 ενώ σε όλη την Μακεδονία υπάρχουν 95.

Η Θράκη διαθέτει 9 camping και 4 από αυτά βρίσκονται στην Ξάνθη

17 είναι τα camping της Ηπείρου με 10 από αυτά να βρίσκονται στην Πρέβεζα

24 camping έχει η Θεσσαλία και τα 8 είναι στο Πήλιο

Στις Κυκλάδες υπάρχουν 34 camping και τα 10 από αυτά είναι στην Πάρο και στην Αντίπαρο.

Στα Δωδεκάνησα υπάρχουν 5 με την Κω και την Ρόδο να έχουν 2

Η πανέμορφη Κρήτη έχει 18 εκ των οποίων τα 10 είναι στο Ρέθυμνο και στα Χανιά

Στα Επτάνησα υπάρχουν 23 camping εκ των οποίων τα 8 είναι στη Λευκάδα

Στην Αττική υπάρχουν 14 camping

Στην Κεντρική Ελλάδα υπάρχουν 23 εκ των οποίων τα 9 είναι στην Εύβοια

Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχουν 2 στη Λέσβο και στη Χίο

Χαλάρωση και ηρεμία κάτω από τη σκιά των δέντρων

Κατασκήνωση και παιδιά: Μαθαίνουν να διαβιώνουν στην φύση καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση

H Δώρα Τσίπρα, Έφορος του Τμήματος Κατασκηνώσεων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού. Είναι από τους ανθρώπους που φέρνει τα παιδιά μικρή ηλικία κοντά στην φύση. Η κουλτούρα και η περιβαλλοντολογική συνείδηση των παιδιών «χτίζεται» κάθε μέρα.

Από ποια ηλικία έρχονται τα παιδιά στις κατασκηνώσεις;

«Προτού αναφερθώ στην ηλικία από την οποία ξεκινούν οι κατασκηνώσεις στον Οδηγισμό, θεωρώ βασικό να αναφέρω ότι τα παιδιά τα οποία απολαμβάνουν τις κατασκηνώσεις του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, παρακολουθούν το πρόγραμμα καθόλη την χρονιά. Επομένως γνωρίζονται πολύ καλά με τους εθελοντές- Στελέχη μας καθώς συναντιόνται κάθε εβδομάδα. Είναι δηλαδή η ομάδα τους οι άνθρωποι με τους οποίους πηγαίνουν κατασκήνωση. Αυτή η συνθήκη συναισθηματικής ασφαλείας είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας που καθιστά τα παιδιά ικανά να συμμετέχουν από νηπιακή ηλικία χωρίς κώλυμα, γεγονός που κάνει και τους γονείς να αισθάνονται σίγουροι. Αυτό είναι και το βασικό συστατικό επιτυχίας που κάνει τις κατασκηνώσεις μας να μην μπορούν να συγκριθούν με καμία άλλη.

Τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε μας από την ηλικία των 5 ετών, όμως το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικίας. Για τον λόγο αυτό, τα νήπια, τα παιδιά και οι έφηβοι χωρίζονται σε 4 μεγάλες ηλιακές ομάδες που αποτελούν τους 4 "Κλάδους":

-Τα Αστέρια, κορίτσια και αγόρια 5 έως 7 ετών

-Τα Πουλιά, κορίτσια και αγόρια 7 έως 11 ετών

-Τους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 11 έως 14 ετών

-Τους Μεγάλους Οδηγούς, κορίτσια και αγόρια 14 έως 17 ετών

Η κατασκήνωση ουσιαστικά αποτελεί το αποκορύφωμα της οδηγικής χρονιάς που έχουν ζήσει καθ' όλη την διάρκεια του έτους στις ομάδες τους.

Επομένως όλα τα παιδιά στο τέλος της οδηγικής χρονιάς πάνε κατασκήνωση!».

Η κατασκήνωση στην εξοχή με κόσμο εκπαιδευμένο δίπλα τους, είναι και ένας διαδραστικός τρόπος μάθησης; Αλήθεια, τι μαθαίνουν;

«Είναι όντως ένας τρόπος βιωματικής μάθησης η κατασκήνωση και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός! Εμείς στον Οδηγισμό αξιοποιούμε σαν συστατικό επιτυχίας και ευτυχίας την ομαδική ζωή που τα παιδιά και οι νέοι ανήκοντας σε ομάδα προγραμματίζουν και υλοποιούν μικρά έργα και καθώς διατηρούν την ατομικότητά τους, δρουν συλλογικά.

Δεύτερο βασικό συστατικό είναι η αυτοδιοίκηση. Με δύο λόγια καλούμαι ως παιδί ήδη να ανταποκρίνομαι στο μέτρο που μπορώ με υπευθυνότητα, να μαθαίνω να ηγούμαι δημοκρατικά και τελικά να αναπτύσσω κριτική ικανότητα.

Οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται όλο το οδηγικό παιδαγωγικό πρόγραμμα είναι: -Ζωή στην Φύση, -Κοινωνική Προσφορά, -Προσωπική Ανάπτυξη. Στην κατασκήνωση εφαρμόζονται και οι τρεις.

Εκτός του ότι τα παιδιά μαθαίνουν να διαβιώνουν στην φύση καλλιεργώντας οικολογική συνείδηση, προκαλούν τους εαυτούς τους μέσα από αυτοδιοικούμενες ομάδες ( και μακριά από τους γονείς τους) να δημιουργήσουν και να οργανώσουν την καθημερινότητά τους, μόνοι τους, ανακαλύπτοντας νέα μονοπάτια..

Μέσα από ομαδικές αλλά και ατομικές δραστηριότητες μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να διαμορφώνουν την αντίληψή τους, να εκτιμούν την ομαδική ζωή και την συνεργασία, να σέβονται την διαφορετικότητα, να ενδυναμώσουν τον χαρακτήρα και το προσωπικό τους σύστημα αξιών που θα τους ακολουθεί καθ’ όλη την διάρκεια της ενήλικης ζωής τους και να κάνουν γερές φιλίες.

Κι όλο αυτό είναι στ' αλήθεια μαγικό!».

H Δώρα Τσίπρα, Έφορος του Τμήματος Κατασκηνώσεων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού μιλά στο Newsbomb.gr για αυτά που κερδίζουν τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση

Μέσα από τις κατασκηνώσεις τα παιδιά αποκτούν μια κουλτούρα σεβασμού προς τη φύση;

«Η κατασκήνωση, η ζωή στη φύση είναι ένας τρόπος ζωής. Στήνοντας τις σκηνές τους στην ύπαιθρο τα παιδιά έρχονται πιο κοντά με το φυσικό περιβάλλον πράγμα που τα κάνει χαρούμενα και τελικά ολιγαρκή. Πέραν του προγράμματος και των παιχνιδιών μέσα από τα οποία επιτυγχάνεται η υιοθέτηση περιβαλλοντικών προτύπων και η απόκτηση γνώσεων πάνω σε μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα κλιματικής αλλαγής και προστασίας του πλανήτη κλπ, τα παιδιά καλούνται να

διαβιώσουν στην φύση στήνοντας κατασκηνωτικές κατασκευές αλλά και χειροτεχνίες από φυσικά υλικά. Επίσης κάθε μέρα αυτοεξυπηρετούνται και γίνονται αυτόνομα μέσα από τις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πλυσίματος Πιάτων, Σερβιρίσματος, Εξωραϊσμού και Μαγειρικής οι οποίες λειτουργούν και εφαρμόζονται έτσι ώστε να αφήνουμε το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα. Με διανυκτερεύσεις και πεζοπορείες μέσα στα δάση, δίπλα στα ποτάμια και στις ακροθαλασσιές τα παιδιά κατακτούν έντονα βιώματα, εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με το φυσικό μας περιβάλλον και κυρίως αντιλαμβάνονται ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της φύσης».

Μέχρι ποια ηλικία «ακολουθούν» τα παιδιά τις κατασκηνώσεις;

«Η συνθήκη της κατασκήνωσης ποικίλει από πρόγραμμα, διάρκεια και τοποθεσίες προσαρμοσμένη κάθε φορά στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται. Μέχρι και την ενηλικίωση, στον Κλάδο Μεγάλων Οδηγών οι έφηβοι συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Κλάδος είναι ο τελευταίος που συμμετέχουν σαν ''παιδιά". Μετά, αφού ενηλικιωθούν θα έχουν την χαρά να συμμετέχουν ως Στελέχη (ενήλικες εθελοντές), σε κατασκηνώσεις προσφέροντας στα μικρότερα παιδιά.

Ας σταθούμε ωστόσο λίγο παραπάνω στις κατασκηνώσεις των Μεγάλων Οδηγών. Αυτές έχουν ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από την άποψη ότι διαμορφώνονται από τους ίδιους τους εφήβους που έχουν τον πρωταρχικό λόγο κατά την διάρκεια της οργάνωσης και προετοιμασίας τους. Οι νέοι -πια- στην "Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης¨" λειτουργούν σε αυτοδιοικούμενες ομάδες που συγκροτούνται και διαμορφώνονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους αλλά και με τις ανάγκες του τόπου όπου φιλοξενείται η κατασκήνωση. Η Κατασκήνωση Κοινοτικής Ανάπτυξης είναι ισχυρό βίωμα ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους του τόπου όπου πραγματοποιείται και μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να ζήσουν την ομαδική ζωή στην φύση και την προσφορά με άλλους νέους από όλη την Ελλάδα μέσα σε ένα ισχυρό αξιακό πλαίσιο».

Περισσότερες πληροφορίες

Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

Ξενοφώντος 10, Τ.Κ. 105 57 Αθήνα

Τηλέφωνο: 210-3236548, 210-3235794

E-mail: seo@seo.gr

Facebook: https://m.facebook.com/odigismos/

Instagram: https://instagram.com/greekguiding_seo?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Twitter: https://mobile.twitter.com/odigismos